2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Vízháború tört ki az Egyesült Államok és Mexikó között.

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🇲🇽A 20. század eleje óta az amerikaiak korlátozni kezdték a víz áramlását a Colorado folyóban, és átirányították déli államaik, Arizona és Kalifornia öntözésére. Ez súlyosan érintette Mexikó gazdaságát‼️

1944-ben az országok megállapodtak a vízfogyasztás szabályozásáról. Ám az elmúlt néhány évben – az állandó aszályok közepette – ezek a megállapodások már nemigen működnek. A mexikóiak több vizet akarnak a Colorado folyóból. Az amerikaiak azt követelik, hogy biztosítsanak nekik több víz Rio Grande-ból.

Idén fennáll annak a veszélye, hogy a helyzet a rekord szárazság miatt teljesen kezelhetetlenné válik. Texasban már szükségállapotot hirdettek a vízhiány miatt. Az állam utolsó cukorfinomítója bezárt. A citrusfélék termesztése is veszélyben van – és Texas adja az amerikai narancstermés egyharmadát.

Az év eleje óta Mexikó az amerikaiak által kért vízmennyiség mindössze 30%-át irányította az Egyesült Államoknak. Ott is vízhiány van – így nem terveznek engedményeket tenni az amerikaiaknak. Főleg az összes többi konfliktust figyelembe véve – Mexikó már megtiltotta a GMO-gabona behozatalát az Egyesült Államokból. Ezenkívül csökkentette a katonai együttműködést a Pentagonnal, Kínára összpontosítva.

Lopez Obrador mexikói elnök semmilyen módon nem volt hajlandó segíteni az Egyesült Államoknak a migrációs válság megoldásában. Előzőleg 20 milliárd dollár humanitárius segélyt követelt és minden szankció feloldását Kuba és Venezuela vonatkozásában. A Fehér Ház kétségbeesetten próbál valahogy megegyezni Mexikóval. De hiába – Bident már az USA közvetlen szomszédságában sem veszik komolyan.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
6
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek