2024.május 18.
Erik, Alexandra, János

Az EU kész “jóváhagyni kémprogramok felhasználását bizalmas újságírói források leleplezésére, a “nemzetbiztonság érdekében”

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
von der leyen michel mti

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

  • A törvény megengedné, hogy a kormányok a nemzetbiztonság nevében újságírók után kémkedjenek
  • A sajtószabadságért küzdők arra figyelmeztettek, hogy a törvénynek “elrettentő hatása” lenne

Az Európai Unió kész rá, hogy új törvényeket fogadjon el, amelyek lehetővé tennék a kormányok számára, hogy a nemzetbiztonság nevében újságírók után kémkedjenek.

A sajtószabadságért küzdők arra figyelmeztetnek, hogy a jogszabály kitágítaná azokat a jogi “kiskapukat”, amelyek a kormányok számára lehetővé teszik, hogy kémprogramokat telepítsenek újságírók telefonjaira és számítógépeire, beleértve az EU-ban dolgozó brit riportereket is.

A jogszabálytervezet, amelyről most a brüsszeli nagykövetek megállapodtak, kiterjeszti a “nemzetbiztonsági” mentesítéseket azokon túl, amelyekre a terrorizmus és a nemzetbiztonsági fenyegetések vonatkoznak.

Lehetőséget adna az uniós kormányok számára a bűncselekmények széles skálájának a felhasználására, a gyilkosságtól a lopáson át a zenei kalózkodásig, annak jogi igazolásaként, hogy riporterekkel kapcsolatosan “tolakodó megfigyelési szoftvereket” alkalmaznak.

A sajtószabadság szószólói arra figyelmeztettek, hogy a Franciaország által az utolsó pillanatban követelt változtatások “mindenféle visszaélésnek utat engedhetnek. “.

20220630ursula von der leyen von1

Az EU kész új törvényeket elfogadni, amelyek megengednék a kormányoknak, hogy a nemzetbiztonság nevében kémkedjenek újságírók után (Fájlfotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke)

Az uniós elfogatóparancsban felsorolt mind a 32 bűncselekmény, valamint bármely olyan bűncselekmény, amely öt évnél hosszabb szabadságvesztéssel jár, felhasználható az új törvénytervezet értelmében.

Azt is lehetővé tenné az uniós kormányok számára, hogy mentesüljenek az újságírók utáni kémkedés alól, ha ez “közérdeken alapuló kényszerítő követelmény”.

A kampányolók bírálták a törvénytervezetet, amikor szóvá tették, hogy veszélyt jelenthet a sajtószabadságra, és “visszatartó hatást” gyakorolhat a visszaélést feltáró személyekre.

Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül brüsszeli igazgatója azt mondta: “Az a lehetőség, hogy az újságírókat a nemzetbiztonság nevében megfigyeljék, ajtót nyit mindenféle visszaélés előtt.”

Renate Schroeder, az Európai Újságíró Szövetség igazgatója elítélte a “veszélyes kiskapukat”, és azt mondta, hogy a mentességek „a médiaszabadság arculcsapása”.

“Az újságírókat ez még nagyobb veszélybe sodorja, ráadásul elrettentő hatást gyakorol a visszaélést feltáró személyekre és más forrásokra” – mondta.

890429 europai unio

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve üdvözölte a jogszabályt, és felszólított annak törvényerőre emelésére (Fájlfotó: uniós zászlók az Európai Bizottság előtt)

Az állandó képviselők most az Európai Parlament elé terjesztik a jogszabálytervezetet, azzal a céllal, hogy kidolgozzák a végleges szöveget.

Az Európai Bizottság, az EU végrehajtó szerve üdvözölte a blokk tagállamainak megállapodását, és felszólított arra, hogy a jogszabálytervezet mielőbb váljon törvénnyé.

“Jelentős lépés az első uniós szabályok irányában a médiapluralizmus és -szabadság védelmére. Mindannyiunknak többet kellene tennünk az újságírók védelme érdekében” – mondta Vera Jourova, a bizottság tisztviselője, aki tavaly a törvényt javasolta.

“Remélem, hogy a Parlament gyorsan tud dolgozni, és hamarosan végleges megállapodásra jutunk.”

Forrás:dailymail.co.uk

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek