2024.május 27.
Hella, Pelbárt, Ágoston

Lengyel elnök: Brüsszel megszegte a megállapodást

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
andrzejdudassgintsivuskans

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Az Európai Bizottság megszegte a lengyel helyreállítási tervre vonatkozó megállapodást, politikai ügyként kezeli a témát – jelentette ki egy hétfői rádióinterjúban Andrzej Duda lengyel elnök.

Dudát a Radio Zet lengyel kereskedelmi csatornának adott terjedelmes beszélgetésben arról is kérdezték, Lengyelországnak kifizetik-e a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós alap neki járó összegét.

„Ez egy politikai probléma, és ma ez politikai játszma kérdése” – válaszolt a lengyel elnök. Felidézte: a helyreállítási eszközök folyósításának egyik feltételéről, a lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara átalakításáról saját maga tárgyalt Brüsszelben.

„Mint látszik, mindazon (…) tárgyalásokkal ellenében a megállapodásainkat megszegték” – jelentette ki, „brutális politikának” nevezve az bizottság és más uniós szervek képviselőinek lépését.

A bizottság, majd az Európai Unió Tanácsa is júniusban hagyta jóvá a 23,9 milliárd euró értékű, vissza nem térítendő támogatást és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívását lehetővé tevő lengyel helyreállítási tervet. Ennek eszközeinek kifizetését viszont a tervben foglalt szükséges feltételek – úgynevezett mérföldkövek – teljesítéséhez kötik. Az első mérföldkövek teljesítését azonban Varsó és Brüsszel jelenleg eltérően értelmezi.

Vasárnapi sajtóértesülések szerint négy európai bírószervezet panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz amiatt, hogy a bizottság jóváhagyta a lengyel helyreállítási tervet.

A panasz szerint a mérföldkövek a jogállamisági tekintetben nem elegendőek, és nem biztosítják a bírósági rendszer védelmét.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek aláhúzta: az uniós testületek döntése a lengyel helyreállítási terv jóváhagyásáról érvényben marad, a bírósági szervezetek panasza nincs erre hatással. A kormány előfinanszírozás útján el is kezdte a helyreállítási tervben foglalt projektek megvalósítását – erősítette meg a szóvivő.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő augusztus elején aláhúzta: ő az uniós pénzeket „egységként” szemléli, elsősorban a strukturális, a kohéziós alapok, valamint a közös agrárpolitika eszközei érdeklik, mert ezek „ötszörösét teszik ki” a lengyel helyreállítási tervnek. Hozzátette viszont: Lengyelország „nem fog elveszíteni semmilyen pénzt”, a helyreállítási alap eszközeinek folyósítása is „csak idő kérdése”.

Forrás:demokrata,fotó: ShutterStock/Gints Ivuskans

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Dudát a Radio Zet lengyel kereskedelmi csatornának adott terjedelmes beszélgetésben arról is kérdezték, Lengyelországnak kifizetik-e a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós alap neki járó összegét.
    „Ez egy politikai probléma, és ma ez politikai játszma kérdése” – válaszolt a lengyel elnök.
    ———————————————————————————————————————-
    Mivel a pénzünket ezek már régen ellopták, a “politikai problémák” kifogások és a “jogállamiságra” hivatkozás annak elmaszatolása, hogy itt lopás történt. Ezek a tolvajok kifogásai, nehogy meg kelljen téríteni a hiányt.

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához