2024.április 23.
Béla, Adalbert

Joe Biden érzékcsalódása a győzelemről

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
joebidenang.jpeg

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Oroszország ukrajnai inváziójának évfordulója alkalmából Biden elnök meglepetésszerű látogatást tett Kijevben, ahol folyamatos amerikai segélyt és nemzetközi támogatást ígért. Ott és második állomásán, Lengyelországban beszédei úgy hangzottak, mint egy győzelmi nyilatkozat.

„Putyin elnök olyan dologgal szembesült ma, amiről egy évvel ezelőtt még nem hitte, hogy lehetséges” – mondta Biden Varsóban. „A világ demokráciái megerősödtek, nem gyengültek. De a világ autokratái gyengébbek lettek, nem pedig erősebbek.”

Még ha figyelembe is vesszük Ukrajna figyelemre méltó szívósságát, a Nyugat számára nagy geopolitikai előnyökről beszélni a legjobb esetben is korai. Az ukrajnai háborút még messze nem sikerült megnyerni, és félidőben győzelmet kiáltani bolondság.

Valójában a második év már sokkal bonyolultabban alakul, mint az első. Irán bővíti Oroszország drónokkal való ellátását, Kína pedig nagyobb szerepet kíván játszani, Hszi Csin-ping elnök pedig azt tervezi, hogy találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ami még riasztóbb, Kína fegyverrel láthatja el Oroszországot, létrehozva a gonosz új tengelyét, amely világháborút robbanthat ki.

Eközben Vlagyimir Putyin heteken belül új, nagyobb offenzíva indítására készül.

xi jinping
Hszi Csin-ping kínai elnök azt tervezi, hogy találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

E fejlemények ellenére Washington úgy tesz, mintha semmi sem változott volna. Továbbra is vonszolja magát, hogy segítsen Ukrajnának Putyin fegyverzetéhez igazodni, még akkor is, amikor a NATO többsége lejátszotta szokásos eltűnési akcióját.

Bár az Egyesült Államok elképesztő mennyiségű, 113 milliárd dollárt áldozott a háborúra anélkül, hogy komolyan ellenőrizte volna, hová megy a nem katonai jellegű segély, Ukrajna még mindig nehézfegyverzetet kér. A minta az, hogy először az adminisztráció nemet mond egy kérésre, majd hetek-hónapok múlva igent mond, és hetekkel vagy hónapokkal később szállít.

Két év várakozás

A szokás az abszurditás új szintjeit éri el Zelenszkij Abrams tankok iránti törekvése miatt. A The Wall Street Journal szerkesztői oldala szerint a Fehér Ház január 25-én beleegyezett a kérésbe, de most azt állítja, hogy akár két évbe is telhet, mire a 31 tank a frontvonalba kerül.

756691 biden urrsula
Biden elnök nemrég kijelentette, hogy „egyelőre” nem küld F-16-osokat Ukrajnába.

Háborúban két év azt jelenti, hogy soha. Zelenszkij vadászrepülőgépek iránti törekvése még a „nem” stádiumban van, így vélhetően valamikor a tankok megszerzése után fogja megkapni azokat.

Az a lehetőség, hogy Kína növeli Oroszország támadó erejét, ébresztőként kellene, hogy hasson Washington felé. Ehelyett a tisztviselők azzal vigasztalják magukat, hogy vágyálmokat ismételnek.

A mindig hatástalan Jake Sullivan, Biden nemzetbiztonsági tanácsadója a múlt héten a CNN-n kijelentette, hogy „Oroszország már elvesztette a háborút”, és lekicsinylően nyilatkozott egy nagyobb kínai szerepvállalásról, és bizonyíték nélkül ragaszkodott ahhoz, hogy sok kínai tisztviselő már most is „nehéz kezelhetőnek” találja Oroszország ukrán civilek elleni támadását.

“Csak megpróbálnak egyensúlyozni” – mondta a kínai tisztviselőkről – “egy nagyon kínos mozgástérben próbálják megtalálni a módját annak, hogy ne helyezkedjenek szembe Oroszországgal, de ne is támogassák őket teljesen.”

Samantha Power, az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének vezetője megerősítette Sullivan álláspontját a vonakodó Kínáról, mondván: „Oroszország olyan körülmények közé hozza őket, amelyekről úgy gondolom, hogy alapvetően nem áll gazdasági érdekeikben, illetve pozíciójuk kiterjesztése érdekében” a világban.

Mindketten üdvözölték a szankciók orosz gazdaságra gyakorolt hatását, egészen addig, amíg a Fareed Zakaria kijózanítólag emlékeztette őket azokra a becslésekre, amelyek szerint az orosz gazdaság valóban jobban fog teljesíteni idén, mint a brit vagy a német gazdaság.

biden zelen hug
Biden nemzetbiztonsági tanácsadója a múlt héten a CNN-en kijelentette, hogy „Oroszország már elvesztette a háborút”.

A Biden csapat boldog csacsogása számomra a kínai motívumok és célok elavult, öncélú nézete. Mintha a hivatalnokok a 25 évvel ezelőtti Kínáról beszélnének, amikor modern hatalommá kezdte kinőni magát.

De mi van akkor, ha most teljesen félreértelmezik a kommunista rezsim napirendjét? Mi van akkor, ha Kína arra használja fel a háborút és Amerika szerepvállalását, hogy haladjon globális dominancia célja felé?

Gróf Niall Ferguson, történész, azok közé tartozik, akik úgy vélik, hogy az Egyesült Államok számára nem teljes a kép. Dan Senor „Hívj vissza” című podcastjában Ferguson kifejezte aggodalmát, hogy a kínai vezetők „a háború felé haladnak, és ezt még nem vesszük észre. Még mindig azt gondoljuk, hogy ez csak a davosi beszédekről és Blinken külügyminiszter Pekingbe küldéséről szól.”

Léggömb fiú

Az Amerikát átszelő kémballont „klasszikus hidegháborús stratégiaként” említette, és aggasztja, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök „elkerülhetetlen” katonai leszámolást zárt le az Egyesült Államokkal.

Ferguson attól is tart, hogy az Ukrajnának nyújtott hatalmas katonai segítségünk csökkenti a képességünket, hogy segítsünk Tajvan védelmében, ha Kína a sziget ellen lép.

“A katonai ipari komplexum elsorvadt” – mondta. „Megdöbbentő felismerni, mekkora kapacitást költöttünk el Ukrajnában, és mennyi ideig tart majd a pótlása.”

putin xi ping
Létezik egy forgatókönyv, hogy Kína fegyverrel látja el Oroszországot.

Emlékezzünk vissza, hogy a Pentagon korábban azzal kérkedett, hogy Amerika Ukrajna folyamatos utánpótlásával akarta lepukkantani Oroszország katonai képességét. Ferguson ezt „stratégiai hibának” nevezi, mivel Washington „nem vette észre, hogy Kína a politika nagyobb haszonélvezője”.

„Nem állunk készen a főműsoridőre, és a Tajvan védelméről szóló kemény beszéd egy másik valóságból származik” – mondta.

Tekintettel a fejleményekre, ennek a kijózanító perspektívának sokkal több értelme van, mint a Fehér Házból érkező ostobaságoknak. Biden hírhedtsége, miszerint „az elmúlt négy évtizedben szinte minden fontos külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésben tévedett”, ahogy Robert Gates volt védelmi miniszter híresen fogalmazott, nem kelt bizalmat.

Sőt, továbbra is fennáll annak a lehetősége – nem, legyen inkább valószínűsége –, hogy a Biden család Kínával kötött korrupt üzletei megkötik az elnök kezét. A kémballonra adott válasza azt sugallja, hogy kesztyűs kézzel bánt az üggyel.

Megpróbálta titokban tartani a léggömböt a nyilvánosság előtt, hogy Blinken Pekingbe tudjon menni, hogy megpróbálja helyreállítani a kapcsolatokat. Miután civilek észrevették a léggömböt, Biden még négy napig hagyta kanyarogni Amerikában, mielőtt lelőtték volna.

Ez rendkívül arcátlan cselekedet volt Kína részéről, és az ottani tisztviselők a lelövés után követelték Amerikától, hogy kérjen bocsánatot! Szerencsére Biden nem tette, de napokkal később vállat vonva az incidenssel kapcsolatban, mint „nem súlyos jogsértésről” beszélt.

Természetesen azt is elmondta, hogy az afganisztáni végzetes kivonulás sikeres volt, és ő állította meg az inflációt. És hogy Hunter laptopja orosz félretájékoztatás volt, hogy soha nem beszélt a fiával a külföldi üzleteiről és így tovább.

A nagyfiú sok olyan dolgot mond, ami nem igaz. Miért bíznánk most Kínával kapcsolatos bizonygatásaiban?

Forrás:nypost.com

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek