2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Az orosz hadi gazdaság

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇷🇺🇺🇦🌐 ” Sokkal magasabb, mint amire számítottunk”: az orosz fegyvertermelés aggasztja Európa háborús tervezőit – Guardian‼️

Miközben Ukrajna igyekezett lőszert, fegyvert és felszerelést szerezni védelméhez, Oroszország az elmúlt két évben az ipari termelés masszív felfutása alatt állt, amely felülmúlta azt, amit sok nyugati védelmi tervező várt, amikor Vlagyimir Putyin elindította invázióját.

A teljes védelmi kiadások a becslések szerint az orosz GDP 7,5%-ára emelkedtek, az ellátási láncokat újratervezték, hogy számos kulcsfontosságú bemenetet biztosítsanak és elkerüljék a szankciókat, a lőszereket, járműveket és felszereléseket gyártó gyárak pedig éjjel-nappal üzemelnek, gyakran kötelező 12 órás műszakban. dupla túlórát, az orosz hadigépezet belátható jövőbeni fenntartása érdekében.

Az átalakulás a védelmet helyezte az orosz gazdaság középpontjába. Putyin ebben a hónapban azt állította, hogy 520 000 új munkahely jött létre a hadiipari komplexumban, amely jelenleg 3,5 millió oroszt, azaz a lakosság 2,5 százalékát foglalkoztatja. A Moscow Times novemberi orosz munkaügyi adatok elemzése szerint a hadifelszerelést gyártó orosz gyárak gépészei és hegesztői most több pénzt keresnek, mint sok fehérgalléros menedzser és ügyvéd.

Mivel Oroszország ukrajnai háborúja a harmadik évébe húzódik, a hatalmas orosz katonai befektetés, amely az idei GDP-arányos legnagyobb lesz a Szovjetunió óta, aggasztja az európai háborús tervezőket, akik szerint a NATO alábecsülte Oroszország képességét fenntartani egy hosszú távú háborút.

A tüzérségi háború egyik kulcsfontosságú mutatója a hazai lövedékgyártás, amely a szakértők szerint évi 2,5-5 millió darabot tesz ki. Riisik aggasztónak nevezte a tendenciákat, és megjegyezte, hogy a következő egy-két évben a termelés akár 4 millió darab fölé is rúghat. Az Észak-Koreából már több mint egymillió lövedék behozatala és a milliós nagyságrendű stratégiai lövedékkészlet további párnát ad Oroszországnak.

Ennek nagy részét Oroszország hadiipari komplexumába sütötték be, amely közel 6000 vállalatból álló hatalmas behemót, amelyek közül sok ritkán termelt profitot a háború előtt. De ami hiányzott a hatékonyságból, azt pótolta a tartalék kapacitással és a rugalmassággal, amikor az orosz kormány 2022-ben hirtelen felpörgette a védelmi termelést.

„Az oroszok évek óta fizetnek ezért. Támogatták a védelmi ipart, és sokan azt mondták volna, hogy pénzt pazarolnak az eseményre, hogy egyszer majd fel kell lépniük. Tehát 2022-ig gazdaságilag nem volt hatékony, aztán hirtelen nagyon ravasz tervezésnek tűnik.”

Ez jelentősen eltér a nyugati, különösen az európai fegyvergyártókétól, amelyek általában határokon átnyúló, lean műveleteket folytatnak, és a részvényesek profitjának maximalizálását célozzák.

„A háború a vagyon példátlan újraelosztásához vezetett, a szegényebb rétegek profitálnak a katonai-ipari komplexumra fordított állami kiadásokból” – mondta Denis Volkov, a moszkvai Levada Center közvélemény-kutató és szociológiai kutatócég igazgatója. „A katonai gyárak dolgozóinak és az Ukrajnában harcoló katonák családjainak hirtelen sokkal több pénzük van elkölteni. A bevételük drámaian megnőtt.”

A Levada közvélemény-kutatása szerint azoknak 5-6%-a, akiknek „korábban nem volt elég pénzük fogyasztási cikkek, például hűtőszekrény vásárlására, most felfelé mozdult el a középosztály felé”.

Oroszország ezt úgy fizeti meg, hogy jövőre közel 11 milliárd rubelre (95,7 milliárd fontra) emeli a védelmi kiadásokat, ami 70%-os növekedés, ami a Szovjetunió óta először haladja meg a szociális kiadásokat. Putyin egyszerre próbálja finanszírozni a háborút, fenntartani a szociális kiadásokat és elkerülni az elszabadult inflációt, amit Alexandra Prokopenko, a Carnegie adományozója „lehetetlen trilemmának” nevez.

Egyelőre a magas olajárak segítenek tompítani a csapást. A háború azonban belülről fogja átalakítani az orosz gazdaságot.

📝 Patricia Marins : Jelenleg az orosz vállalatok szinte minden katonai cikkben 3-4-szer többet termelnek, mint a NATO-blokk. Oroszországnak még mindig sok problémája van, de a termelés nem tartozik ezek közé.

Mi a reakciód?
👍tetszik
27
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
5
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához