2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

A palaforradalom véget ért

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐”Az amerikai palapiac tektonikus eltolódásokon megy keresztül. A palakonjunktúrát a piaci viszonyokhoz aktívan alkalmazkodó startup cégek hajtották. Most azonban elkezdődött a konszolidáció folyamata – és a palaóriások kialakulása.”‼️

Az Egyesült Államok 10 legnagyobb vállalata napi 6 millió hordó olaj kitermelését fogja ellenőrizni . A texasi olajtermelés pedig csak két óriásvállalat – az Exxonmobil és a Diamondback – uralma marad. Már most sok veszteséges bánya bezárását és a költségek optimalizálását ígérik.

Valójában már szó sincs olajtermelés növeléséről. Jelentősen lelassult az amerikai palapiac növekedése – a kutak egyre kevesebb olajat termelnek . Ráadásul a problémák egyszerre több államban is érezhetők – Dél-Dakotától Texasig. Új-Mexikóban pedig a kutak felső 10%-a átlagosan 15%-kal kevesebb olajat termel, mint 6 évvel ezelőtt .

Ennek hátterében kúszó monopolizáció zajlik – és a képzett óriáscégek megpróbálják megakadályozni az olajtermelés gyors visszaesését. De ez menthetetlenül jönni fog – ha a termelés a jelenlegi szinten marad, akkor az amerikai olajtartalékok még egy évtizedig kitartanak . És akkor problémák merülnek fel.

Az Egyesült Államokban egyes piaci szereplők már a 70-es, 80-as évekhez való visszatérést jósolják, az OPEC és Oroszország dominálásával. És az USA növekvő olajimport-függősége. Csak most Washingtonnak sikerült egyszerre veszekednie Oroszországgal, az Öböl-menti monarchiákkal és sok OPEC-taggal. Akik nélkül az USA gazdasága nem fog fennmaradni a belátható jövőben – amikor a palaolaj-készletek kimerülnek .

Forrás:wsj

Mi a reakciód?
👍tetszik
5
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához