2024.május 27.
Hella, Pelbárt, Ágoston

A békéről beszélt, ezért le kellett mondani a román védelmi miniszternek

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
vasile dincu

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A háborús pszichózis olyan szinten leuralta az európai közbeszédet, hogy aki csak megemlíti, hogy az egyetlen megoldás a béke, az azonnal célkeresztbe kerül. Így történt Vasile Dincu román védelmi miniszterrel is, akinek le kellett mondani pozíciójáról, miután a NATO és Oroszország közötti béketárgyalásokat sürgette.

A szociáldemokrata politikus Facebook-bejegyzésben közölte: levélben értesítette döntéséről Nicolae Ciucát, a nagykoalíciós kormány liberális miniszterelnökét. Arra hivatkozott, hogy nem tud együttműködni Klaus Iohannis államfővel, a román fegyveres erők főparancsnokával, távozására pedig szerinte azért van szükség, hogy semmi se akadályozza a védelmi minisztérium és a hadsereg optimális működését. Bejelentésére elsőként pártjának elnöke, Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök reagált, aki szintén közösségi oldalán jelentette be: tiszteletben tartja Dincu visszalépését, ugyanakkor azt kérte a – védelmi tárcát tartalékos tábornagyként korábban is vezető, volt vezérkari főnök – Nicolae Ciuca kormányfőtől, hogy maga vegye át a védelmi minisztérium ideiglenes irányítását, mert “Romániának kötelessége biztosítani a stabilitást a NATO keleti szárnyán”.

Vasile Dincu leváltásáról már nyár elején találgatások jelentek meg a bukaresti médiában, de – mivel Klaus Iohannis államfő a válságra hivatkozva azt érte a koalíciós pártoktól, hogy ne tetézzék a bajt belpolitikai vitákkal – a kormányfő a félévi mérleg megvonásakor egyetlen minisztercserét sem kezdeményezett. A védelmi miniszter azonban október elején azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy nyilatkozatával megkérdőjelezte az Ukrajna területi épsége mellett következetesen kiálló, Ukrajna mellett elkötelezett román hivatalos álláspontot. Dincu egy televíziós interjújában arról beszélt: a háborúnak csak béketárgyalások vethetnek véget, amelyeket Ukrajna helyett a “világ országainak, az Egyesült Államoknak, a NATO-nak” kell lefolytatniuk Oroszországgal. Szerinte azért kell a békefeltételeket és biztonsági garanciákat a Nyugatnak kialkudnia Oroszországgal Ukrajna számára, mert az ukrán politikusok nem engedhetik meg maguknak, hogy hozzájáruljanak “egy igazságtalan területvesztéshez, ez számukra túl nagy politikai vereség lenne”. Kifejtette: a béketárgyalás mindenképpen jobb lenne, mint a jelenlegi – emberéleteket és anyagi javakat megsemmisítő – pusztítás, még akkor is, ha csupán egy befagyott konfliktust eredményezne.

Dincu nyilatkozatától a román miniszterelnök és a Szociáldemokrata Párt (PSD) is elhatárolódott. Klaus Iohannis román államfő a georgiai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján bírálta Dincut.

Az ukránok a vérüket adják ebben a háborúban, és el kell fogadnunk, hogy Ukrajna dönti el, hogy mikor, hogyan és miről kezd tárgyalásokat. Ez a mi hivatalos álláspontunk, és ez az EU álláspontja. Valószínű, hogy egyes tisztségviselőinknek többet kell olvasniuk a lapszemléket, hogy megismerjék ezt az álláspontot

– jelentette ki az államfő. Dincu akkor jelentette be lemondását, amikor már elülni látszott a vitatott állásfoglalása körüli botrány. A kormányfő múlt héten “tisztázó” megbeszélést folytatott a külföldi tárgyalásairól hazatért tárcavezetővel, amiről a kormányszóvivő csak annyit árult el: Ciuca “mértéktartást” kért a kormányzatot érintő nyilatkozatok szintjén a védelmi minisztertől.

Forrás:Pesti Srácok, Fotó: EPA/ROBERT GHEMENT

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához