2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Veszélyeztetné Európa ellátását Brüsszel energiacsomagja

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
dee48320dbbf4297883bd444e9ab447b

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Több ponton is aggályos energiacsomaggal készül az Európai Bizottság a holnap kezdődő kétnapos uniós csúcsra. A javaslatok között szereplő árkorrekciós intézkedés valójában szankciós lépésnek nevezhető. Különösen azért, mert Oroszország egyértelműen jelezte, hogy azok az országok, amelyek maximálják a kereskedési árat, nem juthatnak orosz gázhoz – mondta a Magyar Nemzetnek Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Csütörtökön kezdődik a kétnapos európai uniós csúcstalálkozó, melyre az Európai Bizottság új energiacsomaggal készül. A javaslatok több ponton is aggályosak, veszélyeztetik a tagállamok ellátását. Kedvezőtlen, hogy a tervezet nincs alátámasztva semmilyen megalapozott tanulmánnyal, holott a lépések nagymértékben érintik a tagállamok energiapiacát és gazdaságát.

A maximált ár nem több, hanem kevesebb gázt jelent

– A legnagyobb vita arról az elképzelésről várható, amely korábban tervezett állandó gázársapka helyett egy ideiglenes, dinamikus árkorrekciót vezetne be. Ennek az a lényege, hogy az Európában irányadó holland gáztőzsdén lépne életbe a maximált ár, amely időben változna. Ez azt jelenti, hogy bizonyos árszint felett nem lehetne a tőzsdén kereskedni – mondta a Magyar Nemzetnek Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője. Jelezte: az ármaximum hatálya nem lenne folyamatos, csak akkor működne, ha a tagállamok és az Európai Bizottság úgy döntene. A brüsszeli vezetés kialakítana egy ársávot is, amely nagyobb mozgást engedne a holland gáztőzsde áraihoz képest. A bizottság mindezt ideiglenesnek szánja, mégpedig addig, amíg ki nem dolgozzák a cseppfolyósított gázhoz kapcsolódó árindexet. Ezzel kívánják korlátok közé szorítani majd a gáztőzsde árváltozásait. 

– Az eredetinél technikailag bonyolultabb javaslat született, ám továbbra is felmerül az az aggály, amely a korábbi elképzelésnél is kockázatot jelentett. Ha maximált az ár, akkor az nem több, hanem kevesebb gázt eredményez az európai piacon. Az uniónak már most is az a problémája, hogy túl kevés gáz áll rendelkezésére. Ha ez tovább csökkenne, az megnövelné a tőzsdén kívüli ügyletek számát, azoknak az árát, ahogy az ellátásbiztonsági kockázatokat is – magyarázta a szakértő. 

Hortay Olivér felhívta a figyelmet a csomag második elemére is. Az Európai Bizottság egy bizonyos mennyiségig kötelező közös gázbeszerzést írna elő. Ehhez kellene csatlakoznia a tagállamok kereskedőinek. Az üzletágvezető szerint minden bizonnyal ez is nagy vitát vált majd ki.

Politikai érdekek előtérben 

– Az intézkedés kötelező jellege felveti azt a kérdést, hogy mi történik majd a kereskedők meglévő szerződéseivel. Korábban is jelezte már több tagállam, hogy csak akkor kapcsolódik a közös beszerzésekhez, ha az önkéntes lesz. Az sem egyértelmű, hogy az új beszerzési kartellnek mi lenne a célja. Az OPEC olajkartellnél lehet tudni, hogy ott olyan magasan kívánják tartani az árakat, amelyek középtávon nem szűkítik a keresletet és így biztosított a magas profit. Az Európai Unióban az lenne az egyértelmű cél, hogy az intézkedés a lehető legolcsóbb gázbeszerzést biztosítsa, amely még nem sérti az ellátásbiztonságot – ismertette Hortay Olivér. Ehhez hozzátette: az OPEC esetében látható, hogy egy ilyen kartell csak akkor működik, ha az egyes tagok politikai céljait, érdekeit nem viszik be a tárgyalásokra, hanem kizárólag gazdasági érdekek mentén kooperálnak. Az Európai Unió esetében ez nehezen képzelhető el. 

– Itt az Európai Bizottság az általa sikeresnek vélt közös vakcinabeszerzés példájára hivatkozik. Annak azonban pont az volt az egyértelmű tanulsága, hogy ott nemcsak a közösség érdekei jelentek meg, hanem politikai szempontok és önérdekek mentén születtek a döntések. Az elmúlt hónapok szankciós politikája is ez utóbbit mutatja. Jogos a félelem, hogy az Európai Bizottság politikai érdekei időről időre felülírhatják a tagállamok gazdasági érdekeit – hangsúlyozta a szakértő. 

A csomagnak van egy harmadik pontja is. Ez arról szól, hogy azok a tagállamok, melyek nagy gáztartalékkal rendelkeznek, azok egy esetleges veszélyhelyzetben kisegítik a szomszédos tagállamokat.

Az ársapka lényegében szankció

– Ez az elképzelés azért aggályos, mert azok az országok, melyeket erősebben sújthat a gázhiány, ilyen például Németország, részben azért kerültek nehezebb helyzetbe, mert az elmúlt időszakban fokozták a kereskedelmi konfliktust Oroszországgal. Azaz: energiapiaci szempontból felelőtlenül jártak el. Nem méltányos, hogy azok az államok, amelyek ezzel szemben az elmúlt hónapokban felelősen cselekedtek és figyelembe vették az állampolgáraik érdekeit, azoktól irányítsanak át bizonyos gázmennyiséget a felelőtlenül viselkedők irányába – emelte ki az üzletágvezető. 

Hortay Olivér összegzésként hangsúlyozta: a jelenlegi információk alapján kijelenthető, hogy az árkorrekciós intézkedés valójában szankciós lépésnek nevezhető. Különösen azért, mert Oroszország egyértelműen jelezte, hogy azok az országok, amelyek maximálják a kereskedési árat, nem juthatnak orosz gázhoz. Azaz: az elképzelés következménye azonos egy Oroszországgal szembeni gázembargóval. Ráadásul mindez érintheti a hosszú távú szerződéseket is, ez pedig az oroszok értelmezése szerint szerződésszegésnek minősül, amely szintén a gázszállítások leállításával járhat.

Forrás:Magyart Nemzet, Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. ” Oroszország egyértelműen jelezte, hogy azok az országok, amelyek maximálják a kereskedési árat, nem juthatnak orosz gázhoz.”
    ———————————————————————————————————————
    Nézzük józan paraszti ésszel:
    Tegyük fel kofa vagyok a piacon, nekem van a legtöbb terményem, ráadásul viszik is mint a cukrot. Erre jön egy társaság amelyik a kocsmában folyton becsmérel engem, hazudoznak, és amit ígérnek azt soha nem tartják be. Nos ezek azt mondják, hogy csak akkor vásárolnak tőlem, ha sokkal olcsóbban adom nekik. Hát egy túrót! Miért is adnám ezeknek olcsóbban amikor így is megveszik, sőt a múltkor az eddiginél 8%-kal többet lekötöttek nálam?
    Vagyis:
    Ez az “ársapka” v agy nevezzük bárminek, nos konkrétan csak arra jó, hogy NE legyen gáz Oroszországból az európai piacon. Ebbe nem szabad belemenni! Ha gázt akarunk venni, ami jön a meglévő csöveken, nos akkor nekünk kell tárgyalnunk., Miért is kellene azzal a bandával együtt odamenni, amelyiket biztosan kitessékelik az ajtón?

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához