2024.október 5.
Aurél, Placid, Attila
Hírek 🔊

Uniós bíróság: a tagállamoknak el kell ismerniük a transzneműek identitását az EU egész területén

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Európai Bíróság szerint Románia döntése illegális volt, mikor nem ismerte el automatikusan egy brit-román transznemű férfi nem- és névváltoztatását.

Luxemburgi bírók szerint Románia megsértette az uniós jogot, amikor megtagadta egy brit-román transznemű férfi nemváltásának elismerését.

Az EU legfelsőbb bírósága kimondta, hogy az EU országainak a más tagállamokban történt nem- és névváltoztatásokat is el kell ismerniük

– írta meg a The Telegraph.

A transznemű emberek számára „monumentális győzelemként” értékelt ítéletében a luxemburgi bírók kimondták, hogy Románia megsértette az uniós jogot, amikor nem volt hajlandó elfogadni egy brit-román transznemű férfi nem- és névváltoztatását, amit az Egyesült Királyságban hagytak jóvá, még a Brexit átmeneti időszakának vége előtt.

A bírósági ítélet precedenst teremthet az egész EU-ban, ugyanis azt mondja ki, hogy a más uniós államokban törvényesen elvégzett név- és nemváltásokat automatikusan el kell ismerni, méghozzá az uniós szabad mozgás és lakhatási jogok védelme érdekében. Az ítélet továbbá hangsúlyozta, hogy a Brexit nem releváns tényező, mivel az Egyesült Királyság még tagállam volt az átmeneti időszakban, amikor Arian Mirzarafie-Ahi 2020-ban nemváltási igazolást kapott, miután 2008-ban az Egyesült Királyságba költözött, és brit állampolgárságot szerzett.

Mirzarafie-Ahi új születési anyakönyvi kivonatot igényelt a román hatóságoktól, de azok elrendelték, hogy kezdje újra a hosszadalmas nemváltási eljárást Romániában, ahelyett, hogy elfogadnák a brit dokumentumokat.

„A mai ítélet megmutatta, hogy a transznemű emberek egyenrangú állampolgárai az Európai Uniónak” – mondta Iustina Ionescu, Mirzarafie-Ahi ügyvédje. A lap szerint Bukarest egyik bírósága megkérdezte az EU Bíróságát, hogy Románia döntése összhangban van-e az uniós joggal, és hogy a Brexit hatással van-e az ügyre. Az Európai Bíróság szerint Románia döntése illegális volt.

Az ítélet kötelező érvényű a román és minden uniós tagállam bíróságaira nézve.

Az ügy így visszatér a román bíróság elé, amelynek figyelembe kell majd vennie a luxemburgi döntést végső ítéletében.

Egy tagállam jogszabályai, amelyek nem ismerik el és nem jegyzik be egy állampolgár születési anyakönyvi kivonatába az egy másik tagállamban törvényesen szerzett név- és nemváltoztatást, jelen esetben az Egyesült Királyságban, ellentétesek az uniós joggal – mondta az EU Bírósága.

Richard Köhler, a Transgender Europe képviselője „monumentális győzelemnek” nevezte a pénteki ítéletet. „Ariannak egy jogi rémálmon kellett átküzdenie magát, szembesülve a kettős útlevélhelyzet és a sterilizáció követelményeivel, hogy jogi nemét a román és az Egyesült Királyság dokumentumaiban egyeztesse” – mondta. „A tagállamoknak el kell ismerniük egymás döntéseit – ez az egyenlőségről és a méltóságról szól. Romániának itt az ideje lépni: Arian megérdemli az útlevelét, és az országnak szüksége van egy jogi keretre a külföldi nemi identitások elismeréséhez.” – tette hozzá Köhler.

A mai ítélet megerősíti, hogy ha nincs kölcsönös elismerése a jogi nemváltoztatásnak az egyik tagállamból a másikba, akkor az EU-ban a transznemű emberek számára nem garantált a szabad mozgás és lakhatás joga. Ez egy hatalmas győzelem – mondta Marie-Hélène Ludwig, az ILGA Europe LMBTI jogvédő szervezet képviselője.

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
2
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek