2024.április 25.
Márk, Ányos

Jóslat!

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
joslat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A történelmi jóslatok általában homályosak, többértelműek. Az sem mindig világos, hogy kikre vonatkoznak.

Krőzus (Kroiszosz) az ókori görög király vesztett, amikor hadat indított a Perzsa Birodalom ellen a következő delphoi jóslat alapján: „Ha Kroiszosz átkel a Halüsz folyón, nagy birodalom dől meg!”

A háborúban a görög király birodalma dőlt meg és nem a perzsa. Krőzus részéről a jósdának utólag tett szemrehányásra a válasz az volt, hogy rosszul értelmezte, az amúgy helyes jövendölést.  Az egyik birodalom tényleg megdőlt.

Nekünk talán könnyebben értelmezhető jóslat a nostradamusi, amely az „Új Város” pusztulásáról szól, ahol a házak akkorák, mint a hegyek.

Több verziós, de már konkrét előrejelzés a Meadows jelentés 1972-ből. Ez a Növekedés határai (The Limits to Growth) címmel megjelent elemzés, tudományos prognózis. A jelentés – a legkedvezőbb verziója szerint is – 2000. év körül katasztrofális globális társadalmi, gazdasági hanyatlás kezdetét jövendöli. Az ok a Föld túlnépesedése, a természeti erőforrások kimerülése és a környezetszennyezés. Az újabb világmodellek a Meadows előrejelzést újraszámolták, de általában nem kedvezőbb, hanem zömükben hasonló, negatív eredmények láttak napvilágot.

Ami a jövendölt világkrízis lehetséges megoldását illeti, kettő alapvető irányzat van. Az eredeti Meadows modell a zéró növekedés elvét vallotta. Azt talán magyarázni sem kell, hogy a jelenlegi társadalmi, gazdasági környezetben ez ellenállás nélkül kivihetetlen. Nem örvend népszerűségnek a fejlett társadalmakban a fogyasztás korlátozása és a vállalatok tekintetében a produkció mesterséges keretek közé szorítása. Senki sem tervez önként sokkal kevesebbet fogyasztani holnap, mint amennyit fogyaszt ma. Arról nem is szólva, hogy valamilyen hatalom kell, hogy eldöntse, melyik gazdasági szereplőnek mennyire és miként kell korlátoznia növekedési hajlamát. Ez kimondva, vagy kimondatlanul végső soron globális tervgazdálkodást, a tulajdonjog kiüresítését jelenti, ami a kapitalizmus vége.

A világkrízis elkerülésére a másik elméleti megoldás az „előre menekülés”, a világnak a gazdasági növekedés melletti fenntarthatóbbá tétele. A „Fordulóponton az emberiség” (Mankind at the Turning Point, 1974.) című Mesarovich – Pestel féle jelentésben jelenik meg a zéró gazdasági növekedés célszerűtlenségének gondolata. Mindemellett felvetődött a regionalizálás, azaz a gazdasági makrorégiók kialakításnak előnyös volta. A regionalizálástól azt várták, hogy legalább ne egy időben sújtsa a világot a  jövendölt nagy krízis.

Tinbergen, Nobel-díjas holland közgazdász nevével fémjelzett, „A nemzetközi rend átalakítása” (Reshaping the International Order, 1976., rövidítve: RIO) című jelentésben hangsúlyosan szerepel a nemzetközi rend átalakításának igénye, világhivatalok felállításának javaslata. És már el is jutottunk az új világrend elkerülhetetlenségének ideájához. Ez utóbbi megvalósítását a Világgazdasági Fórum alapító elnöke, Klaus Schwab szinte képszerűen tárta elénk a Great Reset című könyvében. Jelszavai: a globális irányítás és a magántulajdon megszüntetése.

Csak játékból, képzeljük magunkat egy pillanatra az ördög bőrébe!

Mit kell tennie „E Világ Fejedelmének”, ha korlátlan hatalmat akar egy közel hússzorosan túlnépesedett bolygón? Világkormányt, magántulajdon nélküli gazdasági rendszert és népességszabályozást kell bevezettetnie? Ez utóbbi új, de legszelídebb eszköze a meddő, azonos nemű partnerekből álló, párkapcsolati modell propagálása és a nem váltásnak nevezett kasztrációs eljárás népszerűsítése.

A népességcsökkentés eszköze továbbá a háború is, ami nem más, mint tömeggyilkosság. Járványok járhatnak jelentős népességfogyással. Becslések szerint a középkori Európa lakosságának akár 40%-át is kipusztíthatta a pestis. A pestisjárványok a jövedelmi, hatalmi viszonyok átrendezésével ugyanakkor előfeltételéül szolgáltak egy nagy gazdasági átalakulásnak, a kapitalizmus kifejlődésének. Vajon jelenleg nem egy hasonló, csak a tulajdonjog tekintetében ellentétes irányú, de sokkal megrázóbb, kommunisztikus  átalakuláson megy át a világ?

Kérdés az is, hogy van-e az emberiség számára más járható út az életben maradáshoz?

A totális diktatúra vagy a teljes káosz keresztútján áll az emberi faj?

Dr. Zámbó Iván

Forrás:Padányi Alapítvány

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

2 válasz

  1. “A totális diktatúra vagy a teljes káosz keresztútján áll az emberi faj?”
    ——————————————————————————————–
    Az utóbbi. Az világ nagy régiói között fennálló, elképesztő különbségek miatt a totális káosz jön el.

  2. Sándor véleményéhez képest én fordítva látom a világjelenséget. Nem azért, mert olyan okosnak gondolnám magamat, hanem azért, mert leírták ama bizonyos jegyzőkönyvben, hogy először totális káoszt fognak előidézni, hogy azután az emberek, lemondva minden szabadságjogukról, a rendet és a békét elhozó totális diktatúra után kiáltsanak. No, és akkor mutatja meg magát a Sátán, békét és rendet teremtő istenségnek álcázva magát. Pamflet, vagy nem pamflet, az itt a kérdés?
    Tisztelettel: K. Dudás Mária

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához