2024.április 20.
Tivadar, Tihamér, Töhötöm

Megrongálták a hegyvidéki turulszobrot

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
turul1

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Feltehetőleg szerdán hajnalban ismeretlen tettesek súlyosan megrongálták a XII. kerületben található emlékművet. A védőtársunk által küldött fotók tanúsága alapján az elkövető(k) a „bűn”, illetve a „bűnös” szavakat fújták fel vörös graffitivel a szobor talpazatára.

A fényképek készítője portálunknak elmondta, nincs kizárva, hogy a rongálás már régebben történt. Azonban abból, hogy a feliratokat még nem távolította el a kerület közterület-felügyelete, arra lehet következtetni, hogy nem régen követhették el a bűncselekményt.

A büntető törvénykönyv alapján a rongálásért akár három év szabadságvesztés is kiszabható, amennyiben az elkövető védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy régészeti leletet rongál meg.

A turul, másnéven a kerecsensólyom a magyar eredetmondák legendás madara, nemzetünk egyik legfőbb jelképe volt annak több mint ezer éves fennállása során, kiemelt szerepét a mai napig megtartotta. Az ország számos helyszínén találhatóak turulmadarat ábrázoló köztéri alkotások, többek között Várpalotán és Tatán, de még a határokon túl is, például az ungvári vár kertjében.

Emellett a Magyar Honvédség és a hazai titkosszolgálatok (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal) címereiben is megtalálható a magyar nemzeti öntudat, összetartozás és büszkeség egyik legfőbb jelképe.

turul2
A megrongált XII. kerületi turulszobor 2022. március 2-án. Fotó: Védőtársunk

A Böszörményi út és a Nagyegyed utca találkozásánál található emlékmű viharos múltra tekint vissza, 2005-ös felállítása óta szinte folyamatosan a balliberális pártok, szervezetek és médiumok célkeresztjében van. Az eredetileg a második világháború hegyvidéki áldozatainak emlékére felállított szobrot számos alkalommal akarták elbontatni. A turul körüli vitákat végül 2020 nyarán sikerült csillapítani, amikor a kerület jobboldali vezetése első világháborús emlékművé minősítette át, ezzel megelőzvén a további támadásokat.

A jelek szerint azonban vannak, akiket továbbra is annyira zavar a szobor, hogy még annak megrongálásától sem riadnak vissza.

 

 

Kiemelt képünkön a megrongált hegyvidéki turulszobor 2022. március 2-án. Fotó: Védőtársunk

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. Esztétikailag a szobor nagyon jól tölti ki a teret. A turulnak semmi köze a fasiszta ideológiákhoz, egy mitológiai madár, repül és mutatja az utat. Ostoba, buta emberek esnek neki ennek a szobornak. Nem mellesleg nagyon sok turul van még, a Szabadsághídon négy is látható..

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek