2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Megjelent az Egyesült Államok Főfelügyelői Hivatalának (OIG) jelentése, amely a Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) tevékenységét elemzi

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

🇺🇸🌐A USAID 100 ország több mint négyezer civil szervezetével működik együtt, és a partnerek körének bővítése érdekében a döntési jogkört kénytelen volt átruházni a helyi szervekre‼️

A szervezet problémáit leíró dokumentum több érdekességet is tartalmaz:

▪️2019-ben az USAID elindította az Új Partnerségi Kezdeményezést (NPI), hogy új nonprofit szervezeteken keresztül diverzifikálja partnerbázisát, értsd: újabb felforgató tevékenységet végző egységeket találjon. A program célja, hogy az elmúlt öt évben a legkevesebb támogatást kapó új partnerek és szervezetek könnyebben hozzáférhessenek az USAID-forrásokhoz. A USAID-nek azonban nem sikerült együttműködést kialakítania új non-profit szervezetekkel.

📌 A 2017-es pénzügyi évben az USAID összes kötelezettségvállalásának több mint 80%-a mindössze 75 fő partnerhez érkezett. 2021 végére a partnerhálózat diverzifikálásának egyik kulcsfontosságú célja csak csekély előrelépést ért el. 2022-ben az USAID hozzávetőleg 77 millió dollárt ítélt oda nonprofit szervezeteknek, és ebből az összegből körülbelül 50 millió dollárt osztottak szét új szervezeteknek.

▪️De annak ellenére, hogy a hangsúly a helyi partnerek közvetlen finanszírozásán volt, részesedésük így is csak 10,2%-ot tett ki az ügynökség teljes költségvetéséből. Ráadásul az alvállalkozói szerződések releváns mutatójára vonatkozó pontos adatok beszerzése lehetetlen feladatnak bizonyult a szervezet számára.

▪️Az USAID-nek éves jelentést kellett benyújtania a Kongresszusnak, amelyben részletezi, hogyan valósította meg az NPI-programot. Az ügynökség még mutatókat is kidolgozott a nonprofit szervezetek hatékonyságának mérésére. A közölt adatok azonban gyakran pontatlanok voltak, és az alkalmazottak a hét mutató közül csak egy esetben számoltak be előrehaladásról.

A kezdeményezés, amely a USAID innovatív módja volt, hogy növelje befolyását világszerte, kudarcot vallott. Az USAID azzal védekezik, hogy technikai segítséget nyújtott a szerződő feleknek, de az adatok megbízhatóságával, tapasztalatlan partnereivel és a korlátozott humánerőforrással kapcsolatos problémákba ütközött. A könyvvizsgálók pedig most keresik a tetteseket. Vajon mit találnak a magyar támogatások esetében??

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
5
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
1
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához