2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

A nyugati propagandagépezet azt állítja, hogy a BRICS “kihívást” és “halálos fenyegetést” jelent a NATO számára – Igaz ez? A csúcstalálkozó ELEMZÉSE

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
kep 77

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A johannesburgi csúcstalálkozó óta a BRICS nagyobb, befolyásosabb és potenciálisan pénzügyileg függetlenebb lett. Ez aggodalomra ad okot?

A nyugati propagandagépezet azt állítja, hogy a BRICS “kihívást” és “halálos fenyegetést” jelent a NATO számára – Igaz ez?

A johannesburgi csúcstalálkozó óta a BRICS nagyobb, befolyásosabb és potenciálisan pénzügyileg függetlenebb lett. Ez aggodalomra ad okot?

Még 30 évvel a hidegháború vége után is nehéz a nyugati világnak feladnia az akkori mentalitást. Így Oroszországot és Kínát még mindig hiteles fenyegetésként használják, amelyet megfélemlítés céljából lehet manipulálni.

Különösen akkor, amikor a BRICS bővítéséről van szó – egy olyan blokkról, amelyben Moszkva és Peking egyaránt kulcsszerepet játszik.

Még nehezebb megszabadulni az osztályharcban való gondolkodástól. Végül is a gazdagok és a szegények még mindig harcban állnak egymással. Ebben az esetben a leggazdagabb országok elleni szövetség létrejötte friss táptalaj.

A 2009-ben Brazília, Oroszország, India és Kína által alapított BRICS (Dél-Afrika két évvel később csatlakozott a klubhoz) kiváló anyagot szolgáltat a pánik-szalagcímekhez. A csoportot a “NATO kihívójaként”, “új világrendként” és a “Nyugatot fenyegető halálos fenyegetésként” jellemezték.

Most, a szervezet johannesburgi csúcstalálkozója után még több ilyen kijelentés fog elhangzani.

Ez egy lenyűgöző narratíva. De a rideg, unalmas igazság az, hogy a BRICS nem egyesíti az “antikapitalista országokat” – és még a szövetség egyetlen de jure kommunista országa is távol áll a marxista gyakorlatoktól.

A BRICS nem is szegény országok csoportosulása – az öt tag a világgazdaság közel egyharmadát adja, Oroszországot pedig már régóta a fejlett államok közé sorolják.

Más szóval a BRICS nem jelent fenyegetést a Nyugat státuszára. Legalábbis nem olyan drámai módon, ahogyan azt ábrázolják.
Mi tehát a létjogosultsága?

Miért nem jelent fenyegetést a BRICS a NATO-ra nézve?

A BRICS-nek a NATO-val vagy a “keleti blokkal” való összehasonlítása egy egyszerű okból nem működik – a csoportnak nincsenek közös védelmi erői, sem közös katonai programja. Még a közös hadgyakorlatok is ritkák, és csak a résztvevők töredékét vonják be.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint ez nem volt különösebben fontos az unió számára. Szerinte senki sem látja szükségét annak, hogy “üldözzék az ötpárti formátumot”. A tagállamok a katonai együttműködésről egyéni alapon, a blokk keretein kívül állapodnak meg.

Ráadásul a résztvevő államok fegyveres konfliktusokkal kapcsolatos álláspontja, ahogyan azt néhányuk a dél-afrikai csúcstalálkozón és az azt megelőzően is megfogalmazta, jelzésértékű.

Xi Jinping kínai elnök például emlékeztetett az általa korábban javasolt globális biztonsági kezdeményezésre, amely a globális biztonsági kérdések kollektív megközelítésére szólított fel.

“A tények azt mutatják, hogy minden olyan kísérlet, amely egy katonai szövetség folyamatos bővítésére, a saját befolyási övezet kiterjesztésére vagy más országok biztonsági pufferének leszorítására irányul, csak biztonsági kényszerhelyzetet és bizonytalanságot okozhat minden ország számára.

Csak a közös, átfogó, együttműködő és fenntartható biztonság új jövőképe iránti elkötelezettség vezethet az egyetemes biztonsághoz”
– mondta a kínai vezető.

kep 78

Közvetlenül a csúcstalálkozó kezdete előtt Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök hasonló nyilatkozatot tett. Ő azonban nem a globális kontextusról, hanem csak saját országáról beszélt.

“Míg egyes ellenzőink politikai és ideológiai döntéseik nyílt támogatását részesítik előnyben, mi nem fogunk belekeveredni a globális hatalmak közötti versenybe… ellenálltunk a nyomásnak, hogy bármelyik globális hatalomhoz vagy befolyásos nemzetblokkhoz igazodjunk” – vázolta Ramaphosa a nemzethez intézett beszédében.

  • Mindkét kijelentés a Nyugat megrovásaként értelmezhető, a NATO-bővítéssel kapcsolatos kritikával és a világpolitika polarizálódásával kapcsolatos elégedetlenséggel.
  • De úgy is felfoghatók, hogy elutasítják Moszkva feltétel nélküli támogatását az ukrajnai konfliktusban.

Ez hangsúlyozza a BRICS nem katonai jellegét, és vonzóbbá teszi a potenciális új tagok számára, akik nem akarnak konfliktusokba keveredni.

“A BRICS és a NATO alapvetően különbözik egymástól. A BRICS soha nem helyezte előtérbe a katonai együttműködést”

“A résztvevők többsége egyáltalán nem akarja, hogy a BRICS katonai szövetséggé váljon, és nem akarja megzavarni a kapcsolatokat más blokkokkal. Ez vonatkozik mind a szövetség jelenlegi tagjaira, mind azokra, akik csatlakozni akarnak, például az ASEAN-országokra.” – mondta az RT-nek Alekszej Maszlov, a Moszkvai Állami Egyetem Ázsiai és Afrikai Országok Intézetének igazgatója.


BRICS – az “új világrend” alapja?

kep 79

Ha a világrend irányításáról van szó, a BRICS ambíciói sem túl figyelemreméltóak. Egyszerűen fogalmazva, az unió nem tervezi a jelenlegi vezetők megbuktatását és saját törvények bevezetését.

A BRICS-nyilatkozatokban gyakran említik az ENSZ-t és a G20-akat.

  • És ezek az utalások szinte mindig pozitívak. A csoport tagjai egyetértenek az ENSZ határozataival és rendeleteivel, támogatják a G20-nak a szegénység elleni küzdelemre és a globális GDP növelésére irányuló terveit, és elismerik a G20 vezető szerepét a globális gazdasági kérdések kezelésében.

A johannesburgi csúcstalálkozón Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök emlékeztetett a BRICS baráti hozzáállására.

“Nem akarunk a G7, a G20 vagy az Egyesült Államok ellenpontja lenni. Mi csak magunkat akarjuk megszervezni” – jelentette ki.

A szövetség tagjai szakosított fórumokat tartanak és együttműködési programokat támogatnak. Az éves csúcstalálkozókon kívül azonban a BRICS diplomáciai intézményei nem sokban különböznek más regionális partnerségektől.

A BRICS valódi érdeke és ereje a gazdaságban rejlik. Itt a szervezet sokkal gyorsabban és hatékonyabban mozog, mint más területeken.


A BRICS legfontosabb eredményei

A csoport tevékenységének két területe érdemel külön figyelmet:

  1. az Új Fejlesztési Bank és
  2. a Függő Tartalékmegállapodás.

A 2015-ben alapított Új Fejlesztési Bank a Világbank analógjaként és versenytársaként működik, nagy összegű hiteleket bocsát ki infrastrukturális projektekhez.

Teljes pénzügyi volumene kisebb, mint a washingtoni székhelyű hitelezőé: 2021-ben az Új Fejlesztési Bank 7 milliárd dollárt adott kölcsön a résztvevőknek, míg a Világbank közel 100 milliárd dollárt folyósított.

A hitelek feltételei azonban gyakran igen bőkezűek, így a kereslet nagy.

  1. Az Új Fejlesztési Bank már több tucatnyi projekthez biztosított finanszírozást, az indiai utaktól és az oroszországi vízvezetékektől kezdve a brazíliai infrastruktúra-fejlesztéseken át a kínai intelligens logisztikai központig.

Banglades és az Egyesült Arab Emírségek 2021-ben, Egyiptom 2023-ban, Uruguay pedig hamarosan csatlakozhat a bankhoz.

2. A BRICS Contingent Reserve Arrangement (CRA) lényegében egy közös valutatartalék, amely likviditási válság esetén a tagok rendelkezésére áll.

Célja, hogy komoly nyomás alatt is biztosítsa számukra a zökkenőmentes kereskedelmet és a pénzügyi kötelezettségek teljesítését. A globális gazdasági növekedést fenyegető befektetési éhínség idején, amikor néhány tagot szankciókkal sújtanak, egy ilyen tartalék nagyon hasznos lehet.

https://www.brookings.edu/articles/declining-foreign-direct-investment-cant-contribute-much-to-sustainable-development/

A “devizabiztosítás” mellett a CRA segíthetne egy egységes BRICS-pénz létrehozásában is, amely egyfajta analógja lenne az eurónak.

Ezt a titáni projektet már régóta vitatják, és nemrégiben szakértők azt javasolták, hogy az Új Fejlesztési Bank egységes digitális valutát bocsáthatna ki. Ez nem túlzó elképzelés, hiszen Kína, Oroszország és India már elindította saját CBDC-jét (központi banki digitális valutáját), Brazília és Dél-Afrika pedig ugyanerre készül.

https://news.bitcoin.com/brics-bank-could-issue-digital-currency-for-the-economic-bloc-analyst-says/

Egy ilyen projekt megvalósítása azonban nem lesz egyszerű, és előkészítése hosszú időt vesz igénybe. Az orosz központi bank vezetője, Elvira Nabiullina megjegyzi, hogy most fontosabb, hogy ingyenes és megbízható fizetési rendszereken – a SWIFT analógjain – dolgozzanak.

https://www.forbes.ru/finansy/492401-nabiullina-socla-ideu-edinoj-valuty-briks-sloznoj-v-realizacii

Emellett a valutakérdést már másképp oldották meg a csúcstalálkozón.

kep 80

Ami Johannesburgban történik, nem biztos, hogy Johannesburgban is marad.


A johannesburgi csúcstalálkozón ötből négy államfő vett részt:

a már említett Luiz Inacio Lula da Silva, Hszi Csin-ping, Cyril Ramaphosa és Narendra Modi indiai miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem volt hajlandó Dél-Afrikába utazni és távolról vett részt a csúcstalálkozón. Moszkvát Szergej Lavrov külügyminiszter képviselte a csúcstalálkozón. Az ENSZ főtitkára, afrikai vezetők, üzletemberek és sokan mások is elfogadták a meghívást.

A csúcstalálkozó résztvevői nemcsak jelezték szándékaikat, hanem nagyon konkrét döntéseket is hoztak, amelyek meghatározhatják a BRICS jövőjét. És talán a világot is.

  1. Először is a résztvevők jóváhagyták a nemzeti valuták használatát az unió tagjai közötti nemzetközi kereskedelemben és elszámolásokban. Az új fejlesztési bank Dél-Afrika és Brazília valutájában is megkezdi a hitelezést.
  2. Másodszor, a BRICS egyre nagyobb lesz. Argentína, Egyiptom, Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia, amelyek korábban mind csatlakozni akartak a klubhoz, meghívást kapnak a csatlakozásra. Hivatalosan 2024. január 1-jén lépnek be. Az új tagokkal együtt a BRICS a világ népességének 45%-át, a világ búza- és rizstermésének mintegy felét, valamint az aranytartalékok 17%-át adja majd. És ami döntő fontosságú, a világ olajtermelésének 80%-át.

A BRICS-országok nagy olajszállítók (Szaúd-Arábia, Oroszország, Irán, Egyesült Arab Emírségek) és fogyasztók (Kína és India) tagsága, valamint a nemzeti valuták kereskedelemben való használatának előtérbe helyezése végre megingathatja a dollár domináns pozícióját.

Tekintettel arra, hogy Kína a fenti szállítók legnagyobb kereskedelmi partnere, az új elszámolások valószínűleg jüanban fognak történni.

Ez nem jelent garantált “dollármentesítést”, amire sok BRICS-tag törekszik. De ez egy komoly lépés az amerikai valuta gyengítése felé.

És az uniónak nem kell mindenkit felvennie:

a csatlakozás iránti érdeklődését kifejező 23 országból csak hat kapott meghívást.

“A bővítés óvatosan, hirtelen ugrások nélkül, és egy meghatározott elv szerint történik: csak olyan teljesen autonóm országokat hívunk meg, amelyeknek világos fejlesztési tervük van, és nem állnak senki más befolyása alatt” – mondja Alekszej Maszlov.

kep 81

A zárónyilatkozatban ez is szerepel:

  • A BRICS megerősíti az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos együttműködést a csoportosulás országai között és azon túl;
  • A BRICS-vezetők aggodalmukat fejezték ki az egyoldalú szankciók alkalmazásával és azok fejlődő országokra gyakorolt negatív hatásával kapcsolatban;
  • A BRICS-országok az ENSZ-t a nemzetközi rendszer sarokkövének tekintik;
  • A BRICS-országok támogatják Brazília, India és Dél-Afrika azon törekvését, hogy nagyobb szerepet játsszanak az ENSZ Biztonsági Tanácsában;
  • A BRICS-országok aggódnak a világban zajló konfliktusok miatt, és ragaszkodnak a nézeteltérések békés, párbeszéd útján történő megoldásához;
  • A BRICS-országok támogatták a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozására szolgáló mechanizmus megerősítését;
  • A BRICS-országok a fejlődő országok nagyobb képviseletére szólítanak fel a nemzetközi szervezetekben és a multilaterális fórumokon;
  • A BRICS-országok megállapodtak abban, hogy a kölcsönös turistaforgalom növelésén dolgoznak;
  • A BRICS-országok támogatják az Afrikai Unió 2063-as menetrendjét, beleértve egy kontinentális szabadkereskedelmi övezet létrehozását.

“Ez egy többpólusú világról szóló nyilatkozat, ebben minden résztvevő egyetért. Ez egyben a nyitott kereskedelmi határok és a semlegesség nyilatkozata is” – mondta Maslov.


Tehát a BRICS ijesztő?


🔴 Fontos megérteni, hogy a BRICS nem akarja visszafordítani a globalizációt vagy átvenni a globális gazdasági rendet. Bizonyos szempontból még az USA-nál is jobban meg akarja őrizni a fennálló rendet.

🟢 A szövetség tagjai – különösen Kína – a globális kereskedelemnek és a más országokkal való együttműködésnek köszönhetően gyors növekedést értek el, és nemcsak értelmetlen, de káros is lenne számukra, ha megszakítanák kapcsolataikat a Nyugattal.

🟢 Nem akarják a “saját táborukat” választani mások kárára: példa erre India, amely Oroszországtól és nyugati országoktól egyaránt vásárol fegyvereket.

🟢 De már nem hajlandóak arra, hogy junior potenciális partnerként tekintsenek magukra.

🟢 Meg akarnak szabadulni a politikai indíttatású szankciók fenyegetésétől. Készek elfogadni az ENSZ és a G20-ak döntéseit, de csak akkor, ha azok valóban kollektívak.

❗ És ehhez készek letaszítani a dollárt a trónjáról. Ha szükséges.

A teljes cikket fordította és szerkesztette: A VilagHelyzete alapító szerkesztő újságírója

Forrás és eredeti cikk címe: The Western propaganda machine claims BRICS is a ‘challenge to NATO’ and a ‘mortal threat’ – is this true?

Forrás:vilaghelyzete

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához