2024.május 30.
Magdolna, Magda, Ervin, Léna

Már Brüsszelben is vizsgálják Ursula von der Leyen korrupciós ügyeit

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
20221014

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A nemzetközi sajtó már évek óta foglalkozik Ursula von der Leyen korrupciógyanús ügyeivel. Ezek közül a legnagyobb port az kavarta, amelyben a gyanú szerint az Európai Bizottság elnöke elképesztően túlárazott vakcinabeszerzésekkel több tízmilliárd eurós extra profithoz juttathatta a Pfizert és a BioNTech-et. Miután a szerződéseket megkötötték, Ursula von der Leyen férje hirtelen a Pfizer egyik partnercégének orvosigazgatója lett. Az ügy kapcsán jelenleg az Unióban is vizsgálódnak.

Ursula von der Leyen korrupciógyanús uniós vakcinabeszerzésekben játszott szerepe csak egy azon botrányok közül, amelyek miatt az Európai Bizottság elnöke a sajtóhírekbe került az elmúlt időszakban.

A koronavírus elleni oltóanyag gyártóival kötött, valószínűsíthetően súlyos jogsértéseket megvalósító szerződéseket és háttérmegállapodásokat már vizsgálja az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága.

Az ügy számos részlete azonban már a nyilvánosság előtt is jó ideje ismert, hiszen a New York Times már 2021 áprilisában beszámolt arról, hogy Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla meglehetősen szokatlan módon tárgyaltak – hónapokon keresztül váltottak egymással privát sms-eket –, hogy tető alá hozzanak egy megállapodást 1,8 milliárd adag koronavírus elleni Pfizer/BioNTech oltóanyagról.

Az amerikai lap cikkének megjelenése után egy újságíró megpróbált nyilvános hozzáférést kérni a szöveges üzenetekhez, s mikor ezeket nem kapta meg, az uniós ombudsmani hivatalhoz fordult. Utóbbi vizsgálata azonban arra jutott, hogy az Európai Bizottság nem is továbbított az elnöki kabinethez arra vonatkozó, kifejezett kérést, hogy szöveges üzeneteket keressenek. Mindössze arra kérték meg von der Leyen hivatalát, hogy „a belső nyilvántartási kritériumoknak megfelelő dokumentumokat” próbáljanak előkeríteni. Mint kiderült, az sms-eket nem sorolták ebbe a kategóriába. Emiatt

az ombudsman a hivatali visszaélés tényállását állapította meg, és az üzenetek utáni szélesebb körű kutatásra szólított fel.

Ami bizonyos: a Pfizerrel és a német BioNTech-kel kötött megaszerződés értelmében

Brüsszel 2020 vége és 2023 között 35 milliárd dollár értékben vásárol 900 millió adag vakcinát, további 900 millió adagra szóló opcióval. Az egy oltásra jutó 19,5 eurós ár azért elképesztően magas, mert a Pfizer mindössze 5,9 eurós „önköltségi” áron adott el vakcinákat az Afrikai Unió országainak. Így az EU-val kötött ügylet révén az amerikai és a német cég nagyjából 25 milliárd eurós extra nyereséget könyvelhet el.

Érdekes fejlemény, hogy miután a szerződések 2020 augusztus és november között megszülettek, 2020 decemberében Heiko von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének férje az Orgenesis nevű amerikai farmakon cég orvosigazgatója lett. Ez a cég sejt- és génterápiával foglalkozik, és ezen az elven működik a Pfizer oltóanyaga is. Az Orgenesis pedig szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel.

Forrás:Origo

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához