2024.március 29.
Auguszta, Bertold

Bojkottálják a számlák befizetését a britek

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
764d8f960c4247849d0a1921a9d99537

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Több mint 1,7 millió háztartás tervezi, hogy a jövő hónapban csatlakozik a tiltakozásokhoz

A briteknél is hatalmas gondot okoz az energia drágulása. A szolidaritásból alakult Don’t Pay UK szerveződés célja, hogy tiltakozzon a nyolcvanszázalékos rezsiemelés ellen, és tárgyalásra kényszerítse a szolgáltatókat – írta a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Egy friss kutatás szerint több mint 1,7 millió brit háztartás tervezi, hogy a jövő hónapban az energiaár-plafon nyolcvanszázalékos emelkedése miatt csatlakozik a tiltakozásokhoz, és nem fizetik tovább az energiaszámláikat.

A többség azt mondja, hogy a Don’t Pay UK mozgalom inspirálta őket, amelynek csupán annyi állt a felhívásában, hogy október elsejétől a felhasználók mondják le a közvetlen beszedéseket, és ne fizessék tovább a számláikat.

A mozgalom célja, hogy egymillió embert meggyőzzön arról, hogy az, ha kollektíven megtagadják a számlák kifizetését, a legjobb módja annak, hogy a kormányt és az energiaipari óriáscégeket a díjak újragondolására kényszerítsék. Az Opinium Research felmérése szerint a lakosság hat százaléka csatlakozott a kezdeményezéshez.

Egy nevét nem vállaló kisvállalkozó maga is aggódik a számlaemeléseknek az ágazatra gyakorolt hatása miatt. Az Egyesült Királyságban a vállalkozások 99 százaléka kisvállalkozásnak minősül, azaz ötven főnél kevesebbet foglalkoztat.

– Ahelyett, hogy több százezer és millió ember különböző időpontokban válik fizetésképtelenné, ha mindannyian egyszerre teszünk felajánlást, az igazán erős üzenetet jelent. Elfogadhatóbb árakra van szükségünk – mondta a kisvállalkozó.

Bár az ország megosztott a kampányt illetően, senki sem vitatja, hogy az energiaárak megdöbbentő mértékben emelkednek. Most az átlagos gáz- és villanyszámla az évi 1971 fontról 3549 fontra fog emelkedni.

Ha januárban az előrejelzéseknek megfelelően ismét emelkednek az árak, a tanulmányok szerint a brit háztartások csaknem kétharmada kerülhet nehéz helyzetbe, és a jövedelmüknek több mint tíz százalékát költik majd energiára.

A National Energy Action jótékonysági szervezet szerint évente mintegy tízezer ember hal meg a nem megfelelően fűtött otthonokban szívrohamban, agyvérzésben, hörghurutban és más súlyos betegségekben, amelyeket a hideg okoz vagy súlyosbít. Most, az energiaárak emelkedésével ez a szám még tovább nőhet.

A Don’t Pay UK mozgalomhoz való csatlakozással kapcsolatban azonban sokan aggódnak, hogy a szolgáltatók büntetni fogják őket.

– Fontos tudni, hogy komoly következményekkel járhat, ha hátralékot halmozunk fel – mondja Gillian Cooper, a Citizens Advice tanácsadó szervezet energiapolitikai vezetője. Az energiaszolgáltató előre fizetős mérőórára helyezheti át a nem fizető háztartásokat, de ritka esetben akár le is választhatja őket a hálózatról. A számlák kifizetésének elmulasztása a hitelminősítést is ronthatja, ami a jövőben megnehezíti a hitelfelvételt. Cooper azt tanácsolja, hogy „ha nem tudja fizetni a számlákat, az energiaszolgáltatónak bizonyos szabályok szerint segítenie kell. Ha beszél velük, talán képesek lesznek sürgősségi hitelt vagy megfizethetőbb fizetési tervet ajánlani.”

Nem az Egyesült Királyság az egyetlen európai ország, amelyet a koronavírus-járvány utáni fellendülés és az ukrajnai háború kitörése után energiaproblémák sújtanak. A Carbon­Brief elemzése szerint az ország azonban különösen ki van téve a magas gázáraknak, mivel a családok 85 százaléka gázkazánnal fűti otthonát, és a villamos energia mintegy negyven százalékát gáztüzelésű erőművekben állítják elő.

Forrás:MagyarNemzet,Borítókép: Gyarapszik a Don’t Pay UK mozgalom támogatói köre (Fotó: Getty Images)

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához