2022.december 2.
Melinda, Vivien, Aranka
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES
English EN French FR German DE Hungarian HU Italian IT Russian RU Spanish ES

Bréking: 7,5 milliárd eurónyi magyar EU-pénz felfüggesztését javasolja az Európai Bizottság!

Facebook
Email
Nyomtat
Telegram
brusszel europai unio 378852

Elégedetlen a magyar kormány által szombaton átküldött végső teljesítési listával az Európai Bizottság a jogállamisági eljárásban, ezért azt fogja javasolni a tagállamokat tömörítő Tanácsnak a jövő szerdai ülésen, hogy 7,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrást függesszenek fel Magyarország felé – tudta meg a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) megbízható bizottsági forrásokból. A lap úgy tudja, hogy erről tegnap Ursula von der Leyen bizottsági elnök már tájékoztatta is az Európai Parlament frakcióvezetőit és a Bizottság megállapítását többek között arra is alapozta, hogy elégedetlenek az Integritás Hatóság egyik alelnökével, Holbusz Tímeával is.


A Bloombergen percekkel ezelőtt jelent meg a szemlézett hír, és erre ütötték meg a forintot azonnali reakcióként mintegy 6 egységgel: 410 fölé ugrott az euró. Ennek oka, hogy a múlt heti bizottsági kiszivárogtatás még arról szólt az EP-beli jelzésekkel összhangban, hogy a 7,5 milliárd eurónál kisebb felfüggesztési javaslatot fogalmazhat meg a Bizottság a magyar lépések viszonylag pozitív megítélése nyomán. A mai hír viszont ehhez képest kedvezőtlenebb kimenetet jelent és ezért üthettek ekkorát a forinton, illetve a tőzsdén is. A jelek szerint ugyanis a magyar kormány által tett 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás eddigi teljesítésével inkább elégedetlen a Bizottság, és ezért tartja fent azt a javaslatát, amit egyébként már szeptember 18-án is megfogalmazott a Tanács felé.

Kapcsolódó cikkünk
2022. 11. 23. Hirtelen megütötték a forintot az uniós támogatással kapcsolatos hírre
2022. 11. 23 Az uniós források felfüggesztését javasolja a Bizottság, megütötték a magyar tőzsdét

Ezzel pedig arra is törekedhet a Bizottság elnöke, hogy megnyugtassa az EP-frakciókat, akik a múlt héten már nagyon határozottan követelték, hogy a 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslathoz továbbra is ragaszkodjon a Bizottság. Ezután most hétfőn is kritikusan vélekedtek a magyar helyzetről, és holnap egy szigorú ötpárti állásfoglalásban is kemény hozzáállásra szólítják fel a Bizottságot a magyar ügyben.

Könnyen lehet egyébként, hogy a 7,5 milliárd eurónál valójában jóval több lesz a felfüggesztett magyar felzárkóztatási forrás, mert a szóban forgó három Operatív Programot (közlekedésfejlesztési, területfejlesztési és energiahatékonysági) a Bizottság még el se fogadta, így a szeptemberi bizottsági javaslat értelmében most arról kell döntenie a Tanácsnak, hogy ezt a három programot teljes egészében függesszék fel, ne csak 65-65%-ban.

Fontos az is az FAZ-cikkből, hogy úgy tudják: jövő szerdán elfogadhatja a Bizottság az 5,8 milliárd eurós magyar helyrállítási programot, ami tehát pozitív lenne, igaz komoly feltételeket társítanának annak folyósításához, többek között az igazságszolgáltatás terén kellene végrehajtani a bevállalt reformokat, illetve a 17 féle korrupcióellenes és közbeszerzési vállalás teljesítésével is haladni kellene.

Így tehát a fentiekből az rajzolódik ki, hogy sok milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásunk felfüggesztése mellett a helyreállítási programunk elfogadására tesz majd javaslatot jövő szerdán a Bizottság és így passzolja át a két dossziét a tagállamokat tömörítő Tanács december 6-i ülésére. A pénzügyminisztereknek mindkét magyar ügyben minősített többséggel kell döntést hoznia (a 7,5 milliárdos felfüggesztési javaslatot módosíthatják is), tehát legalább 15 tagállamnak kellene támogatnia a bizottsági javaslatot, amelyek együtt legalább az uniós összlakosság 65%-át képviselik. Ezután kerülne sor a december 6-i ülésn két olyan ügyre, amelyet a magyar kormány eddig hevesen ellenzett (ukrajnai megsegítés közös uniós adósságvállalásból és globális mininumadó multicégekkel kapcsolatos pillére). Így tehát összességében az a forgatókönyv körvonalazódik (igaz nem csökkentett, hanem 7,5 milliárd eurós felfüggesztési javaslat mellett), amit hétfőn meg is írtunk: két ügyben megnyithatja az utat a Bizottság és a Tanács a magyar EU-pénzek előtt, de cserébe rögtön két másik ügyben meg is kéri az árát, a magyar kormány támogatását.

Kapcsolódó cikkünk
2022. 11. 21. Magyar EU-pénzek: előbb adnak, majd jól megkérik az árát Brüsszelben

További részletek hamarosan.

Forrás:Portfólió, Címlapkép forrása: Getty Images

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Egy válasz

  1. Ilyen minta állam, mint Magyarország egy sincs az EU-ban, és még mindig nem elégedettek a korrupt fonderleyen vezette EB-ben? A következő EU tagdíj fizetést fel kell függeszteni mindaddig még a Bizottság győz meg bennünket arról, hogy több olyan korrupciós ügy nem következhet be, mint a vakcina-beszerzés!!!

Vélemény, hozzászólás?