2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Mégsem nyugszik a sorkötelezettségről szóló német vita: új ötlettel állt elő a védelmi miniszter

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Miután a Der Spiegel hétfőn arról írt, hogy Boris Pistorius szociáldemokrata védelmi miniszter hétfőn egy olyan tervet prezentált pártja, az SPD elnöksége előtt, amelyben nincs szó kötelező sorkatonai szolgálatról, a miniszter szerdán már azt mondta, a katonai szolgálat nem lehet teljesen önkéntes.

Teljesen kötelezettség nélkül nem fog menni

– mondta a Zeit Online-nak Boris Pistorius, hozzátéve, jelenleg olyan szabályozáson dolgoznak, ami lehetővé teszi, hogy fiatalokat akaratuk ellenére is behívjanak.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, a korábbi sajtójelentésekkel szemben koncepciója

az önkéntesség és a kötelezettség egyfajta keverékét tartalmazná, mint amilyen modell Svédországban van.

A Der Spiegel hétfőn írt arról, hogy Pistorius az SPD elnöksége előtt bemutatta a Bundeswehr létszámhiányának megoldásáról szóló új koncepcióját. A lap tudósítása szerint a 45 perces megbeszélésen szóba sem került a „sorkötelezettség” kifejezés, hanem egy tisztán önkéntes modellről volt szó, amelyben különböző ösztönzőkkel toboroznának fiatalokat a hadseregbe.

A Zeit Online információi szerint azonban a sajtónak csak az önkéntességről szóló részletek szivárogtak ki, Pistorius ugyanakkor használta a „kötelezettség” szót is; igaz, ezeket az alkalmakat „kevés helyeslés és sok ellenállás” fogadta, ahogy az egyik résztvevő beszámolt.

A lap szerint ennek a szelektív információkiszivárogtatásnak az lehetett a célja, hogy a védelmi miniszter kötelező szolgálatra vonatkozó elképzelései ne nagyon találjanak meghallgatásra, ugyanis a sorkötelezettség visszavezetése nagyon vitatott az SPD-n belül, és sokaknak Pistorius egész megközelítése nem tetszik.

A Zeit Online-nak a miniszter a következő elképzelést vázolta. A fiatal férfiak és nők egy kérdőívet kapnának, amelyben fizikai állapotukról, egészségükről és a katonai szolgálat iránti érdeklődésükről kellene nyilatkozniuk. A kérdőív visszaküldése a férfiaknak kötelező, a nőknek önkéntes lenne. (Aki nem küldi vissza, azt valamilyen módon szankcionálnák.)

A kérdőívet kitöltőkből csak a legjobbakat választanák ki katonai szolgálatra. Első körben 5-10 ezer fiatalról lehet szó – Pistorius szerint ez a szám tisztán önkéntesekből is összejöhet.

Itt jön képbe az ösztönzési rendszer, például ingyenes jogosítványszerzés vagy könnyebb bekerülés az egyetemre. Aki 12 hónap szolgálatot vállalna, az több kedvezményt kapna, mint aki csak hatot.

Pistorius szerint azonban

amint a fizikai feltételeket megteremtik, növelni kell majd a szolgálatot teljesítendők létszámát, és ha nem lesz elég önkéntes, egyes fiatalokat kötelezően be kell majd vonni a szolgálatba.

A védelmi miniszter szerint az igazi cél a tartalékosok számának növelése („növekedési képesség”), tartalékosok viszont azokból lesznek, akiket már kiképeztek katonailag. Pistorius szerint az ukrajnai háború példája is azt mutatja, hogy hosszú ellenállás csak úgy tartható fenn, ha újabb és újabb tartalékosokat tudnak bevetni.

A tervek szerint

a Bundeswehr létszámát a mostani 181 ezerről 2031-re 203 ezerre szeretnék növelni.

Az SPD számára kényelmetlen a sorkötelezettség kérdése, főleg az európai parlamenti választások előtt; a párt nagyobb része – köztük Olaf Scholz kancellár is – a sorkatonaság bevezetése ellen van.

A sorkötelezettséget leginkább a vezető ellenzéki párt(szövetség), a konzervatív CDU/CSU pártolja. A CDU május eleji pártgyűlésén a sorkötelezettség fokozatos visszavezetéséről döntött. A CSU-párti Manfred Weber, aki jelenleg az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője, egy televízióműsorban szintén a sorkötelezettség németországi bevezetése mellett foglalt állást.  

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
15
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához