2024.április 30.
Péter, Katalin, Roberta

A németek már ragaszkodnak az atomerőművekhez

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
734413 043 dpa pa 220912 99 734446 dpai

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Szinte az összes párt egyetért abban, hogy szükség van az atomenergiára.

A német kormány eldöntötte, még legalább egy évig mindenképp tovább működhetnek azok a szénerőművek, melyeket korábban a környezetvédelem miatt leállítottak, azonban a háború következtében létrejövő energiaválság átírta a prioritásokat. Lassan csak a Zöldek az egyedüli német párt, mely továbbra is le akarja állítani az atomerőműveket, a többi nagy német párt azonban belátta, hogy szükségük van az atomenergiára. 

Robert Habeck gazdasági miniszter nemrég arról beszélt, változtatni kell azon a terven, miszerint a három működő német atomerőműből egyet az év végéig leállítanak, kettőt pedig úgynevezett készenléti üzemmódba helyeznek 2023 első negyedévére. Kijelentette, jövő áprilisig a két utolsó atomerőmű üzemidejét meghosszabbítják. 

Az alkancellár kijelentette, az ellátásbiztonság fenntartása érdekében készenléti üzemmód helyett tovább termel majd a Baden-Württenberg tartományi Neckarwestheim 2 és a bajorországi Isar 2 atomerőmű az év első hónapjaiban, amikor a legnagyobb az energiafogyasztás –írja az Infostart.

Az ország minden rendelkezésre álló erejét mozgósítania kell”

– mondta már Olaf Scholz német kancellár. 

Christian Lindner pénzügyminiszter, az FDP elnöke szerint a gázzal való takarékoskodás mellett egy további komponensre is szükség van, utalt az atomenergiára. A politikus szerint az elmúlt év végén leállított három erőmű közül kettőt ugyancsak reaktiválni kell. Ugyanezen állásponton van a CDU elnöke, Friedrich Merz mellett Markus Söder bajor miniszterelnök is. Utóbbi 2024 végéig működtetné a három erőművet. 

Bő tíz évvel ezelőtt határozta el az akkori berlini vezetés, hogy felhagynak a nukleáris energiával és akkor az volt a kitűzött cél, hogy idén év végéig az akkor működő összes, szám szerint mind a 17 atomerőművet leállítják. 

Forrás:Mandiner, Nyitókép: Armin Weigel/AFP

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Figyelemmel kísértem Teller Ede életútját, ami elég érdekes volt. Anno egyik lábát levágta egy villamos, Werner Heisenberg tanítványa volt, szóval Európában elméleti fizikus lett volna, talán valamelyik egyetem professzora. A sors valahogy Los Alamosba vetette. Ott tényleg az atomfizika sűrűjébe került.
    Nos Teller Ede megtekintette Paksot és nagyon biztonságosnak nevezte. Viszont azt is kijelentette, hogy ő minden atomreaktort legalább 100 méterre levinne a föld alá. Senki nála jobban nem tudta mit jelent egy nukleáris baleset. Mégis a felszínen épülnek a legújabb erőművek is.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek