2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Döbbenetes: már a beteg gyermekeket is megölhetik Hollandiában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Már nincs védett korcsoport Hollandiában, az 1 és 12 év közötti gyermekek életét is elvehetik a szüleik.

Február 1-én életbe lépett Hollandiában az a jogszabály, amelynek értelmében már az 1 és 12 év közötti gyermekek számára is kérhetik szüleik az eutanáziát, amennyiben a halálos betegségben szenvedő gyerekeket „reménytelenül és elviselhetetlenül szenvedőnek” ítélik.

A 12 évnél idősebb gyerekek eutanáziájára már eddig is nyílt lehetőség Hollandiában, ahogy az 1 évnél fiatalabb csecsemőket is megölhették, amennyiben szüleik és orvosaik is beleegyeztek, valamint halálos betegséggel, vagy súlyos szenvedéssel küzdöttek. A változás tehát abban áll, hogy mostantól nincs védett gyermeki korosztály az országban.

A jogszabály módosításával együtt kimondták, hogy a gyermekek véleményét a lehető legnagyobb mértékben ki kell kérni, ahhoz mérten, hogy életkoruk milyen szintű megértést tesz számukra lehetővé, ugyanakkor

a szülők abban az esetben is dönthetnek a gyermek életének elvétele mellett, ha a kicsi élni szeretne.

A LifeSiteNews beszámolója szerint az ország egészségügyi minisztériuma arra számít, hogy a változás csak egészen kevés (évente 5-10) esetet jelent majd, elemzők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a szabályozás könnyen kicsúszhat az ellenőrzés alól és visszaélésekre ad lehetőséget.

Az NPV-Care for Life csoport tagjai, Elise van Hoek-Burgerhart és Yvonne Gueze-van Horssen szerint a szabályozás hemzseg a hibáktól. Ezek közé sorolják azt is, hogy a gyerekek véleménye végső soron felülírható saját életük megmentésével kapcsolatban. Bár az „önkéntes és jól megfontolt kérés” kritériuma elméletileg a holland eutanáziapolitika egyik fontos építőköve, ez az aktus hiányzik a gyermekek esetében. A gyerekek ráadásul befolyásolhatóak és gyakran nem is kompetensek még szellemileg ilyen horderejű kérdések eldöntésében – hívják fel a figyelmet.

Egyre nagyobb a baj

Az életvédő oldal által közölt adatok szerint 2021 és 2022 között 14 százalékkal nőtt az eutanáziát igénybe vevők száma a Nyugat-európai országban, 2022-ben már rekordszámú, 8720 ember veszítette így életét. Közülük legalább 115 hollandot pusztán pszichiátriai betegség miatt öltek meg, nem halálos betegség diagnosztizálását követően. 2023 júliusában kiderült, hogy számos autista és értelmi fogyatékos embert elaltattak pusztán azért, mert úgy érezték, nem tudnak „normális” életet élni.

Életvédők most arra figyelmeztetnek, a kibővített lehetőségek a halálesetek további növekedéséhez vezetnek majd. „A messzemenő következmények felmérhetetlenek, a jogi keretek pedig főszabállyá változtatják a kivételeket” – hívja fel a figyelmet van Hoek-Burgerhart és Gueze-van Horssen, akik szerint „mindez megnyitja az ajtót a kiszolgáltatott helyzetben lévő embereket fenyegető további lépések megtételére”.

Forrás:Axioma

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
6
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
40
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
2
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek