2024.május 30.
Janka, Zsanett, Johanna, Nándor

Euronews: Kína érdekeit addig szolgálja Magyarország, amíg uniós tagállam, és van vétójoga

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
885817 orban kinai

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Mivel az EU és Oroszország közötti kapcsolatok megszakadtak, rendkívül káros lenne, ha ugyanez történne az Európa-Kína kapcsolatokkal – idézi a lap Szijjártó Pétert.

Kína és Oroszország érdekeit szolgálhatja egy megbízható szövetséges vagy legalábbis cinkos az Unión belül, legalábbis addig, amíg tényleg tagja az EU-nak, és a vétójogot meg nem szüntetik – írja az elemzésében az Euronews, amely idézi Szijjártó Pétert. A magyar külügyminiszter azt mondta, mivel az Európai Unió és Oroszország közötti kapcsolatokat „gyakorlatilag kivétel nélkül megszakítottuk, rendkívül károsnak tartanánk, ha ugyanez történne az Európa-Kína kapcsolatokkal”.

Szijjártó a többi között ezzel érvelve utasította el,

hogy megszavazza az Oroszország elleni tizenegyedik szankciós csomagot, ez ugyanis szerinte „teljes mértékben ellentétesek a józan ésszel”, s Magyarországezeket csak akkor fogja támogatni, ha az OTP-t leveszik Ukrajna háborús támogatóinak listájáról.

A Kreml elleni szankcióknak pedig azért vannak közük Kínához, mert az Európai Bizottság azokat az országokat is sújtaná, amelyek segítenek Moszkvának a korábbi szankciók megkerülésében, és tiltott cikkekkel, például mikrochippel vagy lőszerrel látják el, de az Euronews hozzáteszi, a Kína elleni intézkedésekkel a többi között Berlinnek is fenntartásai vannak.

A lap azt állítja, Kína tényleges hasznot hajt az európai barátságból.

Az Európai Unió létfontosságú kereskedelmi partner,

és ha szándékában állna – kevésbé biztonságközpontú megközelítéssel – enyhíthetné Amerika és Kína rivalizálását. A pekingi tisztviselőket aggasztja a közelmúltban megfigyelhető tendencia – nem utolsósorban a G7 nemrég Japánban megfogalmazott, Kínával szemben kritikus nyilatkozata –, amely fokozottabb transzatlanti együttműködést szorgalmaz, bár nézeteltérések alakultak ki ennek határairól.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához