2024.június 21.
Alajos, Leila

Ez a Moszad már nem az a Moszad – hogyan játszotta ki a Hamász a világ egyik legjobb titkosszolgálatát?

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
291d25b87acb4837a50e23afe421586a

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Moszad már nem rendelkezik azzal a feltételrendszerrel, mint korábban – magyarázta lapunk megkeresésére Földi László. A biztonságpolitikai szakértőt arról kérdeztük, miért nem tudott a világ egyik legjobbjának tartott izraeli titkosszolgálat a Hamász szombati támadásáról.

A Hamász palesztin terrorszervezet szombat hajnali nagyszabású támadása meglepetésként érte Izraelt és nyugati szövetségeseit – legfőképp az Egyesült Államokat – egyaránt. Különösen igaz ez annak fényében, hogy a Moszadod a világ egyik legprofibb, leghatékonyabb titkosszolgálataként tartják számon hosszú évek óta. Éppen ezért szombat óta folyamatosak a találgatások, hogy mi okozhatta a zavart, miért nem értesültek időben a támadásról.

Nincs ügynök, nincs információ

A Moszad erejét a kilencvenes évek második felében gyakorlatilag megtörte, hogy az általa megfigyelni kívánt szervezetekből, így például a Hamászból vissza kellett vonulniuk

– magyarázta lapunk megkeresésére Földi László. A biztonságpolitikai szakértő elmondta, a palesztin és arab katonai- és terrorszervezetek komoly belső biztonsági rendszert alakítottak ki, mindenféle idegen befogadásától elzárkóznak. – Ügynököt bejuttatni, még a Moszad részéről is, szinte képtelenség – szögezte le. Ebből pedig egyenesen következik – folytatta –, hogy az információs lehetőségek korlátozódnak.

Marad a technológia, ez pedig sok esetben már csak regisztrálni tudja, ami megtörtént, de előre megmondani nem – ellentétben egy ügynökkel

− mutatott rá Földi László. A szakértő hangsúlyozta, a Moszad már nem rendelkezik azzal a feltételrendszerrel, mint korábban. Ebből pedig az következik, hogyha a Hamász egy zárt információs rendszeren belül készült a támadásra, akkor könnyen lehet, hogy az információ egyetlen olyan forráshoz sem jutott el, aki ezt az izraeli biztonsági szerveknek tovább tudta volna adni.

Belső széthúzás?

A szakértő ugyanakkor kiemelte, a térségben rengeteg érdek jelenik meg, így az sem elképzelhetetlen, hogy egyes szereplők készakarva nem figyelmeztették az aktuális szerveket, hatóságokat a támadásról. 

A jelenlegi kormányt nagyon sokan nem kedvelik, különösen a külföldi mainstream, hiszen nemzeti értékeket valló vezetésről van szó

– magyarázta Földi László, megemlítve a Netanjahu-kormány igazságügyi reformja nyomán hetekig húzódó tüntetéseket. Mint mondta, Izraelben alapvetően van egy belső megosztottság, amely adott esetben a rendvédelmi szerveken belül is megjelenhet, s amely mögé bizonyos érdekeket képviselők beállhatnak.

Hogyan tovább?

Fontos kérdés, hogy hogyan tudná Izrael újjászervezni, megerősíteni a Moszadot annak érdekében, hogy a jövőben az ilyen jellegű támadásokat elkerüljék. – Nagyon nehéz lesz megelőzni ezeket, hiszen az ellenfél már nem amatőrök gyülekezete, nagyon profi szervezetekről van szó – mutatott rá a szakértő. A Hezbollah és a Hamász mellett olyan katonai egységek, olyan felkészült, jól kiképzett, profi belső és külső elhárítással rendelkező rendszerek jöttek létre, amelyek nagyon komoly kihívást jelentenek még a Moszad számára is a beépülést tekintve.

Nem megoldhatatlan, de nagyon nehéz a mai körülmények között változtatni, a korábbi évekhez képest mindenféleképpen

− szögezte le Földi László. Hozzátette, ez egyik pillanatról a másikra biztosan nem fog menni, a Moszadra tehát hosszú és nehéz átalakítás várhat az elkövetkező években.

Forrás:Magyar Nemzet

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek