2024.május 3.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Jézus és a nők

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
hitéleti cikksorozat 1200

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Jézus még a saját édesanyját is elzavarta magától – mondják azok, akik sosem engedték szívükbe Jézust. Mi többiek pedig azzal válaszolhatunk nekik, hogy nem abból tudjuk meg igazán, hogy milyen lehetett Jézus, ahogy beszélt velük, hanem abból, ahogy az asszonyok viselkedtek a társaságában.

Négyből három

Jézus a kereszten megélte a totális magányt. Azok közül, akik szerették, négyen tartottak ki mellette és közülük csak egy volt férfi. Erre a férfira, Jánosra bízta édesanyját a Megváltó. Ez nem csak azért történt, mert egy özvegyasszony magában akár a napi megélhetését is keservesen teremtheti elő, hanem azért hangzottak el ezek a szavak, hogy a hívek majd megértsék, hogy Mária az egész világ minden emberének égi édesanyja.

Ebből látszik, hogy Jézus a nőket nem a fakanálhoz küldi, hanem csodát tenni hívja. Egy gyermek fizikai és lelki szolgálata az a felemelő szerep, amire Jézus a nőket alkalmasnak látja. De egy történetből azt is megtudhatjuk, hogy a testi és lelki táplálás mellett van még egy magasztos feladatuk is a nőknek, amit akár családos, akár egyedülálló, megtehet egy nő.

Mária a jobbik részt választotta

Lukács evangéliumában ezt olvassuk: „38Útjukon betértek egy faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta házába. 39Ennek volt egy húga, Mária. Ez odaült az Úr lábához és hallgatta a szavait. 40Márta meg sürgött-forgott, végezte a háziasszonyi teendőket. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy húgom elnézi, hogy egyedül szolgáljalak ki? Szólj neki, hogy segítsen nekem!” 41Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, sok mindenre gondod van, és sok minden nyugtalanít, 42pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, nem is veszik el tőle soha.” Lk10, 38-42

Mária a jobbik részt választotta. Isten szemlélése, az Ő meghallgatása minden asszony és lány életének része lehet. A gyakorlatból azonban tudjuk, hogy egy hatgyerekes édesanya pelenkázás közben nem szokott szemlélődni. De Ő is tud néha a hét egy részében Istenre figyelős órát teremteni magának.

Egy görögkatolikus pap mesélte egyszer, hogy édesanyja minden vasárnapot megszentelt. Ennek egyik része volt, hogy minden vasárnap délután elolvasta az Újembert. Egy órán át csak hívő emberek gondolataival töltekezett.

A szerzetesnők meghívása

Jézus a Lukácstól idézet jelenetben mást is tesz azon kívül, hogy megdicséri a szemlélődő állapotot. Meghívja a nőket arra az életformára is, amire később a szerzetesek vállalkoznak. Ezzel megérteti velünk, hogy a nők a vallási életben is egyenrangúak a férfiakkal. És valljuk be, ezzel nem tesz mást, mint megerősíti a Teremtés könyvében leírtakat. Ott azzal jelzi a szent szerző, hogy nő és férfi között nincs lelki értelemben véve különbség, hogy Évát Ádám bordájából vett darabból teremti az Úr. Az ember oldalához illik az asszony, vagyis a nő a férfi egyenértékű társa.

Jézus feltámadt

Jézus feltámadása után először egy nőnek jelent meg. Azt mondta neki, hogy vigye le a jó hírt az apostoloknak. (Jn20, 15) Itt látjuk, hogy egy nőre küldetést bíz, az öröm szétsugárzásának küldetését. Van ennél jobb „mulattság”, „nőibb” munka?

Mi a reakciód?
👍tetszik
20
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
10
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
1
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek