2024.május 2.
Zsigmond, Atanáz, Zoé

A magyarokra figyeltek Bécsben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
bécs.29 kilyénfalvi

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Magyar értékeket mutattak be és népszerűsítettek a hétvégén az osztrák fővárosban. A háromnapos mulatságon több százan fordultak meg. Koncertek, táncház, előadások, kiállítások, könyvbemutatók, vetítés, színház és gasztronómia várta a látogatókat.

A rendezvényt annak védnöke, Nagy Andor nagykövet nyitotta meg, beszédében köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, a programsorozat az AchtUngarn nevet kapta, amely egy szójáték.

“Achtung németül annyit tesz, mint figyelem, vigyázat, tisztelet. Az acht nyolcat jelent, és a programkínálat nyolc területére utal: folklór, művészet, tudomány, történelem, gasztronómia, zene, sport, kultúra”

– ismertette a nagykövet, majd hozzátette, az Ausztriai Magyar Szervezetek Kerekasztala az eseményen hazánknak azokat az értékeit mutatja be, amelyek kevésbé ismertek Ausztriában.

bécs.3

A kerekasztal elnöke, Mentsik Szilvia elmondta, először szerveztek ilyen programsorozatot Bécsben. Az Ausztriában élő magyar népcsoportot szeretnék bemutatni, valamint népszerűsíteni azokat az egyesületeket, amelyek sokat dolgoznak a magyarságtudat megőrzéséért Bécsben és az országban.

“A kerekasztal tizennégy egyesületet foglal magába. A rendezvényünk jelentős anyagi és erkölcsi támogatást kapott az osztrák szövetségi kormány interkulturális keretéből, illetve a magyar kormánytól” – számolt be az elnök, aki több mint három évtizede él Ausztriában.

Elmondása szerint háromszázezer főre tehető a magyar kötődésű emberek száma Ausztriában, függetlenül az állampolgárságuktól.

“Szeretnénk változtatni azon, hogy Magyarországról az embereknek csak a fokos, a paprika és a csárdás jusson eszébe, hiszen igen értékes kultúrával, művészettel, tudománnyal és sporttal is rendelkezünk”

– mondta Mentsik Szilvia.

A rendezvény szervezői színes programokkal vártak minden korosztályt. A bécsi magyar emlékek felkutatására kincskeresés indult; de a sport is fontos szerepet kapott: a teqball magyar találmányt Miklós Tünde mutatta be, a sakkot a tizenöt éves Gaál Zsóka ifjúsági világbajnok képviselte.

bécs.14

Kamarakoncertek, cimbalom, gitár, magyar barokkzene, táncház, népművészek, előadások és kiállítások, könyvbemutatók, vetítés, színház, ételek és italok várták a látogatókat. Elhangzott, hogy a fröccs és a Ringató is a hungarikumok közé tartozik.

A Bécsi Zeneművészeti Egyetem tanára, Amira El-Hamalawi a gyermekkori ének-zenei nevelésről tartott előadást. Sági Zsuzsanna tolmácsolásával az énektanár elmondta, hogy a zeneiskolák Ausztriában is délutáni és esti, költségtérítéses oktatást biztosítanak. Különböző gyermekkórusokban is énekelhetnek, illetve az ingyenes nyári egyetem kiváló lehetőség arra, hogy a kicsik megismerkedjenek a hangszerekkel és az éneklés örömeivel. Amira El-Hamalawi szeretné megvalósítani Ausztriában a magyar mintát: Ringató foglalkozást szervezne a legkisebbeknek.

A szőlőtermesztést és a borkészítést Bene Zsuzsa, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének docense, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének borászati kutatásvezetője népszerűsítette.

A rendezvényen nagy sikert aratott a Délibáb táncegyüttes, melynek vezetője, Kilyénfalvi Gábor hegedűkészítő nemrégiben vette át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Horváth Orsolya és Bánhelyi József a szabadtéri fotókiállításukon a Somlót mutatták be, a hegy borából és savanyúságaiból kóstolót vittek. A kiscsőszi Almási Oszkó János a kovácsoltvas alkotásaival vett részt a programon, a sümegprágai Apáti Zoltán a fazekasmesterséget mutatta be.

bécs.16

A nagykőrösi származású Orbán Krisztina a magyar szervezetekért felelős diplomataként dolgozott a nagykövetségen. Amikor lejárt a szolgálata, Ausztriában maradt; hungarikumok népszerűsítésével foglalkozik. A Club Pannonia elnökeként akácmézet vitt a hétvégi rendezvényre. Elmondta,

két sikeres hungarikumfesztivált már szervezett a bécsi magyar nagykövetségen, a következőt június 27-én tartják.

A magyar fesztivál színes programjai között fiatalabbak és idősebbek is jól érezhették magukat. Csőgör Marcell a néptáncosos ismerősei meghívására érkezett a rendezvényre. Örömmel látta a szép kézművestermékeket, valamint a magyar kultúrát felvirágoztató kiállítást és vásárt.

bécs.9

A rendezvényt a Békéscsabai Jókai Színház Made in Hungaria című musicale zárta.

 

Penk Tímea

 

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához