2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Éhségsztrájkba kezdett a letartóztatott volt lengyel belügyminiszter

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
818beeb651a8404ca59516504c898c14

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter éhségsztrájkba kezdett, és politikai fogolynak nevezte magát. Erről munkatársa, Blazej Poborzysty számolt be újságíróknak, közölte a Reuters hírügynökség.

Kijelentem,  politikai bosszúnak tekintem, hogy elítéltek a korrupció elleni harc miatt, és megfosztottak parlamenti mandátumomtól

– mondta Kaminski egy nyilatkozatban.

A Jog és Igazságosság párt (PiS) szerint Kaminski és volt helyettese, Maciej Vonsik az első politikai foglyok lettek 1989 után.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő a letartóztatások után úgy fogalmazott, Lengyelországban először vannak politikai foglyok az 1981-es hadiállapotot meghirdető Wojciech Jaruzelski tábornok időszaka óta. Szymon Szynkowski vel Sek volt külügyminiszter, a PiS képviselője pedig úgy reagált:

A történtek a törvénytelenség uralmát mutatják, olyan nemzetközi szégyent jelentenek, amilyen 1989 óta nem fordult elő.

A párt tagjai úgy döntöttek, hogy létrehozzák a „Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát”, amelynek célja szerintük a demokrácia helyreállítása.

Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest kedd este tartóztatták le, miután a bíróság decemberben kétévi letöltendő szabadságvesztésre ítélte Kaminskit és Wasikot az általuk 2007-ben, a korrupcióellenes harcban elkövetett túlkapás címén. Andrzej Duda elnök viszont már 2015-ben kegyelemben részesítette őket. A kegyelmi döntés jogi vitát váltott ki, ellenzői azzal érveltek, hogy nem adható meg, mivel az elsőfokú ítélet még nem volt jogerős.

Forrás:magyarnemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához