2024.július 27.
Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Hírek 🔊

Menekültügyi ügynökségek riadót fújnak Hollandiában a szülők nélkül élő ukrán tinédzserek miatt

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
ukranflagcake

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

Legalább 170 18 év alatti ukrán fiatal menekült a háború elől Hollandiába a szülei nélkül, de sokukat nincs regisztrálva, és nem is kapnak gyámot – közölte a Vluchtelingenwerk menekültügyi csoport és az Unicef a NOS műsorszolgáltatóval. Mivel ukránok, a fiataloknak nem kell jelentkezniük a COA menekültügyi ügynökségnél, így nem kapnak speciális szállást, mint más kísérő nélküli kiskorúak. Ez a fennálló helyzet a kizsákmányolás vagy emberkereskedelem kockázata előtt is megnyitja a kapukat – állítják az ügynökségek. A 170 fős számot egyébként a gyermekvédelmi szolgálatoknál nyilvántartott fiatalok számából vezették le.

‘Reálisak vagyunk, és jó esély van arra, hogy más gyerekeket nem írtak be’ – mondta egy szóvivő. ‘Ezért arra kérünk mindenkit, hogy legyen résen, és győződjön meg arról, hogy a gyerekek be vannak-e jegyezve a helyi tanácsnál vagy a gyermekvédelmi szolgálatnál’.

Eddig csak néhány fiatalnak adott a bíróság gyámot – közölte a NOS. A gyermekvédelmi tisztviselők szerint a legtöbbjüknek erre nincs is szüksége, mert még mindig telefonos kapcsolatban állnak ukrajnai szüleikkel, bár ezt a Nidos gyermekmenekült-csoport erősen vitatja. A Nidos arra is rámutat, hogy más országokból, például Szíriából érkező kísérő nélküli gyerekek is kapcsolatban lehetnek a családjukkal, és ők így is kapnak gyámot Hollandiában. Más esetek jelentős részében a gyerekek olyan dokumentumokkal rendelkeznek, amelyekben a szüleik kijelentik, hogy a velük együtt utazó felnőtt, például egy nagynéni vagy idősebb testvér felelős értük. A bevándorlási hivatalnak egyébként először ellenőriznie kell, hogy ezek az okmányok valódiak-e, mielőtt az ügyeket továbbítja a gyermekvédelmi szolgálatnak, hogy szükség esetén további lépéseket tegyenek. Az ügynökségek szerint különösen aggasztó, hogy egyetlen szervezet sem tartja a kapcsolatot az összes gyermekkel.

“Senki sem felügyeli a csoportot” – mondta Evita Bloemheuvel, a Vluchtelingenwerk munkatársa a NOS műsorszolgáltatónak. ‘Még ha regisztrálták is őket, törvényes gyám nélkül nehéz megszervezni az anyagi támogatást vagy akár beíratni őket egy iskolába’.

Az eltűntek…

2020-ban az NRC arról számolt be, hogy az azt megelőző 10 évben több mint 2500 gyermek tűnt el a hollandiai menekültközpontokból, és senki sem tudja, hol van a legtöbbjük. A 18 év alattiak egy része továbbutazott, hogy Hollandiában vagy máshol Európában családot találjon, de sajnos jelentős részük emberkereskedők kezébe vagy prostitúcióba került – közölte akkor a COA menekültügyi ügynökség.

Forrás:dutchnews.nl

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához