2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Advent – tevékeny várakozás

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Annyit várakozunk manapság. Kis cetlit szorongatva ülünk a várótermekben és bámuljuk a kijelző táblát. Aztán amikor mi következünk, nem tudjuk, hogy fölszabadulunk-e vagy egy megpróbáló beszélgetés, ügyintézés, orvosi vizsgálat alanyai leszünk. Sokunkat ezért a várakozás szó pofonütésként ér. Pedig…

Várakozás az ünnepre

A keresztény ünnepek mindegyikét szent előkészületi idő vezeti be. Ez is várakozás, de nem tétlen. Az adventi időszakban nem egy széken feszengünk és egy szám jelzésére várunk. Sokkal tevékenyebbnek kell lennünk. Leleményesnek a jó tettekben. Okosnak a lemondásban. Mértékletesnek az élvezetekben. És mindezt azért, hogy amikor jön az Úr, örömünk teljes legyen.

Ha ezt várod, nem lesz jó karácsonyod

Egy fiatal pap, aki azóta elhagyta a hivatását, arról panaszkodott egy interjúban, hogy nagyon rossz a papoknak a szenteste. Azért rossz, mondta ő, mert amikor mindenki élvezi a friss fenyőillatot, a csilingelést, a szaloncukor ízét, akkor a pap bemegy a hideg lakásába és egyedül van.

Fájdalmas vészjelzés az, amikor egy pap nem tud mit kezdeni azzal, ha abban a térben, amiben lakik, nem tartózkodik más. Azt jelentheti, hogy a pap nem tud szemlélődni. Nem tud úgy lenni egy lakásban, hogy a csöndben végzett tevékenységei közepette tudatosítja az Úr jelenlétét.

Ha te is azt várod az idei karácsonykor, hogy az majd kellemes lesz, akkor nagyon valószínű, hogy csalódni fogsz. A könyv, amit kaptál, már megvan neked. Az unokatestvéred az utolsó pillanatban lemondja az ebédet. A piacon vett méz pocsék, és az abroszból nem jön ki a múltkor odacsöppent zsír okozta folt.

Ha kész vagy a meglepetésekre

Lehet, hogy mindezek a 24-én és 25-én megtörténnek veled, és mégis boldog leszel. Ennek a Jézus születése körüli ünneplésnek van egy komoly titka. Pontosabban annak, hogy akárhogyan alakuljanak a dolgok, te mégis derűsen szemléled őket. Ezt egészen egyszerűen elsajátíthatod. Légy olyan egyszerű, mint a pásztorok! Légy olyan bölcs és eltökélt, mint a három király!

A pásztorokat teljesen meglepetésként érte az angyal látogatása. Nem tudom, hogy azon az estén, amikor az angyal a jászolhoz küldte őket, éppen mit terveztek másnapra. Lehet, hogy nem is terveztek semmit. Minden nap ugyanaz volt a feladat. De az is lehet, hogy egyikük arról ábrándozott, hogy feleségül veszi a lányt, akinek 3 hónapja udvarolt. Lehet, hogy egy másik azon törte a fejét, hogy nem is kellene ebben a hónapban minden jószágot eladni, amelyik érett rá, hátha kell majd a fiú esküvőjéhez. Az Úr áldása lesz e családon. És akkor? Jön egy angyal, és mindent feledve elindulnak a Megváltóhoz. Mert a jelenésben nem az angyal volt ismeretlen, hanem az időpont, amikor eljön szólni a Messiásról.

Mit tanulhatunk ebből?

A mai kor embere fordítva van ezzel. Tudjuk, hogy mikor ünnepelünk, de furcsa, idegen lény lehet nekünk egy angyal. Ma az emberek tudják már, hogy milyen csillagot akarnak. Éttermekre és szállodákra 4 csillagot. Vállapra 3 csillagot. Applikációkra 5 csillagos értékelést. De nem is értenék, hogy mi az, ha valaki egy égi vezérlő csillagról mesélne nekik.

Azonban azért, mert sok ember ilyen is, neked nem kell ilyennek lenned. Lehet, hogy nem éled át, amit a pásztorok, nem látsz egy angyalt, de valamilyen olvasmányban vagy beszélgetésben, de főleg egy imában megtalálhatod a karácsonyi lelki állapotba vezérlő csillagodat. Kis csöndesség kell hozzá.

Rákóczi Piroska

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához