2023.m√°rcius 29.
Auguszta, Bertold
Shortcut
Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
13c207214e7943c3ad3ce15fc0156292

Kormányzati szervek is pénzelik a Transparency Internationalt


korruptionsindex

‚ÄěKorrupt-e a Transparency korrupci√≥s indexe?‚ÄĚ ‚Äď tette fel a k√∂ltŇĎi k√©rd√©st p√°r nappal ezelŇĎtti posztj√°ban a N√©zŇĎpont Int√©zet. Arra h√≠vt√°k fel a figyelmet, hogy a napokban a Transparency International √°ltal publik√°lt korrupci√≥s √©rz√ľletrŇĎl sz√≥l√≥ rangsor √©l√©n szereplŇĎ orsz√°gok korm√°nyai p√©nzzel seg√≠tik a Soros-f√©le szervezetet. ErrŇĎl egy√©bk√©nt saj√°t oldal√°n a Transparency is besz√°mol: N√©metorsz√°g, D√°nia, Sv√©dorsz√°g, Hollandia, Sv√°jc, Kanada, az Egyes√ľlt √Āllamok √©s az Egyes√ľlt Kir√°lys√°g is feltŇĪnik a t√°mogat√≥k k√∂z√∂tt. A szervezet bev√©teleinek t√∂bbs√©g√©t egy√©bk√©nt ezek a korm√°nyzati t√°mogat√°sok teszik ki, de jelentŇĎsek a nem korm√°nyzati szervek, p√©ld√°ul a Soros Gy√∂rgy nev√©vel f√©mjelzett Ny√≠lt T√°rsadalom Alap√≠tv√°nyokt√≥l befoly√≥ don√°ci√≥ is.

‚ÄěNemcsak Soros Gy√∂rgy, hanem a rangsor √©l√©n tal√°lhat√≥ orsz√°gok √°llami szervezetei, nagyv√°llalatai is a Transparency finansz√≠roz√≥i‚ÄĚ ‚Äď h√≠vta fel a figyelmet minapi bejegyz√©s√©ben a k√∂z√∂ss√©gi oldal√°n a N√©zŇĎpont Int√©zet. Kiemelt√©k, hogy a 2022-es Korrupci√≥s √Črz√©kel√©si Index (Corruption Perceptions Index, CPI) rangsor abszol√ļt elsŇĎ hely√©n szereplŇĎ D√°nia, √©s a m√°sodik helyezettek k√∂z√∂tt szereplŇĎ √öj-Z√©land k√ľl√ľgyminiszt√©riuma is t√°mogatja a Transparency International (TI) mŇĪk√∂d√©s√©t.

‚ÄěKorrupt-e a Transparency korrupci√≥s indexe?‚ÄĚ ‚Äď tette fel a k√∂ltŇĎi k√©rd√©st posztj√°ban az int√©zet.

Szerint√ľk a Transparency korrupci√≥s index√©nek adatait nem lehet komolyan venni, mert nem a lakoss√°g v√©lem√©ny√©t m√©rŇĎ, hanem azt manipul√°l√≥ m√©diaterm√©krŇĎl van sz√≥, √©s saj√°t bevall√°sa szerint sem korrupci√≥t m√©r, hanem kiv√°lasztott, ismeretlen szak√©rtŇĎk szubjekt√≠v √©rz√ľlet√©t sz√°mszerŇĪs√≠ti.

Többségben a kormányzati donorok

A N√©zŇĎpont egy√©bk√©nt egy kor√°bbi tanulm√°ny√°ban is kifejtette, hogy a CPI pontoz√°s√°nak f√ľggetlens√©ge is megk√©rdŇĎjelezhetŇĎ, hiszen a Transparencyt sz√°mos √°llami szervezet, nagyv√°llalat, alap√≠tv√°ny √©s egy√©b piaci szereplŇĎ finansz√≠rozza. ‚Äě2021-ben a t√°mogat√°sok 59,5 sz√°zal√©k√°t tett√©k ki korm√°nyzati szereplŇĎk. T√∂bbek k√∂z√∂tt a 2021-es rangsort k√∂z√∂sen vezetŇĎ √öj-Z√©land √©s D√°nia k√ľl√ľgy√©rt felelŇĎs miniszt√©riumai is a t√°mogat√≥k k√∂z√∂tt vannak, de a 4. helyezett Sv√©dorsz√°g nemzetk√∂zi fejleszt√©si egy√ľttmŇĪk√∂d√©si √ľgyn√∂ks√©ge √©s a 8. helyezett Hollandia k√ľl√ľgyminiszt√©riuma is‚ÄĚ ‚Äď √≠rt√°k m√©g az elŇĎzŇĎ √©vi rangsorral kapcsolatosan, a Transparency saj√°t oldal√°n el√©rhetŇĎ adatokra hivatkozva.

A N√©zŇĎpont √°ltal kiemeltek mellett a 9. helyen szereplŇĎ N√©metorsz√°gb√≥l h√°rom miniszt√©rium is t√°mogatja a Transparencyt. A 10. helyen szereplŇĎ √ćrorsz√°g k√ľl√ľgyminiszt√©riuma is t√°mogat√≥k k√∂z√∂tt van. Az amerikai √©s a brit korm√°nyzat t√°mogat√°sa gyakorlatilag m√°r mag√°t√≥l √©rtetŇĎdŇĎ a szervezet eset√©n, de Sv√°jc, Franciaorsz√°g √©s Kanada is feltŇĪnik mint t√°mogat√≥.

Kelet-ázsiai támogatók

A klasszikus nyugati t√°mogat√≥k mellett Bhut√°n √©s Tajvan is szerepel a TI oldal√°n mint donor. Az √°zsiai orsz√°gok k√∂z√ľl ez a k√©t kisebb √°llam a negyedik √©s az √∂t√∂dik helyen szerepel, vil√°gszinten k√∂zvetlen√ľl az Egyes√ľlt √Āllamok m√∂g√∂tt a 25. helyet foglalja el, holtversenyben 68-68 ponttal.

Ismert, a Transparency 0‚Äď100-ig terjedŇĎ sk√°l√°n oszt pontsz√°mot a vil√°g √°llamainak, ezzel m√©rik a korrupci√≥s √©rz√©kel√©st. A tavalyi √©vre vonatkoz√≥ adatok szerint Magyarorsz√°g mind√∂ssze 42 pontot kapott, ezzel a 77. helyen √°ll a rangsorban. Az eredm√©nyre m√°r reag√°lt a Korm√°nyzati t√°j√©koztat√°si k√∂zpont.

‚Äě√Črdekes, hogy a Transparency International sem a br√ľsszeli b√ľrokr√°ci√°t, sem az Eur√≥pai Parlamentet nem vizsg√°lta, ŇĎk lemaradtak a list√°r√≥l. A Transparency International ahhoz a Soros-h√°l√≥zathoz tartoz√≥ szervezet, amely a doll√°rbaloldal korrupci√≥s botr√°ny√°ban √©s a br√ľsszeli korrupci√≥s botr√°nyban is nyakig benne van. Ez a h√°l√≥zat p√©nzeli a hazai √©s a nemzetk√∂zi baloldal kamp√°ny√°t, √©s szolg√°lja azt minden hazug jelent√©s√©vel‚ÄĚ

‚Äď √≠rt√°k a Telexnek arra a k√©rd√©sre, hogy ‚Äěmi a minisztereln√∂k v√©lem√©nye a Transparency International √°ltal √∂ssze√°ll√≠tott vil√°grangsorr√≥l √©s Magyarorsz√°g helyez√©s√©rŇĎl‚ÄĚ. Val√≥sz√≠nŇĪs√≠thetŇĎ, hogy amennyiben az EU-t is vizsg√°lt√°k volna, ŇĎk is j√≥ helyez√©st √©rnek el, hiszen az Eur√≥pai Bizotts√°g is t√°mogatja a Transparencyt.

Sorosék stabilan a háttérben

A korm√°nyzati szervek mellett az int√©zm√©nyi (‚Äěnem korm√°nyzati‚ÄĚ) t√°mogat√≥kat is felsorolj√°k a TI oldal√°n. Az Open Society Foundations (Ny√≠lt T√°rsadalom Alap√≠tv√°nyok) besz√©desen r√°mutat√≥ link n√©lk√ľl szerepel, ez Soros Gy√∂rgy egyik legfŇĎbb h√°l√≥szervezete. ‚ÄěA TI a Soros-h√°l√≥zat egyik legfontosabb √°gense.

Ez a h√°l√≥zat √ļgy mŇĪk√∂dik, hogy a spekul√°ns p√©nz√©n kil√≥ra megvett emberek seg√≠ts√©g√©vel √©s k√ľl√∂nb√∂zŇĎ szolg√°ltat√°sokkal, inform√°ci√≥kkal fizetve befoly√°st szerez korm√°nyokban, d√∂nt√©shoz√≥ test√ľletekben, bele√©rtve az Eur√≥pai Uni√≥ int√©zm√©nyeit is. Vagyis defin√≠ci√≥ szerint a korrupci√≥ meleg√°gya az eg√©sz rendszer‚ÄĚ

‚Äď √≠rtuk errŇĎl tegnapi cikk√ľnkben. Hozz√° kell tenni: a manipulat√≠v lista konkr√©t k√°rokat tud okozni t√∂bbek k√∂z√∂tt a befektetŇĎk elriaszt√°s√°val, vagy olyan elj√°r√°soknak sz√°ll√≠t hivatkoz√°si alapot, mint a hetes cikkely szerinti √©s a jog√°llamis√°gi vegzat√ļr√°k haz√°nk ellen. Erre egy√©bk√©nt a N√©zŇĎpont is felh√≠vta a figyelmet. ‚ÄěNe lepŇĎdj√ľnk meg, ha ez a mostani h√≠r k√©sŇĎbb v√°dpontk√©nt jelenik meg egy br√ľsszeli jog√°llamis√°gi jelent√©sben‚ÄĚ ‚Äď √≠rt√°k az int√©zet szakemberei.

Forrás:Magyar Nemzet, Borítókép: Facebook)

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Vélemény, hozzászólás?