2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Kína fokozza a törekvést, hogy „törölje Amerikát” technológiájából

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇨🇳🇺🇸🌐 2022-ben a kínai kormány irányelve kiterjeszti azt a törekvést, amely az Egyesült Államok technológiáját kiszorítja az országból – ezt az erőfeszítést egyesek „Delete A”-ként emlegetik, vagyis Delete America‼️

Az ún. 79-es dokumentum annyira érzékeny volt, hogy a magas rangú tisztviselőknek és vezetőknek csak a parancsot mutatták be, és nem készíthettek másolatot – mondták az ügyben jártas emberek. Megköveteli a pénzügyi, energetikai és egyéb ágazatokban működő állami vállalatoktól, hogy 2027-ig lecseréljék informatikai rendszereikben a külföldi szoftvereket.

Az első célpontok a hardvergyártók voltak. A Dell, az International Business Machines és a Cisco Systems berendezéseinek nagy részét fokozatosan kínai versenytársak termékei váltották fel.

A papíron szereplő számozásról elnevezett 79-es dokumentum a szoftvert biztosító cégeket célozza meg – lehetővé téve a napi üzleti műveleteket az alapvető irodai eszközöktől az ellátási lánc menedzsmentjéig. Az olyanok, mint a Microsoft és az Oracle, veszítenek a területen, ami a külföldi technológiai jövedelmezőség egyik utolsó bástyája az országban.

Li Qiang miniszterelnök megismételte a nyomást Kína éves törvényhozási ülésein ezen a héten. A kedden közzétett költségvetési jelentés szerint a kínai központi kormányzat idén 10%-kal, mintegy 51 milliárd dollárra növeli tudományra és technológiára fordított kiadásait – a tavalyi 2%-os növekedéshez képest.

Egyes vásárokon országszerte az eladók hazai technológiát hirdetnek a külföldi márkák alternatívájaként. Az egyik nankingi félvezető berendezéseket gyártó stand egyenesen úgy fogalmazott, hogy segít a vásárlóknak „törölni A”-t az ellátási láncból.

A hazai fejlesztésű alternatívák egyre felhasználóbarátabbak. Egy helyi tisztviselő felidézte, hogy 2016-ban egy egész napba telt egy táblázat megnyitása és bezárása egy KylinOS néven ismert operációs rendszerrel rendelkező számítógépen, amelyet egy kínai katonai kötődésű cég fejlesztett ki. Összehasonlítja a KylinOS legújabb verziójának használhatóságát a Microsoft 2009-ben bemutatott Windows 7-el és nemcsak működőképes, hanem nagyszerű.

Még hat évvel ezelőtt is a legtöbb állami pályázaton nyugati márkák hardvereit, chipjeit és szoftvereit keresték. 2023-ra sokan inkább kínai technológiai termékeket kerestek.

Amikor a kelet-kínai Ningbo város vámhivatala 2018-ban rack-szerverek vásárlására törekedett, kijelentette, hogy előnyben részesíti az olyan márkákat, mint a Dell és a Hewlett Packard Enterprise, valamint az Intel Xeon központi feldolgozó egységei által hajtott hardvert. Öt évvel később ugyanez az ügynökség kínai cégek által gyártott, Huawei chipekkel felszerelt rackszervereket kért.

Mivel Kína a hardver cseréjére összpontosított, az IBM Kínából származó bevételei folyamatosan csökkentek. 2021-ben, több mint két évtizeddel a megnyitása után csökkentette kínai kutatási tevékenységét Pekingben.

A Cisco, amely egykor Kína technológiai nagyhatalma volt, 2019-ben azt mondta, hogy a nacionalista vásárlások miatt veszít az országban megrendelésekből a helyi beszállítóktól. Canalys kutató szerint a Dell amerikai PC-gyártó kínai piaci részesedése az elmúlt öt évben csaknem felére, 8-ra csökkent.

A kiszolgálókat, tárolókat és hálózatokat gyártó Hewlett Packard Enterprise, vagyis a HPE a FactSet adatbázis-szolgáltató becslései szerint bevételének 14,1%-át Kínából szerezte 2018-ban. 2023-ra ez 4%-ra esett vissza.

Májusban a HPE bejelentette, hogy eladja a kínai vegyesvállalatában lévő 49%-os részesedését. A vállalat továbbra is közvetlenül értékesít bizonyos multinacionális ügyfeleknek Kínában, és a kiválasztott termékeket a szélesebb szárazföldi piacra értékesíti kínai partnerén keresztül – mondta a szóvivő.

Mi a reakciód?
👍tetszik
14
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
5
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához