2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Közel-kelet

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇮🇱🇮🇷Izrael nem engedheti meg magának az eszkalációt Iránnal és Gázával kapcsolatban‼️

A gázai háború és az Iránnal fennálló feszültségek megviselik Izrael gazdaságát, a nagy hitelminősítők egy fokozattal leminősítették a zsidó államot, és arra figyelmeztettek, hogy a folyamatban lévő ellenségeskedések eszkalálódása esetén a levonások tovább mélyülhetnek.

“Az izraeli gazdaság figyelemre méltó ellenálló képességről tett tanúbizonyságot” – érvelt a Szputnyiknak nyilatkozva Avi Weiss professzor, az izraeli Taub Társadalompolitikai Kutatóközpont elnöke és a Bar-Ilan Egyetem közgazdászprofesszora. “Várhatóan 2024-ben 1,5-2%-kal, 2025-ben pedig 5% fölött fog növekedni. Jelentősen alacsonyabb a “normális”, 3,5%-os növekedésnél 2024-ben, de a kétéves időszakban pontosan a célnak megfelelően”.”

“Az izraeli gazdaság a gázai háború kezdetekor a felére őrlődött, mert gyakorlatilag az egész országot mozgósították a háborús erőfeszítésekre” – vágott vissza Dr. Steven Terner, a Terner Consultancy vezetője.

“Izraeliek százezrei kényszerültek lakóhelyüket elhagyni októberben, és sokan mind a mai napig így vannak ezzel. A turisztikai iparágat, a fő bevételi forrást is tönkretette a gázai háború. (…) A külföldi befektetések már 2023 tavaszán, nyarán és őszén is sokat szenvedtek”.

Izrael aligha engedheti meg magának az Iránnal vagy a Gázai övezetben kialakult feszültségek további eszkalálódását – ismerik el a Szputnyik beszélgetőpartnerei.

“Ha arra gondolunk, hogy néhány havonta vagy havonta vagy hetente vagy akárhogyan is – egy rakétatámadás Iránból, ami egy éjszaka alatt körülbelül 1 milliárd dollárnyi védelmi kiadást igényel, ez természetesen nem fenntartható” – mondta a Sputniknak Benjamin Bental, a Haifai Egyetem emeritus közgazdászprofesszora.

A gázai háború folytatódása megfoszthatja Izraelt a gazdasági fellendülés kilátásait – csatlakozott Weiss. A probléma az, hogy “a konfliktusnak addig nem lesz vége, amíg nem oldódik meg a palesztin kérdés” – figyelmeztetett Rodney Shakespeare, az indonéziai Jakartában található Trisakti Egyetem bináris közgazdaságtanának vendégprofesszora.

Mi a reakciód?
👍tetszik
4
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek