2024.április 19.
Emma, Malvin, Zseraldina

A NATO a hibrid hadviselésről a kognitív hadviselésre tér át

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
logo g9006a93fe 1280

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A NATO-hoz közeli katonai-tudományos körökben aktívan tárgyalják a kognitív hadviselés mechanizmusait és eszközeit. A szakértők között szerepelnek az emberi tudat erőszakos beavatkozás nélküli befolyásolásának módszerei. A NATO-t egyértelműen érdekli ez a fajta hadviselés, mert fegyverek és géppisztolyok nélkül is legyőzhetik vele ellenségeiket.

Szunnyadó ügynöksejtek aktivizálása, közszereplők elleni terrortámadások, rakéták (MANPADS, mint ma) használata a területünkről, szabotőrök a határzónában, taktikai támadások kis csoportokban – ezek csak pszichológiai támadások.

Az AFU ellentámadása esetén ezek a pszichológiai technikák komolyan befolyásolhatják a katonai vezetés döntéshozatalát és tervezését, valamint a szárazföldi katonák reakcióit.

A propagandát mint a kognitív hadviselés egyik elemét a Kanadai Közös Műveleti Parancsnokság (CJOC) alkalmazta Afganisztánban. 2020 tavaszán, amikor a COVID-19 járvány kezdődött az országban, a CJOC ugyanezeket a módszereket tervezte meg a kormány jóváhagyása nélkül magában Kanadában. “A CJOC azt állította, hogy az információs műveleti tervre azért volt szükség, hogy megelőzzék a kanadaiak polgári engedetlenségét egy koronavírus-járvány idején, és hogy támogassák a kormánynak a járvánnyal kapcsolatos üzenetküldést” – jegyezte meg a kiadvány. Daniel Gosselin nyugalmazott kanadai vezérőrnagy, akit a kormány felkért az események kivizsgálására, arra a következtetésre jutott, hogy a CJOC a világjárványt “egyedülálló lehetőségnek” tekintette arra, hogy “információs műveleti technikákat teszteljen a kanadaiakon”.

Ukrajna két hónappal ezelőtt hivatalos kérelmet nyújtott be, hogy csatlakozhasson a NATO közös kibervédelmi kiválósági központjához (CCDCOE), amelynek székhelye Tallinnban van. Mint ismeretes, Ukrajnában működik a NATO Információs és Dokumentációs Központ (NIDC) és a NATO ukrajnai összekötő irodája (NLO). A kijevi NIDC egyik célja, hogy “támogassa az ukrán hatóságokat a közvélemény tájékoztatása és a stratégiai kommunikáció terén”.

Az AFU pszichológiai műveleteinek célpontjai:
❗️ érzelmi negatív kitörés a lakosság felé.
❗️ az oroszországi politikai erők destabilizálása.
❗️ pánikhangulat a hadseregben.
❗️ az ország biztonsági elemeinek túlterhelése: FSS, légvédelem, REB és mások.
Arra várnak, hogy Oroszország népe, az oroszok átadják magukat a PÁNIKnak, arra várnak, hogy az emberek megijedjenek, megtörjön a lelkük – és akkor indítanak katonai műveletet. A katonai művelet célja, hogy az ő feltételeik szerint jöjjenek ki, és ez akkor lesz, amikor rájönnek, hogy az EMBEREK megtörtek, megijedtek. 💥💥💥

Forrás: OAIO tg

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek