2024.május 4.
Tímea, Irma, Jakab, Fülöp

Liberalizálnák az abortuszt Tusk Lengyelországában

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Donald Tusk lengyel miniszterelnök párttársai olyan jogszabályt terjesztettek elő, amely a várandósság 12. hetéig engedélyezné az abortuszt, így megszüntetné a magzatok védelmét az országban.

A törvényjavaslatot a Polgári Platform -Donald Tusk által vezetett politikai párt- törvényhozói terjesztették elő január 26-án – számolt be a Live Action.

A javaslat szövegében a következő áll: ,,A várandós személynek joga van a terhesség megszakításával járó egészségügyi ellátáshoz a terhesség időtartamának 12. hetéig.” A törvényjavaslat továbbá a 12. hét után is lehetővé tenné az abortuszt nemi erőszak, fejlődési rendellenesség vagy az édesanya életének veszélyben forgása esetén.

Az új jogszabály azt is előírná, hogy minden állami támogatásban részesülő egészségügyi intézmény végezzen abortuszt.

Sajtóhírek szerint egyelőre nem valószínű, hogy elfogadják a törvényjavaslatot a Parlamentben, ugyanis nincs rá megfelelő támogatás. Marek Sawicki, a Lengyel Néppárt korábbi mezőgazdasági minisztere úgy véli a pártja többsége nem támogatná a kezdeményezést. ,,Tudom, hogy a képviselők egy nagy csoportja nem fogja támogatni ezt a törvény tervezetet” – mondta a lengyel sajtóügynökségnek (PAP). ,,Nem áll szándékomban megváltoztatni a nézeteimet (az abortusz ellenzését) a jelenlegi trend miatt” – tette hozzá.

A jogszabálytervezet előzménye a 2023 novemberi lengyel választás volt, mely során új koalíciós kormány alakult a Polgári Platform, a Harmadik Út és a Baloldal erőinek egyesítésével. A pártok számos törvény – köztük az abortusz szabályozás – reformjára vállalkoztak. Azonban a Notes from Poland szerint a Harmadik Út nem támogatja az abortusz törvények liberalizálását, a Polgári Platform ezért dönthetett úgy, hogy önállóan terjeszti elő a jogszabályt.

Az abortusz egyébként 1993 óta illegális Lengyelországban, noha ezen több alkalommal is megpróbáltak változtatni, így 2022-ben is, amikor a lengyel parlament elutasított egy hasonló – az abortuszt a várandósság 12. hetéig engedélyező – törvényjavaslatot.

A Washington Post szerint, ha a törvényjavaslat át is megy a parlamenten, Andrzej Duda lengyel elnök még akkor is megvétózhatja, illetve az az alkotmánybíróság is elutasíthatja azt.

Forrás:Axioma

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
1
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek