2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A kémháború: Hogyan segít a CIA titokban Ukrajnának Putyin elleni küzdelemben – NYT

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🤝🇺🇦Az Egyesült Államok több mint egy évtizede titkos hírszerzési partnerséget ápol Ukrajnával, amely ma már mindkét ország számára kritikus fontosságú Oroszország elleni küzdelemben.‼️

A sűrű erdőben fészkelt ukrán katonai bázis elhagyatottnak és megsemmisültnek tűnik, parancsnoki központja kiégett héj, egy orosz rakétacsapás áldozata a háború elején. De ez a föld felett van.

Nem messze egy diszkrét átjáró ereszkedik le egy földalatti bunkerbe, ahol ukrán katonák csapatai követik az orosz kémműholdakat, és lehallgatják az orosz parancsnokok közötti beszélgetéseket. Az egyik képernyőn piros vonal követte az orosz légvédelmen áthaladó robbanó drón útvonalát egy közép-ukrajnai ponttól az oroszországi Rosztov város célpontjáig.

A földalatti bunker, amelyet a lerombolt parancsnoki központ helyére építettek az orosz inváziót követő hónapokban, az ukrán hadsereg titkos idegközpontja.

Van még egy titok: a bázist szinte teljes egészében a CIA finanszírozza és részben felszerelte

A több százezer emberéletet követelő háború harmadik évébe lépve Washington és Kijev hírszerzési partnersége Ukrajna védekezési képességének záloga. A CIA és más amerikai hírszerző ügynökségek hírszerzést nyújtanak célzott rakétacsapásokhoz, nyomon követik az orosz csapatok mozgását és segítenek támogatni a kémhálózatokat.

De a partnerség nem háborús alkotás, és nem is Ukrajna az egyetlen kedvezményezett.

Egy évtizeddel ezelőtt vert gyökeret, rohamokban jött össze három nagyon különböző amerikai elnök alatt, amelyeket kulcsfontosságú személyek hajtottak előre, akik gyakran vállaltak merész kockázatot. Ukrajnát, amelynek hírszerző ügynökségeit Oroszország sokáig alaposan kompromittáltnak tartotta, Washington egyik legfontosabb hírszerzési partnerévé tette ma a Kreml ellen.

Az ukrán erdőben található lehallgatóállomás része a CIA által támogatott kémbázisok hálózatának, amelyet az elmúlt nyolc évben építettek fel, és amely 12 titkos helyet foglal magában az orosz határ mentén. A háború előtt az ukránok bizonyították magukat az amerikaiaknak azáltal, hogy olyan lehallgatásokat gyűjtöttek, amelyek segítettek bizonyítani Oroszország részvételét a Malaysia Airlines Flight 17-es kereskedelmi repülőgépének 2014-es lezuhanásában. Az ukránok segítettek az amerikaiaknak a 2016-os USA-ba beavatkozó orosz hadvezérek után is. elnökválasztás.
2016 körül a CIA megkezdte egy elit ukrán kommandós erő kiképzését – a 2245-ös egység néven –, amely orosz drónokat és kommunikációs eszközöket fogott le, hogy a CIA technikusai visszafejthessék azokat, és feltörhessék Moszkva titkosítási rendszereit. (Az egység egyik tisztje Kyrylo Budanov volt, aki jelenleg az ukrán katonai hírszerzést vezeti.)

És a CIA segített kiképezni az ukrán kémek új generációját is, akik Oroszországon belül, Európa-szerte, Kubában és más olyan helyeken tevékenykedtek, ahol az oroszok nagy jelenléte van.

A kapcsolat annyira beépült, hogy a CIA-tisztek egy távoli helyen maradtak Nyugat-Ukrajnában, amikor a Biden-kormányzat evakuálta az amerikai személyzetet a hetekben, mielőtt Oroszország 2022 februárjában megtámadta volna. Az invázió során a tisztek kritikus hírszerzési információkat közvetítettek, többek között ott, ahol Oroszország csapásokat tervezett és milyen fegyverrendszereket használnának.

Nélkülük nem tudtunk volna ellenállni az oroszoknak, vagy legyőzni őket” – mondta Ivan Bakanov, aki akkoriban az ukrán belföldi hírszerző ügynökség, az SBU vezetője volt.

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
29
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához