2024.május 6.
Ivett, Frida, Judit, Yvett

A holland De Telegraaf főszerkesztője véleménycikkben kritizálta az oroszellenes cenzúrát

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
secret 5137228 1920(1)

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Paul Jansen, a holland lap főszerkesztője nyíltan felszólalt az orosz médiát és újságírókat érintő totális cenzúra ellen, amely mind hazájában, mind szerte Európában egyre nagyobb méreteket ölt.

A dagelijksestandaard.nl holland hírportál rámutat, hogy az orosz média számos platformja kizárólag virtuális magánhálózatok segítségével érhető el Európából, ráadásul a Twitter cenzúrájának megkerüléséhez a lakóhely átállítására van szükség a tartalmak megtekintéséhez.

A cikk szerzője hozzáteszi, hogy egy valóban szabad országban az információhoz való hozzáférés is szabadságjognak számít, és az emberek maguk dönthetik el, hogy mely portálokról kívánják a híreket fogyasztani. Az orosz forrásokat sújtó cenzúra nem csak az online lapokra csapott le, de számos országban felfüggesztették a Russia Today és a Sputnik News televíziócsatornák közvetítési jogait is.

Kifogásolható a cenzúra és a kettős mérce

A De Telegraaf főszerkesztőjét is felháborította a szólásszabadság elleni cenzúra. A lapjában véleménycikket is szentelt a témának, amelyben egyrészt közelebbről szemügyre vette az egyre szélesebb körű cenzúrát, illetve a holland politikai és médiaelit által tanúsított képmutatást.

„Kifogásolható az oroszbarát média befeketítése” – írta véleménycikkében a főszerkesztő, hozzátéve, hogy

„a cenzúra a gyengeség jele.”

Ezt követően saját országából hozott példával hívta fel a figyelmet a hipokraták által tanúsított kettős mércére. Paul Jansen úgy gondolja, hogy ha a propaganda ellen harcolni kell, akkor ennek vonatkoznia kellene például az „M” című talkshow-ra is. A műsornak ugyanis múlt héten Kajsa Ollongren, Hollandia új védelmi minisztere volt a vendége, ám Margriet van der Linden műsorvezető egyetlen kritikus kérdést sem tett fel a politikusnak.

kajsa ollongren 1(1)
Kajsa Ollongren, Hollandia leszbikus védelmi minisztere. Forrás: government.nl

A De Telegraaf főszerkesztője rávilágít, hogy

a beszélgetős műsor producere az az Irene van den Brekel, aki egyben a leszbikus védelmi miniszter felesége.

Paul Jansen szerint, ha Oroszországban hasonló történne, a „kritikus” és „független” nyugati sajtó minden bizonnyal egy emberként szörnyülködne rajta, a szabad sajtó végnapjait vizionálva.

 

 

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához