2024.május 17.
Paszkál, Ditmár, Rezeda

Van rá esély? – Gondolatok Jeruzsálemről

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Jeruzsálem ékes példája annak, hogy nem csak katonailag vagy kereskedelmileg fontos települések birtoklásáért folyik harc, hanem kultikus helyekért is. Mert nem csak kenyérrel él az ember. (Mt4, 4) Az ember nem pusztán biológiai vagy ökonómiai „tényező”, hanem halhatatlan lelkű élő és érző személy. A földön egyedül az ember képes kimondani, hogy én. Kant azt mondta, hogyha egy ló elé állna és azt mondaná, hogy én, akkor megemelné neki a kalapját. Nehéz is a törzsfejlődéssel magyarázni azt a minőségi ugrást, amit az jelent, hogy az ember tud a saját lehetséges haláláról, de ami még ennél is magyarázhatatlanabb, hogy rendelkezik éntudattal. És ez az én akkor érzi legjobban magát, ha azt is állíthatja más emberekkel együtt, hogy mi. Ezért érthető, hogy Jeruzsálemről is többen, több vallás követői szeretnék azt állítani, hogy a mi városunk.

A jelenlegi politikai helyzet

Jeruzsálemet Izrael saját városának tekinti. A nemzetközi közösség ezt nem fogadja el. Jeruzsálem az 1948-as arab-zsidó háborúban két állam fönnhatósága alá került. Nyugati része Izraelhez került, keleti része pedig, az Óvárossal együtt, jordán fennhatóság alá. A hatnapos háborúban (1967) azonban Izrael annektálta a keleti részt is. A város mind a három ábrahámi vallás számára látogatott szent hely.

Kinek miért fontos?

A zsidóság fővárosának tekinti Jeruzsálemet. Itt épített Salamon templomot az Úrnak. Jézus korában már a helyén egy új templom állt, melyet Kr.u. 70-ben a rómaiak leromboltak. Egyedül a siratófal maradt meg belőle, mely a zsidók számára e legfőbb imahely a földön.

Mint tudjuk, a keresztények számára Jeruzsálem azért fontos, mert itt feszítették keresztre Jézust, és ide támadt fel.

A muzulmánok számára Jeruzsálem Mekka és Medina után a harmadik legfontosabb város. Az iszlám szerint onnan emelkedett az égbe Mohamed, ahol ma az Al-Aksza-mecset található.

Jeruzsálemre békét esdjetek!

A 122. zsoltár szavai ma is aktuálisak. „6Kérjétek Jeruzsálem számára, ami békességére szolgál! Legyen jó soruk mindazoknak, akik szeretnek téged! 7Béke lakozzék falaid között és biztonság házaidban! 8Testvéreim és barátaim miatt könyörgök: jöjjön el neked a béke!”. Az, hogy ennek a békének mi az igazi forrása, azt Dávid király, a zsoltárok szerzője maga mondja meg az idézetben. Ha a muzulmánok és a zsidók barátokká válnának, akkor béke lehetne a Szentföldön. Ehhez annyi kell, hogy az a bizonyos „mi”, amihez mindannyian társulni szeretnénk akkorára táguljon, hogy a világ valamennyi embere benne legyen. Ehhez azonban az szükséges, hogy az én békére találjon. Minden egyes én. Ez a nagy fölfelé ugrás pedig igazi istenbizonyíték lenne. Van rá esély?

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához