2024.május 5.
Györgyi, Irén

Erős kritikák érik a német marihuána legalizásáról szóló tervet

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
cannabis g7f37ef955 1280

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Vegyes fogadtatása volt annak a hírnek, miszerint a német szövetségi kormány még idén legalizálná a marihuána rekreációs célú használatát az országban. Német orvosok ugyanis attól tartanak, hogy a tudatmódosító szerek a kiskorúakhoz is eljutnának, lapunknak eljuttatott közleményében a Drogkutató Intézet is a marihuána legalizálásának következményeire hívta fel a figyelmet.

„Azokban az országokban, ahol a különböző kábítószereket részben vagy egészében legalizálták, a feketekereskedelem virágzik, a drogok használata egyre több áldozatot szed, és az egészségügyi és a szociális ellátórendszerre, illetve a rendészeti szervekre óriási nyomás nehezedik. Németország drogliberalizációs döntésével a teljes Európai Uniót és benne Magyarországot is veszélyezteti, hiszen az unió legerősebb államaként egy olyan rossz folyamatot indít el, ami óriási veszélyt jelent Európában és Magyarországon is” – írta a Magyar Nemzetnek megküldött állásfoglalásában a Drogkutató Intézet, reagálva a német szövetségi kormány tervére, miszerint még idén legalizálnák a marihuána rekreációs célú használatát.

A héten Cem Özdemir német mezőgazdasági miniszter ismertette, maximum 25 grammnyi marihuána birtoklását, illetve három tő termesztését tenné lehetővé Berlin, emellett a kormány engedélyezné a kannabisz termesztését és terjesztését egyes, engedéllyel rendelkező szövetkezeteknek is.

A bejelentés előtt Berlin egyeztetéseket folytatott az ügyben az Európai Bizottsággal is. Ezt követően elvetették azt az elképzelést, amely lehetővé tette volna a marihuána árusítására szakosodott boltok létesítését.

A rendelkezést azonban a német törvényhozás mindkét kamarájának jóvá kell hagynia, a tervezetet április végén nyújtja be a kormány. Amennyiben a parlament is megszavazza, leghamarabb szeptemberben kerülhet sor a marihuána legalizálására. Az ügy egyébként jó ideje terítéken van, Karl Lauterbach német egészségügyi miniszter már tavaly ősszel beterjesztett egy ilyen jellegű javaslatot, ám akkor többen aggályokat fogalmaztak meg amiatt, hogy a lépés összeférhetetlen lenne a nemzetközi és az európai uniós jogszabályokkal.

A bejelentett terveknek azonban nem mindenki örült Németországban.

Az orvosok attól tartanak, a kiskorúak is könnyebben juthatnak majd a tudatmódosító szerhez, csakúgy, mint az alkohol esetében.

Az alkohollal kapcsolatos tapasztalatok azt mutatják, a fiatalok számára nem okoz nehézséget a legalizált szerekhez való hozzájutás. Ugyanez várható a kannabisz használatának legalizálása után is

– magyarázta Burkhard Rodeck, a Német Gyermek- és Serdülőkori Orvostudományi Társaság (DGKJ) főtitkára.

Noha egyelőre még illegális a marihuána használata Németországban, felmérések szerint a németek több mint egyharmada már legalább egyszer kipróbálta a tudatmódosító szert, és a statisztikai adatok azt mutatják, évről évre növekszik használóinak száma.

A marihuána ráadásul nem csak a felnőttek, hanem a kiskorúak körében is terjed: a 12 és 17 év közöttiek mintegy 9,3 százaléka már legalább egyszer kipróbálta a szert.

A felnőttek esetében is egészen meglepő adatokra mutattak rá a felmérések: a felnőtt lakosság 34,7 százaléka próbálta ki a marihuánát legalább egyszer – ez az arány jóval magasabb, mint a kokain, az extasy vagy más szereket használók aránya.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához