2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

A Meta tudatosan félrevezette a gyerekeket online felületein egy bírósági dokumentum szerint

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
3b3fdd038ea1418ca846172081f3aa11

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Facebook anyavállalata, a Meta Platforms szándékosan úgy alakította ki közösségi platformjait, hogy még több gyereket vonzzanak az oldalakra. A vállalatnak ugyan tudomása volt az Instagramon regisztrált több millió kiskorú felhasználóról, de fiókjaiknak csak töredékét törölte – derül ki a The Wall Street Journal és a The New York Times című amerikai napilap jelentéseiben leírt, nemrég nyilvánosságra hozott bírósági beadványból.

A 33 állam főügyésze által október végén benyújtott keresetet eredetileg részben kitakarva hozták nyilvánosságra. A panaszban idézett vállalati dokumentumok leírják, hogy a Meta több munkatársa elismerte, hogy a vállalat úgy tervezte meg termékeit, hogy kihasználja a fiatalok pszichés fejletlenségét, hiányosságait, például az impulzív viselkedést, a kortársak nyomásgyakorlására való fogékonyságot és az egyéb kockázatok alábecsülését.

A vállalat munkatársai közül néhányan azt is elismerték, hogy a Facebook és az Instagram is népszerű a 13 év alatti gyerekek körében, akiknek a vállalati szabályzat szerint nem engedélyezett a közösségi platformok használata.

A Meta az Associated Press amerikai hírügynökségnek adott nyilatkozatában közölte, hogy a beadvány félreértelmezi a vállalat elmúlt évtizedben végzett azon tevékenységét, hogy biztonságosabbá tegye a platformot a tizenévesek számára.

A fiatalabb felhasználók kizárásával kapcsolatban a Meta azzal érvelt, hogy az életkor ellenőrzése összetett iparági kihívás. Ezzel szemben ugyanakkor elmondták, hogy felhasználói életkorának ellenőrzését az alkalmazás-áruházakra és a szülőkre szeretné hárítani, és azt szeretné, hogy törvény írja elő, hogy az áruházak csak szülői jóváhagyással tehessék elérhetővé ezeket az applikációkat 16 év alattiaknak.

A The Wall Street Journal jelentése szerint a Facebook egyik biztonsági vezetője egy 2019-es e-mailben utalt arra a lehetőségre, hogy a fiatalabb felhasználók elleni fellépés a vállalatra nézve negatív pénzügyi következményekkel járhat. Egy évvel később azonban ugyanez a vezető csalódottságának adott hangot amiatt, hogy míg a Facebook üzleti okokból készségesen tanulmányozta a kiskorú felhasználók tevékenységét, addig nem tanúsított ugyanilyen mértékű lelkesedést a fiatalabb gyerekek azonosításának és a platformjairól való eltávolításának módjai iránt.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek