2024.április 20.
Tivadar, Tihamér, Töhötöm

Mi lesz veled, földgáz? – Dr. Tóth Máté energiajogász a HírTV-ben

Facebook
Email
Telegram
Twitter
VK
Nyomtat
toth mate hirtv

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

A Védett Társadalom Budapest Bizottságának vezetője, Dr. Tóth Máté energiajogász volt Déri Stefi vendége a HírTV Háború Ukrajnában című műsorában. Az ismert ügyvéd többek között Vlagyimir Putyin a héten tett bejelentéséről, annak potenciális következményeiről, illetve az alternatív gázbeszerzési lehetőségekről beszélt a stúdióban.

Dollár és euró helyett rubel

Mint az ismert, a hét folyamán Oroszország bejelentette, hogy az általuk biztosított gázért a barátságtalan országok (tehát azok az országok, amelyek részt vesznek a nyugati szankciós politikában) a jövőben kizárólag rubellel fizethetik ki kötelezettségeiket. Ez a lépés sokakat meglepetésként ért, azonban Dr. Tóth Máté kifejtette a műsorban, hogy lehetett rá számítani.

Az energiajogász részletesen felvázolta, hogy mindez milyen következményekkel járhat, ideértve az orosz fizetőeszköz erősödését, a gázárak további növekedését, illetve megemlítette, hogy Moszkva ezzel elkerülheti a további SWIFT-szakciók foganatosítását.

A Védett Társadalom Budapest Bizottságának vezetője beszélt az Európai Unió energiapolitikájáról is, például a közös gázbeszerzés terveiről, annak lehetséges előnyeiről és hátrányairól, illetve arról, hogy Brüsszel hogyan igyekszik beleavatkozni a nemzeti gáztározók töltöttségi szintjébe, amely alapvetően a szuverén nemzeti hatáskörbe tartozik.

Megfelelő alternatíva lehet az LNG?

A beszélgetés második felében a műsorvezető az alternatív energiabeszerzési lehetőségekről és tervezetekről kérdezte Dr. Tóth Mátét. Az ügyvéd megosztotta véleményét azzal kapcsolatban, hogy mennyire jelenthet valódi alternatívát az elsősorban amerikai forrásból érkező cseppfolyós földgáz és az mennyire válthatja ki az orosz beszállításokat. Az unió jelenlegi tervei szerint legalábbis innen várja a megoldást.

 

 

A Dr. Tóth Mátéval folytatott beszélgetést az alábbiakban lehet megtekinteni:

 

 

Kiemelt képünk forrása: HírTV/Youtube/képernyőkép

Mi a reakciód?
👍tetszik
0
👍tetszik
👎nem
0
👎nem
💘szeretem
0
💘szeretem
😡dühítő
0
😡dühítő
😂vicces
0
😂vicces
😮húha
0
😮húha

Egy válasz

  1. A tisztánlátás végett megkérdezném, hogy az algyői gáz, és az országban több helyen is fellelt gáz a hazai fogyasztás mekkora hányadát teszi ki?

Vélemény, hozzászólás?

Iratkozzon fel a Védett Társadalom Alapítvány hírlevelére!

Adja hozzá a VDTA friss híreit a Google hírfolyamához

További cikkek