2024.május 21.
Konstantin, András

Börtönt kockáztat, aki 19 fok fölé fűti a házát Svájcban

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
pexels louis 2399391

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Pénzbüntetésre vagy elzárásra is ítélhetnék azt a svájci polgárt, aki nem tartja be a tervezett új energiatakarékossági szabályokat.

A svájci Blick.ch hivatalos szövetségi állami dokumentumokra hivatkozva beszámol arról: szigorú szabályokat hoznának az alpesi országban az energiatakarékosságra, és drákói büntetéseket kaphatnának azok, akik megszegik a korlátozásokat.

Az új svájci szabályozás szerint a gázzal fűtött épületeket maximum 19 fokra lehetne fűteni, a melegvizet 60 fokig melegíthetnék. A hősugárzókat és a meleg levegős sátrakat betiltanák. A szaunákat és uszodákat hidegen kellene tartani.

Aki az új szabályokat megszegné, azt pénzbüntetéssel vagy három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák. Az egynapi pénzbüntetés 30 franktól akár 3000 frankig is terjedhetne, a szabályszegés mértékét és az elkövető státuszát is figyelembe véve. A szabályt szegő vállalkozásoknak is szigorú büntetésekkel kell szembenézniük.

17831346 v7 235484678 highres

A svájci szövetségi gazdasági minisztérium szóvivője, Markus Spörndli szerint e szabályok megszegése bűncselekmény, amit a kantonoknak is üldözniük kell. 

Guy Parmelin gazdasági miniszter ugyanakkor kijelentette: „Nem vagyunk rendőrállam”, nem kell mindenkinek rettegnie – de ellenőrzésekre számítani kell.

Spörndli szóvivő abban bízik, hogy a lakosság nagy része be fogja tartani a törvényt. A kantonoknak szeptember 22-ig van idejük arra, hogy javaslatokat fűzzenek a tervekhez.

A Blick.ch hírében hozzáteszi: az új szabályozás kapcsán számos szürkezónáról lehet beszélni, például azt se lehet minden esetben egyértelműen megállapítani, mi fér bele egy „használaton kívüli” épület fogalmába.

Forrás:Mandiner

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. “A szaunákat és uszodákat hidegen kellene tartani.”
    ——————————————————————————————
    Hideg szauna.. Ezek most a kört akarják négyszögesíti?

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek