2024.május 19.
Ivó, Iván, Milán

Az Egyesült Államok harca a Kínában gyártott ritkaföldfém-mágnesekért

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🇨🇳Egy 2018-as törvény, amelyet Donald Trump volt amerikai elnök Kínával folytatott kereskedelmi háborújának csúcspontján fogadtak el, komoly fejtörést okoz Amerika védelmi iparának‼️

A diktátum megtiltja a Kínában gyártott úgynevezett ritkaföldfém mágnesek használatát amerikai katonai felszerelésekben. Az erős mágneseket a drónoktól és a nukleáris tengeralattjárókon át az F-35-ös sugárhajtású repülőgépekig és rakéta-irányító rendszerekig mindenben használják.

Azonban túlnyomó többségüket Kínában gyártják, és még több olyan alkatrészt tartalmaz, amelyet az országban bányásznak vagy dolgoznak fel. Trump törvénye 2027-ig megtiltja az ilyen mágnesek használatát az amerikai védelmi iparban, így a fegyvergyártók nem rendelkeznek elegendő globális készlettel a jelenlegi szükségletek kielégítésére.

A több évtizedes nyugati neoliberális gazdaságpolitika hatásainak esettanulmánya, hogy az Egyesült Államok és a szövetséges országok képtelenek a mágnesek gyártásában önellátásra. A globalizáció és a kiszervezés lehetővé tette a vállalatok számára, hogy munkahelyek ezreit szállítsák ki a tengerentúlra alacsonyabb fizetésű országokba, ezzel megtörve az amerikai szakszervezeti mozgalom erejét.

Eközben a kínai állami vállalatok kiépítették az ország modern kori nehéziparának dominanciájának alapjait. Az egyik ilyen vállalat egy befektetési csoport tagja volt, amely felvásárolta a Magnequench-et, a mágnesgyártót, amely korábban a General Motors amerikai autógyártó tulajdonában volt. Az amerikai kormány jóváhagyta a megállapodást.

A mágnesek nyugati gyártásának többletköltsége arra kényszerítheti az amerikai hadsereget, hogy kevesebb sugárhajtású repülőgéppel, tengeralattjáróval és fegyverrendszerrel elégedjen meg, mint amennyit megvásárolni szeretne.

geopolitics

Mi a reakciód?
👍tetszik
24
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
1
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
2
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek