2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Wall Street Journal: Nem nagyon működnek az oroszok elleni szankciók

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1440x810 cmsv2 37a828f5 34e3 5bba 87b2 6145b84e3a16 7133172

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Nem akaródznak működni az Oroszország elleni szankciók a Wall Street Journal szerint. Mutatjuk, mivel magyarázzák ezt.

Bő egy évvel a háború kitörése után, úgy tűnik, az Oroszországra kiszabott nyugati szankciók mégsem működnek elég hatékonyan. Ennek egyik fő oka pedig, hogy a vártnál sokkal kevésbé bizonyult hatékonynak az USÁ-nak és szövetségeseinek azon képessége, hogy ők diktálják a globális kereskedelmi áramlásokat a csúcstechnológiás termékek, például a mikrochipek vagy az úgynevezett félvezetők esetében – írja a Wall Street Journal.

A portál szerint míg az Egyesült Államokból, az Európai Unióból és Japánból származó félvezetők, gépek és egyéb berendezések Oroszországba történő exportja meredeken visszaesett, addig a szankciókhoz szkeptikusan álló ázsiai és közel-keleti országokban – például Kínában, Törökországban és Hongkongban – működő cégek továbbra is kínálnak efféle árukat Oroszországnak. Mind az orosz vámügyi adatok, mind a Kínából, Törökországból vagy más érintett országokból származó adatok azt erősítik meg, hogy a csúcstechnológiás termékek kereskedelmi forgalma 2022 eleje óta átrendeződött.

E tekintetben pedig az USA és az EU számára különösen Kína jelent hatalmas dilemmát.

Mekkora Kína chip-potenciálja?

Kína a Föld legnagyobb chipfelhasználója, a világtermelés 45 százaléka itt kerül beépítésre. A távol-keleti óriás 2021-ben chipvásárlásra 432 milliárd dollárt költött, ez több, mint az évi kínai kőolaj- és gabonabehozatal összesített értéke. Ennek zömét okostelefonba, számítógépekbe, autókba építik be, persze a polgári felhasználással nincs is semmi baj. A gond ott kezdődik, hogy az amerikai vállalatok és néhány külföldi cég is nemtörődöm módon, csak a profitot szem előtt tartva, a legfejlettebb elektronikai alkatrészekkel látják el a feltörekvő államot, amelynek szándékai az amerikaiak szerint nem mindig békések. A Kína kezébe került fejlett chipek egy része rakéták irányzójába, drónokba vagy éppen hiperszonikus fegyverekbe került.

A technológiai szankciók további fokozása sikerrel járhat, ám az is könnyen megeshet, hogy mindez egyszerűen arra készteti majd Kínát, hogy tovább növelje az Oroszországnak nyújtott segítséget – jegyzi meg a portál. – Ha megpróbáljuk teljesen elfojtani a Kínából érkező félvezető-szállítmányokat, az akár működhet, ugyanakkor vissza is üthet, és még jobban megronthatja az amúgy is feszült kínai-amerikai kapcsolatokat” – világít rá a dilemmára a cikk.

A fejlett világ kereskedelmi partnereitől Oroszországba irányuló export mértéke 2022 februárja óta csökken.

A Németországból érkező havi orosz export – dollárban kifejezve – körülbelül 60 százalékkal, míg az olaszországi és japán export 30 százalékkal esett vissza.

Törökország és Kína nem csatlakozott az Oroszországgal szembeni szankciókhoz

A fenti adatokkal szemben a Törökországból Oroszországba érkező export azonban nagyjából megduplázódott – körülbelül havi 1 milliárd dollárra tehető –, ami valamivel nagyobb összeg, mint amennyit Olaszország szállított a háború előtt az oroszoknak. Törökország az ENSZ adatai szerint 2021-ben körülbelül 831 millió dollár értékben importált tranzisztorokat, diódákat és hasonló félvezetőket, és ebből körülbelül 79 000 dollár értékben exportált Oroszországba. 2022-ben közel 1,7 milliárd dollárt importált, amelyből 3,2 millió dollár értékben exportált Oroszországba.

A CEIC adatai szerint a Kínából érkező szállítmányok decemberben közel 9 milliárd dollárt értek el, szemben a 2021-es utolsó negyedévi átlaggal, amely havi 6,7 milliárd dollár volt. A háztartási készülékek és katonai hardverek áramellátására egyaránt használt – azaz kettős felhasználású termékek például a félvezetők – kereskedelme különösen élénk volt.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek