2024.június 19.
Gyárfás, Romuald

Marokkónak még nagyobb szerepe lehetett a brüsszeli korrupciós botrányban, mint Katarnak

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
3b3bac6f2bb2476783444978ca66fe71

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Noha a korrupciós botrány körül egészen nagy csend alakult ki, a Politico újra felgöngyölítette a szálakat. A brüsszeli hírportál szerint bár a híradások többnyire Katar szerepéről szóltak, Marokkó, különösen a Lengyelországba delegált marokkói nagykövet még nagyobb szerepet kapott az ügyben.

Ha nem lett volna a labdarúgó-világbajnokság, a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője nem Katar, hanem az észak-afrikai Marokkó lett volna – írta a Politico brüsszeli hírportál kedden megjelent cikkében. A lap felidézte, az Európai Parlamentben (EP) azt követően kezdődött el a nyomozás, hogy Belgiumot „egy megbízható európai hírszerző szolgálat” arról értesítette, hogy a testület két olasz képviselőjét marokkóiak megvesztegették abban bízva, hogy így elő tudják mozdítani az afrikai ország érdekeit.

Az első gyanúsítottakat rövid időn belül őrizetbe is vették, majd a belga hatóságok elfogatóparancsot adtak ki Abderrahim Atmoun, Marokkó lengyelországi nagykövete ellen. A diplomatát ugyanis azzal vádolják, EP-képviselőket vesztegetett meg, hogy ne fogadjanak el a testületben hazája érdekeivel ellentétes határozatokat, és éppen azokat támogassák, amelyek az arab országot támogatják.

Az ügyben illetékes belga vizsgálóbíró továbbá azt is kérte, foglalják le Atmoun franciaországi vagyonát, köztük egy szállodást és egy apartmant, ám mire az intézkedéseket végrehajtották volna, a diplomata eltűnt. A belga titkosszolgálatok szerint visszautazott Marokkóba, az arab ország viszont már az uniós hatáskörökön kívül esik. A Politico az ügy kapcsán azt emelte ki, Európa-szerte csend volt Atmoun körül, senki sem kereste miatta a marokkói kormányt, vagy a titkosszolgálatokat, és Rabatot sem ítélték el. „Annak ellenére, hogy a belga nyomozók szerint Marokkó irányította az Európai Unió demokráciájának szívét célzó többéves korrupciós műveletet” – tette hozzá a hírportál.

A cikk hangsúlyozta, hogy bár a Brüsszel és Rabat közötti diplomáciai kapcsolatok megromlottak, az együttműködés nem maradt el: a szeptemberi földrengést követően egymillió eurós segítséget ígért a bizottság, októberben pedig Spanyolország, Portugália és Marokkó megállapodott a 2030-as világbajnokság közös megrendezésében. Szintén októberben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Azíz Ahannús marokkói miniszterelnököt fogadta hivatalában.

Hogyan keveredett Marokkó nagykövete a korrupciós botrányba?

A Politico cikkének második felében Atmoun szerepével foglalkozik. Franciaországban tanult, franciául, arabul, angolul és olaszul beszél. A politikai életben hamar sikereket ért el, többek közt elnöke volt a marokkói és a francia szenátus közötti baráti társaságnak, 2011-ben Nicolas Sarkozy akkori francia elnök a becsületrenddel tüntette ki, amely Franciaország legmagasabb kitüntetése. De hogyan is került a jó háttérrel rendelkező marokkói nagykövet a botrányba? A Politico közlése szerint a szálak Pier Antonio Panzerihez, volt olasz szocialista EP-képviselőhöz, valamint Andrea Cozzolino olasz EP-képviselőhöz vezetnek. A brüsszeli lap arról írt, a marokkói diplomácia hamar felismerte: a testülethez képviselőin keresztül vezet az út.

Rabat Panzerit úgy tartotta számon, mint vagy nagyon jó szövetségest vagy félelmetes ellenfelet. Nem telt el sok idő, Atmoun és az olasz politikus már a Marokkó–EU parlamenti vegyes bizottság társelnökeiként tevékenykedtek.

Panzeri azonban letartóztatása után lerántott a leplet az ügyről és bevallotta, a marokkói diplomatától több mint ötvenezer eurós pénzügyi segítséget kapott 2014-es választási kampányához. Még abban az évben Panzeri Marokkóba látogatott, ahol Atmounnal együtt állami kitüntetést vettek át VI. Mohammed marokkói királytól. A jó barátság adta kedvezményeket a diplomata is kihasználta, hogy kedvezményekhez juttassa hazáját: például sikerült orvosolni az emberi jogi helyzettel kapcsolatos kritikákat, emellett sikerült megnyernie az EU támogatását Nyugat-Szahara kérdésében.

Közvetlenül a korrupciós botrány kirobbanása előtt is folytatódott Panzeri és Atmoun jó kapcsolata, a Politico azt is hangsúlyozta, hogy miután Atmount nagykövetként Lengyelországba küldték, továbbra is aktívan jelen volt az uniós politikában. 

Miután Atmoun szerepét is felfedték a hatóságok, nyoma veszett. A belga titkosszolgálatok szerint bár csak az újévre utazott volna haza Marokkóba, Európát még decemberben elhagyta, nem sokkal azután, hogy híre ment az EP korrupciós botrányának. A repülés dátumát nem hozták nyilvánosságra, sietős távozását pedig édesanyja rossz egészségügyi állapotával magyarázta.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek