2024.április 24.
György, Fidél, Debóra

„Gázhiány lesz, leáll az ipar, és az egész kultúránk” – nehéz tél elé néz Németország, aggódnak a németek

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
1200x675 cmsv2 bb8fc66b 3451 5d3c aecf 7cb85d0ab97c 6901212

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A várakozások szerint ezen a héten három napra Oroszország ismét leállítja a gázszállítást az Északi Áramlat 1 vezetéken. A németek abban reménykednek, hogy valóban csak három napig tart a munka, és legkésőbb a hétvégén újra megnyitják a gázcsapot az oroszok. A karbantartás után viszont csak ötödannyi gázt küldenek majd, mint amennyi egyébként jöhetne. Mivel máshonnan sem tudnak vásárolni a németek, így nem marad más, mint beosztani azt, ami van – számolt be róla az M1 Híradója.

Idén télen nem lesz érdemes esti városnézésre indulni Németországban. A következő hónapokban ugyanis várhatóan sötétek lesznek az utcák. Az energiatakarékosság jegyében a szövetségi kormány megtiltotta a műemlékek kivilágítását is.

De nemcsak sötétebb, hűvösebb is lesz az idei tél a németeknek. Szeptember 1-től ugyanis a középületeket maximum 19 fokra fűthetik fel, a folyosókon és az előcsarnokokban pedig teljesen le kell kapcsolni a fűtést. A legnagyobb német ingatlankezelő cég pedig már korábban bejelentette, hogy

csökkenti a lakások éjszakai fűtését.

Eszerint télen legfeljebb 17 fokra fűthetik fel a lakásaikat az emberek éjjel 11 és reggel 6 óra között. Ezekkel az intézkedésekkel próbálják ellensúlyozni a kieső orosz gázt. Az M1-nek nyilatkozó németek egyre inkább úgy érzik: a kormány nem készült fel a téli időszakra és nem tudja pótolni a szankciók miatt kieső orosz gázt.

Gázhiány lesz, leállnak az üveggyáraink, a vegyi üzemeink, a papírgyáraink, az ipar, az egész kultúránk. Visszamegyünk a múltba, hacsak nem tesznek meg mindent, hogy biztosítsák a gázellátást, amíg még lehetséges. A gazdasági válság a magától értetődő következmény” – panaszkodott egy német férfi.

A német kormány úgy számol, hogy az eddig bejelentett intézkedésekkel két százalékkal csökken majd az ország energiafogyasztása.

A Szövetségi Hálózati Ügynökség szóvivője viszont az M1-nek azt mondta, hogy

legalább 20 százalékkal kellene csökkenteni a gázfogyasztást ahhoz, hogy biztosan minden háztartásban legyen gáz.

Fiete Wulff azt mondta: lehetnek problémák az ellátással, de azt nem tudják megmondani, hogy hol és mennyi időre lép majd fel hiány. Ez ugyanis attól függ, mennyire lesz hideg a tél.

Most az a legfontosabb, hogy takarékoskodjunk az energiával Németországban, annak érdekében, hogy biztonságosan átvészeljük a telet. A Szövetségi Hálózati Ügynökség számításai azt mutatják, hogyha 20 százalékkal tudjuk csökkenteni a gázfelhasználást, akkor van rá esély, hogy nem következik be fizikai gázhiány. Ennek feltétele az is, hogy tele legyenek a gáztározók, és hogy további importról is gondoskodjunk” – nyilatkozta Fiete Wulff.

forrás:hirado.hu,nyitókép:Reuters

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához