2024.május 25.
Orbán, Gergely

Kissinger: A kínai-amerikai nyitás óta Hszi Csin-ping elnök a legfélelmetesebb ellenfél

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
736733 000 1o38go

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A nemzetközi diplomácia elismert szaktekintélye szerint a kínai elnöknek újra kell kalibrálnia az Oroszországgal való kapcsolatait.

A New York-i Ázsia Társaság vendégeként a volt amerikai külügyminiszter minap azt jósolta, hogy a Kínai Kommunista Párt közelgő 20. kongresszusa után az ország „enyhén az USA felé dől majd”, mert nem akar egy fal mögé kerülni Putyin orosz elnökkel – írta az Euronews.

„Bár Hszi egy biankó csekket adott Putyinnak” – idézte fel Kissinger, azt egyelőre nem sikerült konkrét összegre kiállítani.

„Kezdetben Hszi is azt hitte, hogy az orosz invázió sikeres lesz, de ezt most újra kell kalibrálnia”

– hívta fel a figyelmet.

„Az offenzíva az orosz hadsereg gyengeségeit tárta fel, és ezzel Kína is szorult helyzetbe kerülhet, ami súlyos kérdéseket vet fel az elnök számára odahaza is” – jelezte a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

„A kínai-amerikai nyitás óta Hszi elnök a legfélelmetesebb ellenfél”

Az Euronews elemzésében rámutatott, hogy Kissinger szerint a kínai-amerikai nyitás óta Hszi elnök a legfélelmetesebb ellenfél. „Egy komplex politikusról van szó, aki egyfelől szilárdan hisz az erős kommunista államban, egyben mindig képes alkalmazkodni a nacionalizmus felerősödéséhez. Kemény kézzel avatkozik be a gazdaság életébe, igyekszik centralizálni a pénzügyi folyamatokat, a külpolitikát viszont jobboldali, nemzeti színezettel itatja át” – jellemezte a kínai elnököt a szakértő.

Hszi félelmetessége – Kissinger szerint – abban rejlik, hogy hajthatatlan a katonai kapacitások kérdésében, de ezeket a távolabbi jövőre tartogatja, és valamikor használni is fogja – tette hozzá az egykori tárcavezető.

Forrás:Mandiner, Nyitókép: JOHN MACDOUGALL / AFP

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek