2024.április 20.
Tivadar, Tihamér, Töhötöm

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság a szövetségi abortusztörvények megváltoztatására készül

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
kepkivagas 1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Ha a felülvizsgálat valóban végbemegy, és érvényét veszti az 1973-as, az abortuszt szövetségi szinten alkotmányossá nyilvánító döntés, az rengeteg magzat életét menthetné meg. Mindez ugyanis azt jelentené, hogy az államok saját hatáskörben hozhatnának döntést az abortusz szabályozásáról, ezzel elejét véve az abortusz- és halálpárti balliberális oldal szélsőséges ámokfutásának.

A BBC is megírta, hogy valódi az amerikai Legfelsőbb Bíróság azon kiszivárgott dokumentuma, amely eltörölné az 1973-as döntést, amely legalizálta és alkotmányos szintre emelte a magzatgyilkosságot az Egyesült Államokban. Ennek a döntésnek hatályon kívül helyezése lehetővé tenné az egyes államok számára az abortusz betiltását.

A demokraták, élükön Joe Biden elnökkel természetesen hangos nemtetszésüket fejezték ki a tervezettel kapcsolatban. Az USA jelenleg regnáló elnöke azzal érvelt, hogy a döntés, amennyiben érvénybe lép, más szabadságjogokat is megkérdőjelezhet. A kiszivárgott dokumentum azonban a Legfelsőbb Bíróság tagjainak többségi véleményén alapszik, így nem kizárt, hogy a jog győzedelmeskedni tud az uralkodó balliberális politikai elit akarata felett.

Heves reakciók mindkét oldalról

A tervezet nyilvánosságra hozatala mindkét oldalról reakcióhullámot váltott ki. Az Americans United for Life (Amerikaiak az Életért Egyesülve) nevű életpárti ügyvédi iroda

felszólította a bíróságot, hogy ne vegye figyelembe az abortuszpárti aktivisták vagy a helyettes médiaszövetségesek elvárásait.

A Planned Parenthood, az Egyesült Államok legnagyobb abortuszklinika-hálózata kijelentette, hogy továbbra is harcolni fog a biztonságos, legális abortuszhoz való hozzáférés jogának védelmében. A minden egyes évben több tízezer magzat meggyilkolását végző, és ezen pénzt kereső cég kutatásai szerint 36 millió nő veszíthetné el az abortuszhoz való hozzáférést, ha a Roe kontra Wade ítéletet megsemmisítenék (ez az az 1973-as ítélet, amely alapján az amerikai jog értelmében szövetségi szinten alkotmányos jog az abortuszhoz való hozzáférés).

Az egész ügy azért került a bíróság látókörébe, mert Mississippi állam kérvényezte a fentebb említett ítélet hatályon kívül helyezését. A végleges döntés június végén vagy július elején várható.

Tizenhárom republikánus vezetésű állam már elfogadta az úgynevezett trigger-törvényeket, amelyek automatikusan betiltják az abortuszt, ha a Legfelsőbb Bíróságon az életet támogató döntés születik. Számos más jobboldali állam valószínűleg szintén rövid időn belül cselekedne, és szigorítaná az abortuszhoz való hozzáférést.

 

 

Kiemelt képünkön egy életpárti tüntetés az Egyesült Államokban. Forrás: pestisracok.hu

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek