2024.április 29.
Péter, Katalin, Roberta

Karácsony Jézus nélkül? – Új résszel jelentkezik Földi-Kovács Andrea műsora, a Carpe Deum

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
blog qh3cn3mlmxsdnetrzh5zla8wnjvxf8q4z7x7lz4x20

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Miért esik egyre kevesebb szó a karácsonyi filmekben az ünnep valódi lényegéről? Hogyan Jézustalanították a karácsonyt? Miért fontos a megtestesülés? Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket feszeget Földi-Kovács Andrea a Carpe Deum legújabb adásában.

A szekularizmus növekedése a társadalomban legközvetlenebbül az ünnepi filmek változásában figyelhető meg. A mainstream által diktált trendek – ünnep ide vagy oda – egyszerűen átléptek a jászolban fekvő Istengyermeken.

A karácsony Jézustalanítása fokozatosan ment végbe. A 80-as évektől a 2000-es évek elejéig tartó ünnepi filmek üzenetei a Mikulás mellett két dologra összpontosítottak, a családdal való együttlét megpróbáltatásaira, és hogy „higgy” magadban vagy a karácsonyi szellemben.

Ez az összetevő segített az ünnepi filmeket egy teljesen új irányba terelni, így Krisztus csodái nélkül is bárki átélhette a karácsony varázsát.

Az ünnepi filmek mára hibrid filmekké alakultak át, sok más műfaj mellett horror és LMBTQ+ filmek is szerepelnek az ünnepi kínálatban. A Disney gyermekeknek szánt új családi karácsonyi filmje pedig egy meleg tini karaktert és azonos nemű szülőket is szerepeltet.

A karácsony üzenete a keresztény hit szerint az isteni megtestesülésről szól, éppen ezért az emberi test jelentőségére és az azzal kapcsolatos isteni tervre is mutat. Jézus nem Istenné vált ember és nem is emberré vált Isten hanem egyszerre mindkettő.

A végtelen lépett be a végesbe, a lehető legalázatosabb módon, a legkiszolgáltatottabb állapotban, Jézus ugyanis – Mária igenjét követően – a magzati léttől osztozott sorsunkban és csecsemőként született meg Betlehemben, hogy Vele új életre születhessenek az emberek.

A kereszténység – más vallásokkal ellentétben – nem spiritualizálja túl, nem isteníti a testet, de nem is veti el a test jelentőségét. Azaz a testünk nem alábbvaló a lelkünknél, nem olyasvalami, amit birtoklunk, és nem is a lelkünk akadálya. A testünk mi magunk vagyunk.

A test-lélek-szellem hármas egységében mi magunk mutatkozunk meg. És nem véletlenül vagyunk olyanok amilyenek, férfiak és nők. Az, hogy az életvitelünk hatással van az egészségünkre manapság már nem képezi vita tárgyát, leszámítva egy kivételt. A szexualitást.

Karácsonykor megünnepeljük, hogy Isten megszületett, azaz megjelent testben. Engedjük, hogy a lelkünkben is megszülessen!

Hiszünk abban, hogy a keresztény hit több mint hagyományőrzés vagy kultúra: személyes szeretetkapcsolat Istennel, amelyből cselekedetek indulnak. A Carpe Deumban keresztény nézőpontból, a Biblia igazságain keresztül foglalkozunk fontos társadalmi kérdésekkel.

Forrás:Axioma

Mi a reakciód?
👍tetszik
1
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek