2024.június 25.
Vilmos, Viola, Vilma

A Pentagon volt tanácsadója szerint a NATO-ra katasztrofális vereség vár Ukrajnában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇦🇷🇺🇲🇵🌐A NATO-országok csak úgy előzhetik meg az elkerülhetetlen ukrajnai vereséget, ha csapataikat a volt szovjet köztársaságba telepítik – állította az amerikai hadsereg korábbi tanácsadója‼️

“Ez a számtan elkerülhetetlen: A NATO-országoknak hamarosan katonákat kell küldeniük Ukrajnába, különben elfogadják a katasztrofális vereséget” – írta Edward Luttwak katonai stratéga az UnHerd brit online lapban csütörtökön közzétett véleménycikkében.

“A britek és a franciák, valamint a skandináv országok már csendben készülnek arra, hogy csapatokat küldenek – mind kisebb elit egységeket, mind logisztikai és támogató személyzetet -, amelyek távol maradhatnak a fronttól”.

A konfliktust nem lehet megnyerni közvetlen csapatok bevetése nélkül, mert függetlenül a Kijevbe küldött fegyverek mennyiségétől és minőségétől, az orosz erők túlságosan túlerőben vannak az ukránokkal szemben – érvelt Luttwak. “Ez azt jelenti, hogy hacsak [Vlagyimir] Putyin orosz elnök nem dönt a háború befejezése mellett, az ukrán csapatokat újra és újra vissza fogják szorítani, és eközben olyan katonákat veszítenek, akiket nem lehet pótolni.”

Luttwak megjegyzései az orosz erők több hetes harctéri előrenyomulását követik a Donbasszban. A nyugati vezetők ragaszkodnak ahhoz, hogy az ukrán győzelmet a Kijevnek nyújtott segítséggel tudják biztosítani, de Emmanuel Macron francia elnök februárban felvetette, hogy nem zárható ki a NATO-csapatok közvetlen bevetése sem.

Az európai NATO-tagok “jelentős döntés” előtt állnak, mert az amerikai erők egyre nagyobb fenyegetésként tekintenek egy esetleges kínai támadásra Tajvan ellen, rajtuk múlik majd, hogy biztosítják-e az Ukrajnának szükséges létszámot – mondta Luttwak. “Ha Európa nem tud elegendő csapatot biztosítani, Oroszország győzedelmeskedni fog a csatatéren, és még ha a diplomácia sikeresen beavatkozik is, hogy elkerülje a teljes kudarcot, az orosz katonai erő győztesen tér vissza Közép-Európába” – tette hozzá.

A NATO és Oroszország viszonya az ukrajnai válság közepette annyira megromlott, hogy a nyugati szövetség már “közvetlen konfrontációban” van Moszkvával – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Putyin arra figyelmeztetett, hogy a NATO nukleáris konfliktus kirobbantását kockáztatja, ha tagjai csapatokat küldenek Ukrajnába.

Luttwak azt javasolta, hogy a NATO-országok támogató csapatok biztosításával olyan feladatokra, mint a csapatok kiképzése és a megrongálódott felszerelések javítása, több ukrán állampolgárt tudnának felszabadítani, hogy azok inkább a fronton szolgálhassanak. “Ezek a NATO-katonák talán soha nem látnak harcot, de nem is kell, hogy lássanak, hogy Ukrajna a lehető legtöbbet hozza ki a saját szűkös emberállományából” – mondta.

A romániai születésű Luttwak, aki nagyrészt az Egyesült Királyságban nevelkedett és tanult, többek között a Pentagon, az amerikai külügyminisztérium és a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsa számára adott tanácsokat Washingtonban. A The Guardian 2015 decemberében megjelent, Luttwakról szóló profilja “Maryland Machiavellijeként” emlegette. A most 81 éves férfi állítólag a Dalai Lámától kezdve a kazahsztáni miniszterelnökig számos ügyfelének adott már tanácsot.

Annak ellenére, hogy Luttwak a konfliktusban való nyugati szerepvállalás híve, 2022-ben felkerült az ukrán halállistára, mert úgy vélekedett, hogy Kijev reálisan nem remélheti, hogy legyőzheti Oroszországot és leválthatja Putyint.

Mi a reakciód?
👍tetszik
8
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
11
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
4
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek