2024.szeptember 8.
Mária, Adrienn
Hírek 🔊

Antifa – A tanúvallomás jegyzőkönyve: a főtanú vádat emelt Lina E.

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1p linaengel

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

2022. AUGUSZTUS 09

A Lina Engel körüli “Kalapácsbanda” per a legnagyobb és legfontosabb jogi vita a baloldali szélsőségekkel a Vörös Hadsereg frakciójának megszűnése óta. Johannes Domhöver kulcstanú nyilvános vallomásai mély betekintést engednek a gátlástalan elkövetők felépítésébe és eljárásaiba. Összefoglalót mutatunk be Domhöver nyilatkozatairól, amelyet ebben a formában nem talál meg a bevett médiában.

Lina Engel (27) 2020 novembere óta van őrizetben. Az Antifa állítólagos vezére ellen a drezdai Legfelsőbb Regionális Bíróság előtt folyik eljárás. A vádlott-társak, Lennart Arning, más néven “Mio” (27), Jannis Röhlig (36) és Philipp Jonathan Mohr alias “Nero” (27) még mindig szabadlábon van, Engel vőlegénye, Johann Guntermann alias “Lücke” (28) még mindig a rendőrség elől menekül. Egyebek mellett 18 áldozat – vélhetően „jobboldali” – kémkedésével, megtámadásával, megkínzásával, esetenként halálos sérülésével vádolják őket.

A tettek egyfajta hősnővé tették a fiatal nőt a baloldali jelenet számára. Még a polgári újságírók között is sok relativizáló volt sokáig. A Zeit szerzője , Christian Fuchs például 2021. március 15-én „A diák a láthatáron” címmel azt írta, hogy a Lina Engel terrorista voltával kapcsolatos „kétségek” „nőnek”. De aztán, 2022 júniusában, robbant a bomba: a csoport egykori tagja kicsomagolt. Johannes Domhövert, más néven “Jojot” (30) az Alkotmányvédelmi Hivatal toborozta be, hogy a rendőrséggel dolgozzon. A férfit korábban persona non grata-nak nyilvánították a baloldali szélsőséges jelenetben elkövetett állítólagos szexuális zaklatás miatt .

Johannes Domhöver kulcstanúként az elmúlt két hétben súlyosan vádat emelt egykori bajtársai ellen a Legfelsőbb Regionális Bíróság előtt – és egyedülálló betekintést nyújtott a militáns Antifa-sejtek eljárásaiba és felépítésébe. Összefoglaltuk az Ön számára kijelentéseinek legfontosabb pontjait.

Cél: “Hatalmas kár” az áldozatokban

A nyilatkozatok szerint Lina Engel és vőlegénye egy országos hálózat kitalálói voltak, amelyek 2015 körül rendszeresen képeznek, precízen készítenek elő és hajtanak végre brutális támadásokat a politikai disszidensek ellen. A kulcstanú lényegében különbséget tesz az úgynevezett „kilépések” – a távozó tüntetők elleni támadások, például a pályaudvarokon – és az egyének elleni támadások között a mindennapi környezetükben. Ez utóbbiakat a “Projektek” csoport nevezte el.

A cél az volt, hogy “masszív” és “tartós” károsodást okozzanak az áldozatoknak. Például kalapácsokat használtak a különösen sérülékeny területeken, mint például a fej, a lábszár, a térd és a boka.

A támadásokban különféle előre kiosztott és betanított szerepek voltak. A támadónak figyelnie kell az időt, és ki kell adnia a parancsokat. Lina Engel több ügyben is magára vállalta ezt a feladatot, többek között az állítólagos eisenachi bűncselekményeknél is . Egy másik személynek fel kell vennie az „első kapcsolatot” a célszeméllyel – ez azt jelenti, hogy a helyzettől függően meg kell szólítani (például megkérdezni, hány óra van), vagy közvetlenül meg kell találni. A csoport többi tagjának ezután le kell vinnie az áldozatot a földre, rögzítenie kell, és súlyosan meg kell sebesítenie.

Johannes Domhöver szerint azonban az elkövetők kockázatát a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. Éppen ezért a raidnek rövidnek és hatékonynak kell lennie, ideális esetben legfeljebb 30 másodpercig tarthat. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy súlyos fizikai károkat okozzon. A járókelők elleni védelem érdekében mindig nagy paprikaspray-palackokat vittek magukkal, amelyeket a végén a sértettekre ürítettek. Előzetesen felmérték azt is, hogy a kiválasztott célszemély fizikailag és mentálisan képes-e hatékonyan védekezni. A felmondás oka például az lett volna, ha a támadott szúrófegyverrel védekezett – ez történt egy 2019 decemberében, Eisenachban meghiúsult cselekményben is, amely végül több bandatag letartóztatásához vezetett. Az ilyen helyzetekre rögzített kódok voltak, például a „kés”. “Semmit sem bíznak a véletlenre” – mondta a bíróságon a kulcstanú.

A tervek

Lina Engel és Johann Guntermann aprólékosan megtervezte a “projekteket”, majd a Jabber alkalmazáson keresztül az elkövetők országos köréből toboroztak cinkosokat. A Super Mario sorozat szereplői után “Wario”-nak, ő pedig “Koopának” nevezte magát. Úgy tűnik, hogy Johannes Domhöver ezeket a chateket is elérhetővé tette a nyomozók számára.

Guntermann állítólag előzetesen hamis fiókokkal ismerte meg a potenciális célpontokat olyan közösségi hálózatokon, mint a Facebook és az Instagram. Ezután felderítették a későbbi áldozatok utazási útvonalait vagy személyes környezetét. Még a bűncselekmények során is voltak úgynevezett felderítők, akik megfigyelték a tüntetés résztvevőit vagy az egyes célpontokat, és eldobható mobiltelefonok segítségével élőben jelentették a tartózkodási helyüket a „belépőcsapatnak”. Feltűnő álruhát kell használni, például “Yakuza” pulóvert vagy egy kézbesítő egyenruháját. Johannes Domhöver maga állítja, hogy próbaidő miatt többnyire felderítőként használták a rajtaütések során. Többször tisztázta például, mely pályaudvarokon szállnak fel és szállnak ki a “jobboldaliak” a tüntetésekre menet. A vonatos utazásokra Johann Guntermanntól jegyutalványokat kapott, amelyeket hitelkártya-csalás útján vásárolt. Egyes helyeken Johannes Domhöver élt azzal a jogával, hogy megtagadja a tájékoztatást, hogy ne vádoljon önmagát.

Az extag szerint a csoport csak zárt helyiségeken kívül, telefon nélkül tartott fontos megbeszéléseket. Csak amikor a végére ritkult a levegő, akkor a jogi kérdéseket is megvitatták online konferenciákon keresztül. Abban az időben Johann Guntermann külföldről csatlakozott. A hallei (Saale) születésű és Bajorországban nevelkedett baloldali szélsőséges korábban saját lakását kutatta át poloskadetektorral.

Gondosan ügyeltek arra, hogy ne hagyjanak DNS-t (pl. a cigarettán) a tetthelyen. Az Antifa mindig is kesztyűt viselt, a bűnügyi eszközöket műanyag zacskóban szállították, majd klórral tisztították. Ez a tipp arra készteti az embert, hogy üljön fel és figyeljen oda, mert keresztkapcsolatban áll két különösen brutális eilenburgi betöréssel.(Szászország) és Erfurtban 2021-ben. Mindkét esetben rendőrnek álcázott baloldali szélsőségesek behatoltak áldozataik otthonába, és súlyosan megsebesítették őket, mielőtt klórral leöntötték őket, vélhetően azért, hogy eltakarják a nyomukat. A helyszínt ismerő megfigyelők régóta gyanítják, hogy Johann Guntermann vagy hálózata is e támadások mögött állhat. Bár Lina Engel már a bűncselekmény elkövetésekor rács mögött volt, a két eset nem része a vádiratnak. A kulcstanú vallomása azonban azt is mutatja, hogy Johann Guntermann thaiföldi eltűnése után nyilvánvalóan visszatért Németországba, és legalább ideiglenesen Lipcse környékén bujkált.

Az utólagos megbeszéléseken végül alaposan kiértékelték a razziákat, és egyfajta „manőverkritikát” gyakoroltak. A kulcstanú a korábban ismert vádlottakon kívül egy bizonyos Paul “Bolle” Müntnich és egy Julian nevű férfit is a csoport állandó elkövetői körébe sorolja, akik egy lipcsei közös lakásban élnek együtt. Ők ketten a második eisenachi razzián megszökhettek a rendőrök elől, ez is megmagyarázza, miért nem voltak eddig a vádlottak padján.

Johannes Domhöver a tárgyalás tárgyát képező cselekmények mellett a baloldali terrorhálózat további támadásairól is beszélt. Néhányat nem hajtottak végre Lina Engel letartóztatása és Johann Guntermann szökése miatt. Például Johann Guntermann és Tobias Edelhoff állítólag becserkésztek egy berlin-hellersdorfi oktatót, aki állítólag korábban zenészként szerepelt egy jobboldali rockkoncerten Themarban (Türingia). Lehetséges célpontként szóba került a türingiai „Flieder Volkshaus” és a lipcsei harcművész, Benjamin Brinsa is. Mindenekelőtt az volt fontos, hogy a csoport „végigdolgozza” az úgynevezett „215-ös listát” (amely állítólag részt vett a 2016. januári lipcsei-connewitzi zavargásokban).

Országos képzés

Johannes Domhöver nyilatkozataiban különösen az az érdekes, hogy az erőszakos cselekményeket szisztematikusan előkészítették rendszeres „kiképzéseken”, esetenként Németország minden részéről érkezők részvételével. A legtöbb ilyen találkozóra Lipcsében került sor, de néha vidékre is eljutottak. A Kassel környéken – Lina Engel eredetileg onnan származik – a közelmúltban állítólag egy “kiképző területet” terveztek. Ennek megfelelően mind a tömegben való fellépést – például tüntetéseken –, mind az egyének elleni meglepetésszerű támadásokat gyakorolták. Johannes Domhöver szerint Lipcsében körülbelül havonta kétszer zajlottak ilyen előkészületek a kommandós jellegű razziákra. Ő maga utoljára 2021-ben vett részt rajta, akkoriban, amikor Lina Engel már régóta őrizetben volt.

Az első nagyobb „képzés” körülbelül 25 résztvevővel (valószínűleg 2017-ben vagy 2018-ban) Johann Guntermann meghívására került megrendezésre a később a Fekete Háromszögben, Lipcse déli részén található vasúti létesítményben, amelyet akkoriban megszálltak. A berlini baloldali szélsőségesek főszerepben érkeztek. Később az “edzés” elsősorban a Gießerstraße 16. szám alatt zajlott volna, és legalább egyszer országos részvétellel az Alfred-Kunze-Sportpark területén található műfüves csarnokban (mindkettő a kiállítási központban is). Ez utóbbi esemény láthatóan inkább afféle demó-felkészülés volt a fegyveresek számára. Fűszeres: Az Alfred-Kunze-Sportpark a regionális bajnoki BSG Chemie Leipzig klub stadionja, amelynek szurkolói és ultraszcénája szoros kapcsolatot ápol a város antifasiszta közegével; egyes esetekben személyi átfedések vannak.

Ebben az esetben is a berliniek vezették a programot. A kulcstanú név szerint megemlített egy bizonyos Thomast és egy Mariót, aki a friedrichshaini RAW oldalon a „Cassiopeia” klub kidobója volt.

A lipcsei, berlini, magdeburgi, észak-rajna-vesztfáliai, frankfurti (Majna), nürnbergi, brémai és rostocki antifák váltó szereposztásban vettek részt a „kiképzésen”. Végül a konkrét razziák cinkosait is a résztvevők köréből toborozták. A német főváros esetében a tanú kifejezetten “Berlin Straight Edge”-nek nevezte a Rigaer Strasse környékéről származó csoportot, amely szintén rendszeresen “kirándul”, és nagyon jól ismeri a berlini vádlottakat.

Maguk a lipcseiek körülbelül havonta kétszer edzettek volna kommandós stílusú razziákra. A szilárd mag általában négy-tíz résztvevőből állt, köztük Lina Engelből, Johann Guntermannból és Paul Müntnichből. Ezen kívül szóba került az “Ida”, “Julian” (Müntnich szobatársa), “Herbert” és egy bizonyos bajorországi “edző” (itt valószínűleg becenév). Különféle forgatókönyveket és cselekvési irányokat játszottak ki, figyelembe véve a múltbeli támadások tapasztalatait. Állítólag a „kiképzés” szerves részét képezte a fegyverhasználat. A főtanú elismeri, hogy az elkövetők mindig tudatában voltak annak, hogy megölhetik áldozataikat. Hogy az antifák többségének még mindig nem állt szándékában ölni, különösen, mivel a fegyveres akciót a fejen célzottan gyakorolták,

Továbbra sem világos, hogy a Lina Engel és Johann Guntermann körüli lipcsei sejt milyen szerepet játszott egy lipcsei ingatlancég vezérigazgatójának kifosztásában . A nőt 2019 novemberében brutálisan megverték saját lakásában. Miután Lina Engel időközben a nyomozók célkeresztjébe került – a rendőrség állítólag beismerő levelet talált a lakásrészében –, az eljárást kezdetben leállították. Ez azonban a főtanú széleskörű vallomása előtt történt, ami újabb gyanúkat vethetett fel. A nyomozók alacsony profilt őriznek, a tanácsvezető bíró pedig blokkolta a felperestárs vizsgálatát.

Szeptemberben folytatódik Johannes Domhöver kihallgatása a drezdai Legfelsőbb Regionális Bíróság előtt. Ha elítélik Lina Engelt és állítólagos bűntársait, tíz év börtönbüntetésre számíthatnak.

Forrás:Szentgotthárdi Magazin

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához