2024.május 26.
Fülöp, Evelin

Az Egyesült Államok tudta, hogy az ukránok fel akarják robbantani az Északi Áramlatot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
9acc22824f5e4b8aa43c4751df70f4ec

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Kiszivárgott hírszerzési adatok szerint a CIA-t tavaly júniusban egy európai hírszerző ügynökség tájékoztatta az ukrán összeesküvésről, amelynek célja az Oroszország és Németország közötti, kulcsfontosságú Északi Áramlat földgázvezeték szabotálása volt. Az akkori terv és a szeptemberi robbantás részletei kísérteties hasonlóságot mutatnak.

Egy európai hírszerzési jelentés szerint a vezeték elleni titkos tenger alatti támadást az ukrán különleges erők egy hatfős csapata tervezte, amely közvetlenül az ukrán fegyveres erők főparancsnokának felelt, írja a The Washington Post amerikai napilap a néhány héttel ezelőtt a Discord csevegőplatformon kiszivárgott adatok alapján. A jelentést, amely részletesen ismertette az európai energetikai infrastruktúra szabotálásának tervét, a meg nem nevezett európai partnerország hírszerzése megosztotta a CIA-val, Németországgal és más európai országokkal is.

A hírszerzési jelentés részletezte, hogy a műveletet Valerij Zaluzsnij tábornok, Ukrajna legmagasabb rangú katonatisztje felügyelte az ország elnökének, Volodimir Zelenszkijnek a tudta nélkül. Ez állítólag azért történt így, hogy Zelenszkij hitelesen tagadhassa az ukránok részvételét a robbantásban, ha a felháborodás azzal fenyegetne, hogy veszélybe kerül az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás.

A kiszivárgott információk szerint az ukránok eredetileg a 2022 júniusában tartott nagy balti-tengeri haditengerészeti gyakorlat idejére időzítették volna az akciót, de azt valamiért felfüggesztették, így erre végül csak szeptemberben került sor. Szintén kiderült, hogy az amerikaiak és a németek ekkor már tudtak a műveletről. Az amerikaiak eleinte nem vették komolyan az információt, mert nem tartották megbízhatónak az ukrán forrást, a meg nem nevezett európai partner azonban másképp vélekedett, és Németországgal is megosztotta a tervet még júniusban. A Washington Post forrásai lehetségesnek tartják, hogy az ukránok tudomást szereztek a terv kiszivárgásáról, és ezért változtattak néhány elemén.

A szeptemberi robbantás részletei azonban kísérteties hasonlóságot mutatnak a júniusi tervvel, beleértve a hamis személyazonosságok használatát egy hajó bérléséhez, valamint egy búvárjármű használatát a robbanószer elhelyezéséhez.

Annak ellenére, hogy a Biden-kormányzat egyes tisztviselői kezdetben azt sugallták, hogy Oroszország felelős a gázvezeték felrobbantásáért, mára bizalmasan elismerték, hogy nincsenek olyan bizonyítékok, amelyek egyértelműen Moszkva részvételére utalnának. 

Az viszont biztos, hogy a Biden-adminisztráció nem nagyon bánkódott a vezetékek felrobbanása miatt, hiszen az Északi Áramlat régóta szálka volt a szemükben.

Egyes európai tisztviselők ugyan többször utaltak arra, hogy Ukrajna felelős a támadásért, de tartózkodtak a nyilvános vádaskodástól, mert féltek az Oroszországgal szembeni szövetség megbomlásától. Az uniós és NATO-tanácskozásokon igyekeztek a témát inkább a szőnyeg alá söpörni, amint azt egy magas rangú diplomáciai forrás el is ismerte a Washington Postnak.

A német nyomozók most úgy vélik, hogy hat, hamis útlevelet használó személy szeptemberben egy bérelt vitorlás jachton indult el Németországból, és robbanóanyagot helyezett el a csővezetékeknél, amelynek felrobbanása vezetett a vezetékek sérüléséhez. Úgy vélik, hogy az elkövetők képzett búvárok voltak, mivel a robbanóanyagokat több mint hetvenméteres mélységben kellett elhelyezni, ahol a szakértők szerint hélium szükséges a szellemi koncentráció fenntartásához. A robbantás mindenesetre megtörtént, a vezetékek javítása pedig a szakértők szerint több száz millió dollárt emészthet fel.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek