2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A republikánusok beidézik az Amazon, a Microsoft, az Apple, a Meta és az Alphabet vezérigazgatóit minden olyan dokumentumért, amely a kormánnyal való „összejátszásról” szól a „szólásszabadság elnyomására”

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
67730191 0 image a 10 1676494126404

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

• Jim Jordan, a képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke beidézte a fent említett öt vezető technológiai cég vezérigazgatóját.
• A szólásszabadság elnyomására irányuló “összejátszásról” szóló anyagok átadására kötelezi őket.
• Felszólítja a Meta vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget, az Apple vezérigazgatóját, Tim Cookot, az Alphabet vezérigazgatóját, Sundar Pichait, az Amazon vezérigazgatóját, Andy Jassyt és a Microsoft vezérigazgatóját, Satya Nadellát.

Jim Jordan republikánus képviselő szerdán idézést intézett a Big Tech legnagyobb neveihez a szólásszabadság elnyomása érdekében, a kormánnyal való állítólagos összejátszásra vonatkozó dokumentumok miatt.

Az igazságügyi bizottság elnöke anyagokat kér be az 5 nagy vállalt vezérigazgatóitól, Mark Zuckerberg (Meta), Tim Cook (Apple), Sundar Pichai (Alphabet), Andy Jassy (Amazon) valamint Satya Nadella (Microsoft).

Érezhetően hiányzik a vezérigazgatók listájáról a Twitter új vezetője, Elon Musk, aki 2022 októberében lett tulajdonosa és vezérigazgatója a cégnek, miután 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségi média céget.

Egy, az idézést ismerő forrás a DailyMail.com-nak elmondta, hogy az igazságügyi bizottság legalább egy – ha nem több – meghallgatást tervez tartani a jövőben a kormány és a Big Tech együttes munkájáról az online viták ellenőrzése vagy elnyomása érdekében.

Az idézés az “első lépés a Big Tech felelősségre vonásában”, de néhány ilyen vezérigazgatót tanúvallomásra is beidézhetnek a testület elé, attól függően, hogy milyen információk derülnek ki a dokumentumok átadásakor.

Az idézéssel kapcsolatos szerdai közlemény megjegyzi, hogy az igazságügyi bizottság a múltban már mind az öt említett nagy technológiai céggel megpróbált kapcsolatot létesíteni, de nem találtak megfelelő válaszokat.

Az ohiói Jordan március 23-ig adott határidőt mind az öt vállalatnak az anyagok és a kommunikáció átadására.

‘A képviselőház igazságügyi bizottsága tavaly december óta többször is megpróbált kapcsolatba lépni az öt vállalattal’ – részletezi az igazságügyi republikánusok közleménye. ‘Sajnálatos módon a vállalatok nem tettek eleget a kéréseinknek’.

‘A kongresszusnak fontos szerepe van a szólásszabadság alapvető elveinek védelmében és előmozdításában, többek között annak vizsgálatával, hogy a magánszereplők hogyan hangolódnak össze a kormánnyal az Első Alkotmánykiegészítés által védett szólás elfojtására (sic). Ezek az idézések az első lépés a Big Tech felelősségre vonása felé.

A szerdai idézésben megnevezett személyek közül többen már tanúskodtak a kongresszus előtt a technológiával kapcsolatos kérdésekben. Ezek közé tartozik Pichai, Zuckerberg és a Twitter korábbi vezérigazgatója, Jack Dorsey.

A Big Tech számos vezetője tett már tanúvallomást a kongresszus előtt a 230. szakasz, a Communications Decency Act (1996-os törvény) részét képező 230. szakasz kapcsán.

Ez egy apró, de kulcsfontosságú rendelkezés, amely jogi mentességet biztosít az internetes szolgáltatások és felhasználók számára az interneten közzétett tartalmakért való felelősség alól. Ez azt jelenti, hogy a Twitterhez és a Facebookhoz hasonló technológiai cégek a törvény egy szürke zónájában működhetnek, ahol közvetlenül nem felelősek a felhasználóik által közzétett tartalmakért.

Ez azonban kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy ezek a vállalatok ezután megfordulhatnak-e, és moderálhatják-e az oldalon található tartalmakat, ha azt állítják, hogy olyan fórumot jelentenek, ahol az emberek azt posztolhatnak, amit csak akarnak.

A republikánusok már régóta azt állítják, hogy a technológiai vállalatok, különösen azok, amelyek megkönnyítik az online beszélgetést, beavatkoznak a szólásszabadságba, és igazságtalanul támadják a konzervatív hangok online jogait.

Az utóbbi időben a vádak arra irányultak, hogy ezek a vállalatok “összejátszanak” a kormányzati szervekkel, hogy elnyomjanak bizonyos típusú beszédet.

A GOP törvényhozók és a Big Tech közötti háború a 2020-as elnökválasztás előtt elérte a nexus pontját, amikor a Twitter elnyomta a New York Post egy olyan történetének terjedését, amely Joe Biden elnök fiának, Hunter Bidennek a laptopján talált terhelő információkat tárta fel.

Forrás:dailymail

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához