2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A szexuális forradalom, ami átalakította Rómát

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A kereszténység 2000 évvel ezelőtti megjelenése forradalmian átalakította a Római Birodalom akkori, dominancián alapuló szexuáletikáját. A történelem első szexuális forradalmáról beszélt a Live Action életvédő csatorna alapítója és elnöke, Lila Rose.

Pogány hagyományok

Az ókori Rómában a kereszténység megjelenése (így a szexuális forradalom) előtt dominancián és hatalmi státuszon alapuló szexuáletikai rend uralkodott. A morális kérdéseket hatalmi státuszhoz kötötték, ami a gyakorlatban annyit tett, hogy egy magas rangú, szabad férfi szinte bárkivel létesíthetett szexuális kapcsolatot, aki rangban alatta állt.

A legrosszabb a rabszolgák helyzete volt, akik gyakorlatilag egyenlőek voltak gazdájuk tulajdonával. Morális szempontból tulajdonképpen eszközök voltak a szabad férfiak gyors szexuális kielégülésére, hasonlóan, mint a mai világban a pornográfia. Ez alól a kiskorúak sem voltak kivételek. Mivel egy szabad férfi bármit megtehetett, a rómaiaknál gyakori volt a pedofília jelensége is.

Míg a patríciusokat szinte határtalan szexuális szabadságjogok illették meg, addig a római szabályok a nőket szinte teljes mértékben a férfiak uralma alá helyezték. A férjnek vagy az apának volt egyedül joga dönteni a nőket is érintő élet-halál kérdésekben, mondja Rose.

A kereszténység forradalma

Ebbe az agresszív mintákat éljenző környezetbe hozott radikális változást a keresztény szexuáletika. A jézusi tanítás kimondja, hogy Isten előtt többé nincs szabad vagy rabszolga, mindenki egyenlő, a szexualitás helyes megélését pedig egy férfi és egy nő szabadon választott, egyenrangú szeretetkapcsolatába helyezte, ami teljes mértékben szembe megy a római szabadossággal. A keresztény tanítás a házastársi intimitást azzal a képpel írja le, hogy férfi és nő egy testté lesznek, ajándékként adják testüket egymásnak.

A keresztény (szexuál)etika szerint minden embert egyenlő méltóság illet meg és mindenkire ugyanaz a morális szabályrendszer vonatkozik. Ez radikálisan változtatott a nők és a gyermekek helyzetén is, mert a keresztény tanítás ellenezte az abortuszt és a rómaiaknál akkoriban gyakori gyermekgyilkosságot.

A későbbi keresztény császárok már a jézusi tanítás értékeinek védelmében hoztak törvényeket.

Van ennél jobb?

A keresztény értékek mentén felépült nyugati világban egészen mostanáig egyértelmű volt, hogy a civilizáció alapja egy férfi és egy nő házassága, és a szexualitás erkölcsileg helyes megélése is ebbe a szeretetszövetségbe tartozik.

A 21. századi, marxizmusból, feminizmusból és hedonista posztrelativizmusból táplálkozó ideológiai kombináció azonban a szabadságért és a patriarchátus ellen folytatott küzdelem jelszavai alatt elutasítja a keresztény erkölcsi tanítást és egy egészen más irányú szexuális forradalomban látja a jövőt.

De vajon van olyan szabályrendszer, ami Jézus ígéreteinél teljesebb életet adhat, vagy a kereszténység újra forradalmian meg fogja változtatni ideológiáktól túlfűtött világunkat?

A videót (angol nyelven) itt tekintheti meg:

Mi a reakciód?
👍tetszik
25
👍tetszik
👎nem
1
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához